Що корисного з’їсти на перекус

82226
Фото ілюстративне. Джерело: kavkaznews.az

Колонка Уляни Депутович.

Всі ми звикли жувати щось протягом дня: ми беремо їжу в кіно, на зустрічі з друзями замовляємо десертик, навіть якщо не голодні. На роботу носимо пакетики з печивом, а вдома наминаємо з чаєм цукерки та бутерброди.

Причина, здавалось би, очевидна: часу на приготування перекусів заздалегідь частенько просто немає, а магазини пропонують хіба що «швидкі» вуглеводи: шоколадки, печиво, чіпси, сухарики, солені горішки, булочки. Все це можна дешево купити і швидко з'їсти, тому більшість обирає саме такий варіант.

Круто, якщо ці слова не про тебе. Але якщо ти таки впізнаєш себе, сьогоднішня колонка точно для тебе! Бо таке харчування може не тільки призвести до надмірної ваги, але й стати причиною висипань на шкірі, проблем з шлунково-кишковим трактом та навіть діабету.

Здавалося б, рішення єдине – відмовитись від перекусів: перестати купувати булочки та печиво і слухати бурчання живота в очікуванні основного прийому їжі. Але давай спробуємо обійтися без насилля над собою – замінимо шкідливу їжу, до якої звикли, на корисні альтернативні варіанти.

Тож від сьогодні ми не шукаємо перекуси на прилавках з хлібом, солодощами і снеками. А йдемо у відділи, де можна придбати щось справді корисніше. Що ж купувати?

Фрукти і сухофрукти: чого уникати

В першій половині дня ідеальний варіант перекусу – фрукти.  Проте не забувайте, що вони також калорійні. Якщо ваша ціль схуднути, не їжте їх кілограмами і обирайте ті, що мають меншу енергетичну цінність. З фруктів, які зараз лежать на прилавках, найнебезпечніші для фігури банани та виноград, тому не зловживайте! Найкращим варіантом стане яблуко, ківі, грейпфрут, апельсин ну і звісно, лимон, якщо ви його любите?.

З сухофруктами також треба бути обережним! Безперечно, вони корисніші за солодощі, адже багаті на мінерали та клітковину. Але якщо на перекус ви з’їдаєте упаковку фініків, то не жалійтеся потім на зайву вагу. Бо окрім корисних властивостей вони мають ще й дуже високу калорійність – понад 270 ккал на 100 грамів, а це так само, як деякі десерти.

Тому, по-перше, враховуйте кількість: 2 фініки, або 3 шматочки чорносливу чи кураги – ідеальний варіант перекусу до чаю. Однак 10-20 сухофруктів потягне на норму калорій, необхідних вам на всю добу. Нагадаю, що все зайве піде вам у запаси – здагадуєтесь куди?

Читайте також: 4 міфи про схуднення, які заважають отримати тіло мрії

Друге, що варто знати про сухофрукти – не всі вони корисні! Багато моїх клієнток з гордістю розповідали, що замінили солодощі на сухофрукти. А потім виявлялось, що їли вони карамелізовані засушені банани та ананаси! Такі сухофрукти нічим не кращі від звичайних цукерок. Адже перш ніж засушити, їх замочують у цукровому сиропі. А це точно не додає їм користі!

Горішки: плюси і мінуси

Горішки також чудово підійдуть на перекус до обіду. Вони містять велику кількість ненасичених жирів, необхідних для творення репродуктивних гормонів, оболонок клітин, засвоєння деяких вітамінів, здоров’я суглобів і не тільки.

Крім того, саме горіхи дають вам відчуття ситості на довгий період часу, а це ще й який плюс. Однак останнє не дивно, зважаючи на те, що цей варіант перекусу один з найкалорійніших. Тому обирайте горіхи, які вам до смаку, однак пам’ятайте, що порція має бути не більше за 35 грамів. Ця порада і фігуру збереже, і гроші зекономить?

Хлібці замість бутербродів

Якщо ж ви звикли до старих-добрих «перекусочних» канапок, для вас також знайдеться смачна альтернатива. Це бездріжджові хлібці, які мають меншу енергетичну цінність, аніж хліб, тому не залишаться на ваших боках та животі, якщо знати міру, звісно. Крім того, вони містять клітковину, що є корисною для кишківника. Щоб хлібці смакували, додайте до них овочі, шматочок сиру, скибку авокадо або намастіть хумусом. Тільки не переборщіть з кількістю.

До речі, авокадо належить до корисних варіантів перекусу, проте краще розділити один фрукт на декілька прийомів, бо його калорійність також чимала.

Йогурти з наповнювачем – не дієтичні!

Я точно знаю, що чимало з вас любить поласувати солодким йогуртом з полуницею, персиком, злаками та іншими смаками. Перш ніж обирати такий перекус, ретельно почитайте склад. Там ви точно знайдете цукор, емульгатори і барвники і ще багато всякого непотребу. Тому не вважайте цей продукт дієтичним, а тим більше, корисним.

Низькокалорійний йогурт має бути натуральним і не містити жодних наповнювачів, підсолоджувачів чи смакових добавок. А щоб бактерії, які в ньому є, справді були корисними для мікрофлори вашого кишківника, робіть йогурт вдома, використовуючи закваску та звичайне солодке молоко. Це дуже просто і набагато корисніше, аніж купити йогурт в магазині. До речі, натуральний йогурт – один з чудових варіантів перекусу після обіду та ввечері, бо він не лише корисний, але й низькокалорійний.

Ще два «післяобідні» фаворити для любителів молочних продуктів – кефір та творог. Обидва продукти мають невелику калорійність і, водночас, допоможуть позбутися відчуття голоду. Маркетологи розробили низку знежиреної молочки, щоб ви активніше купували її з метою схуднення. Однак набагато кориснішими ці продукти будуть, якщо ви оберете їх з низьким вмістом жиру. У випадку йогуртів, м'якого сиру та кефігу – ваш ворог не жирність, а вміст цукру, ароматизаторів та інших шкідливих інгридієнтів.

Не забувайте доповнити свій перекус склянкою звичайної води, вона допоможе швидше позбутися голоду, заповнить шлунок, і в результаті ви точно з’їсте менше, аніж хотіли б. І наостанок, скажу, що жоден продукт зі «шкідливого» списку не зможе нашкодити вам, якщо ви вживаєте його вкрай рідко та в невеликих кількостях. Тому не впадайте в крайнощі, але й не переборщіть!

Уляна ДЕПУТОВИЧ,

журналістка, фітнес-інструкторка та консультантка з правилнього харчування

Думки, висловлені в рубриці «Колонки», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію редакції ІА Дивись.info.

Будь-яке копіювання чи відтворення тексту або частини тексту дозволене лише з письмової згоди редакції. В іншому випадку це вважатиметься порушенням авторських прав.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: