Держпраці почала штрафувати компанії з працівниками-ФОПами

1528385281-1532

Державна служба з питань праці штрафує компанії, які оформлюють своїх працівників фізичними-особами підприємцями та працюють з ними на основі цивільно-правових договорів.

Відповідні рішення Державної служби з питань праці та їхні оскарження з’явились у судовому реєстрі, передає Opendatabot.

Зазначимо, частина українських компаній не наймають працівників на роботу, а укладають з ними цивільно-правову угоду як з ФОПами. Завдяки цьому роботодавець зменшує свої податкові зобов’язання.

Зокрема, він звільняється від сплати 22% єдиного соціального внеску з фонду заробітної плати працівників. Також укладання таких угод позбавляє роботодавця низки обов’язків щодо соціальної підтримки працівників.

Втім інспектори Держпраці штрафують бізнесменів за укладення цивільно-правових договорів, які  мають ознаки трудових договорів.

Зокрема, в одному з рішень Держпраця наклала штраф на ФОПа у розмірі 111 тисяч гривень.

В ще одному випадку ФОПу вдалося оскаржити штраф на 3,5 мільйони гривень, який Держпраці наклала за порушення законодавства про працю.

Загалом, протягом 2019 року Державна служба праці планує провести 17 тисяч перевірок ФОПів на предмет маскування найманої праці.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: