Електоральні настрої: за кого готові голосувати мешканці Львівщини

189615

13,7% мешканців Львівщини на виборах президента готові підтримати Петра Порошенка, а по 12,1% опитаних свої голоси хочуть віддати Юлії Тимошенко і Анатолію Гриценку.

Такими є дані соціологічного дослідження, проведеного Центром вивчення громадської думки «Соціоінформ».

«Розрив між трійкою лідерів дуже незначний, фактично, в межах статистичної похибки. Тобто на Львівщині є три лідери президентських перегонів», - каже директорка Центру Наталія Зайцева-Чіпак.

Далі в рейтингу йдуть так звані нові політики. Так, про підтримку Святослава Вакарчука заявили 8,1% опитаних, Володимира Зеленського – 7,7%, Андрія Садового – 7,5%.

«Коли ставиться питання Садового, як мера міста його рейтинг у Львові дуже високий, але якщо президента, то в тому самому Львові його показник суттєво падає і не є такий високий. Рейтинг Садового у Львові вищий ніж в малих містах і селах», - каже політолог Анатолій Романюк.

При цьому понад 18% відсотків не визначилися за кого голосуватимуть.

«Маємо великий резерв, який буде визначатися ближче до виборів або навть на виборчих дільницях Є спакцифіка по типу поселення. Наприклад, якщо  розглядати у зрізі "місто і село", то у Львові можемо бачити лідерство Порошенка, у менших містах лідирує Гриценко а у селах - Тимошенко», - каже Наталія Зайцева-Чіпак.

Загалом, про готовність взяти участь у виборах заявили близько 80% опитаних.

Щодо партій, то лідером на Львівщині є «Самопоміч», за яку готові проголосувати 11,6% опитаних, далі йдуть «Громадянська позиція» – 10,8%, за «Батьківщина» – 9,9%, Блок Петра Порошенка – 9,3%. Партію Володимира Зеленського «Слуга народу» - 5,8%,  Радикальна партія Ляшка – 4,3%, УКРОП – 4%, ВО «Свобода» – 2,3%.

Не визначилися з вибором 22,2%.

«Щодо президенської кампанії, цей показник був нижчим, тобто людям важче визначитися з партіями, ніж з кандидатами у Президенти», - каже Наталія Зайцева-Чіпак.

Водночас, за її словами, рейтинги політиків може змінити будь-яка подія.

«Наприклад, весною буде підвищення цін на газ. Це вплине на рейтингт влади, звичайно у бік зменшення. Можуть бути корупційні скандали, як зараз з Насіровим, та скандали з минулого, наприклад розслідування у США щодо Лазаренка. Є також чутливість до подій, які відбуваються. Дослідження проводилося у час, коли запроваджувався воєнний стан, а в такі періоди зростає довіра до влади. Люди інтуїтивно тягнуться до стабільного лідера», - каже Наталія Зайцева-Чіпак.

За словами Анатолія Романюка, скоро слід очікувати війни компроматів. «Ми готуємося до війни компроматів, яка має бути відразу після різдв’яних свят», - каже політолог.

Загалом, під час кожної виборчої кампанії залишається 5-7% людей, які йдуть на вибори, не знаючи за кого голосувати – підсумовує Анатолій Романюк.

Довідка: Охоплена опитуванням аудиторія – це населення Львова та області, особи віком 18+. Загалом опитано 1 200 респондентів (+33 особи у Львові, для досягнення вибірки 400 анкет в обласному центрі). Вибірка репрезентативна за віком та статтю та типом поселення. Помилка репрезентативності: +/- 2,5%. Дослідження проводилося з 26 листопада до 7 грудня 2018 року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: