В ОПОРІ розповіли, хто з кандидатів у президенти піариться найбільше

47681117_2187960574548998_3243625985601437696_o

Громадянська мережа «Опора» фіксує факти дочасної агітаці кандидатів на пост Президента України, попри те, що виборча кампанія офіційно стартує лише 31 грудня.

Про це представники мережі розповіли під час прес-конференції, передає кореспондент Дивись.info.

За їх словами, спостерігається повномасштабне розгортання агітаційної кампанії.

«Є заяви понад 30 потенційних кандидатів у президенти, які висловили намір брати участь у кампанії. В переліку цих прізвищ є три ключових, які фактично ведуть кампанію в усіх регіонах України. У 18 регіонах розгорнута повноцінна кампанія ключовими потенційними кандидатами. Серед трьох основних кандидатів, які вдаються до усіх форм агітації – зовнішньої реклами, використання аудіовізуальних засобів, ЗМІ, візитів, друкованої агітації – це Петро Порошенко, Юлія  Тимошенко і Андрій Садовий. За розмахом зовнішньої реклами це кандидати, які найбільш масштабно присутні не лише в обласних центрах але й здійснюють свою діяльність в межах районів, міст, поза межами обласних центрів. З цієї трійки Андрій Садовий менше присутній в деяких регіонах», - розповів аналітик Громадянської мережі «Опора» Олександр Неберикут.

За його словами, у листопаді, крім реклами Петра Порошенка, Юлії Тимошенко та Андрія Садового, помітно зросла кількість білбордів та сітілайтів Олега Ляшка, Анатолія Гриценка, Народного Фронту і Арсенія Яценюка, а також Дмитра Добродомова.

Почастішали візити потенційних кандидатів в регіони, окрема на Львівщину. Цієї осені обдасть відвідало близько десятка потенційних кандидатів. Однак, лише Петро Порошенко та Юлія Тимошенко брали участь в масштабних заходах. Решта обмежилися спілкуванням з однопартійцями та прихильниками, або провели тематичні обговорення без надмірної уваги ЗМІ.

Зросла присутність потенційних кандидатів в медійному просторі. Експертів ОПОРИ турбує недобросовісна реклама у друкованих виданнях. Йдеться про розміщення матеріалів на правах реклами у регіональних газетах. Крім зрозумілих назв рубрик «реклама» і «на правах реклами», ЗМІ використовують назви «офіційно», «офіційна пошта», «особливий погляд», «точка зору», або просто символ  ℗. Роз'яснення, що публікації у цих рубриках є комерційними, друкують поруч з контактами редакції, здебільшого на останній сторінці газети. В ОПОРІ вважають, що це недостатньо ефективний спосіб повідомити читачам, що перед ними саме реклама, а не журналістський текст. Адже ті читачі, які не прочитають інформації на останній сторінці, можуть бути введені в оману двозначними назвами рубрик.

Експерти ОПОРИ вважають, що крім дочасної агітації, на перебіг виборів Президента на Львівщині може вплинути партійна приналежність керівного складу місцевих органів влади.

«У період з вересня по листопад ми спробували проаналізувати структуру партійної приналежності керівництва Львівської обласної державної адміністрації, Львівської обласної ради, 20 районних державних адміністрації і 20 районних рад. Для цього ми скерували 150 запитів, відповіді на які отримали від 125 посадовців», - каже координатор спостереження за виборами у Львівській області Тарас Радь.

За його словами, результати аналізу свідчать, що 29 зі 150 посадовців є дійсними членами політичних партій, що становить 19 % від тих, хто надав відповіді на запити.  Із них 7(8%) працюють у структурі виконавчих органів влади і 22 (34%) в  представницьких органах. Окремі представники органів влади входять до партій:  БПП  "Солідарність",  Народний Рух України, ВО “Свобода”, ВО “Батьківщина”, Громадянська позиція, Об’єднання “Самопоміч”, Народний контроль, Радикальна партія Олега Ляшка, УДАР, Християнсько-демократичний союз.

Той факт, що керівник РДА чи районної ради належить до певної партії може стати передумовою зловживання службовим становищем або використання адміністративного ресурсу на користь когось із майбутніх кандидатів, підсумовують експерти.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: