Зоозахисниця розповіла, хто чинив найбільший тиск забороні на використання тварин у цирках (інтерв’ю)

79af84c-circus

Мінприроди та Мінкультури нарешті вдалося домовитися, і Україна має шанс стати цивілізованою країною з цирками без тварин. Про підготовку відповідного законопроекту повідомив міністр Остап Семерак.

«Мінприроди ініціює заборону на використання диких тварин у цирках та введення адміністративної відповідальності за такі дії. Як міністр екології вважаю неприйнятним таке використання тварин та виступаю проти популяризації в суспільстві жорстокого поводження з ними.

Відповідні норми містяться у проекті Закону, який ми подали на розгляд КМУ. Проект розроблений Мінприроди, підтриманий Мінкультури та міністром Євгеном Нищуком.  Дякую за сприяння зоозахисникам та зоозахисним організаціям. Сподіваємося на швидкий розгляд та результативне голосування у Верховній раді України», – написав Остап Семерак у Фейсбуку.

Про ініціативу Міністерства екології ІА Дивись.info поспілкувалася із зоозахисницею Наталією Вишневською.

– Законопроекти, які стосуються захисту тварин чи довкілля, доволі складно ухвалюються. Чи має ініціатива Мінприроди шанс на успіх?

– Законопроект готували дуже ретельно, щонайменше протягом півтора року, і це зроблено наразі дуже правильно, тому що його готували не громадські організації, а державні органи влади під тиском суспільної думки. У принципі, я вважаю, що це правильні речі і заборона ця на часі. І те, що законопроект узгоджений з Міністерством культури – чи не найголовніше, тому що досі спротив забороні чинив саме Євген Нищук під тиском циркачів передусім. Але, незважаючи на це, Міністерство екології та Міністерство культури все ж знайшли спільну мову. І те, що пропонується у законопроекті – це дуже правильні та виважені кроки.

– Чи відомо, скільки в Україні цирків із дикими тваринами і загалом, скільки звірів використовується у виставах?

– Ні, невідомо. Тому що досі немає найголовнішого – реєстру диких тварин, які утримуються в неволі. Все, що ми знаємо, це те, що на балансі національного цирку України не стоїть жодна тварина, тому що всі тварини, яких вони використовують у циркових виставах, перебувають у приватній власності. Тобто циркачі орендують приміщення у національному цирку і надають цих тварин для проведення вистав. Тому ми не можемо сказати, скільки ведмедів у приватних руках, левів, рисів, слонів, мавп. Тому що немає реєстру диких тварин, немає електронного обліку, нема чіпування, індентифікування. І в цьому плані порядку взагалі немає. Це саме те, що Мінприроди має запровадити. І за моєю інформацією, вони готують і такі законодавчі ініціативи.

– Чи існує подібна заборона на використання диких тварин у циркових виставах в інших країнах?

– Так, і це шириться дуже швидко у країнах Європи. Також є заборона і в країнах Азії. Остання заборона, яка гучно прозвучала – це американський штат Нью-Джерсі. Губернатор штату підписав заборону на проведення вистав за участю диких тварин. Таку заборону готують і країни Прибалтики.

Читайте також: За лаштунками: як живуть ведмеді, звільнені з «рабства» (фото)

Серед країн у радіусі України ми, напевно, є найбільш передовими у цьому законопроекті. У нас є проблема з пересувними цирками, тому що чітко не виписані законодавчі норми. Власники пересувних цирків користають з цього і, так би мовити, граються із законодавством. Але я думаю, що законопроект про повну заборону використання диких тварин у циркових виставах перекриє кисень усім – і пересувним циркам, і стаціонарним.

– Верховна Рада двічі провалила зоозахисний законопроект 6598, яким забороняється, зокрема вбивство та каліцтво тварин, утримання ведмедів та інших хижих тварин в ресторанах, готелях та розважальних центрах, фотопослуги з тваринами, жебрацтво з тваринами; використання вогню та інших жорстоких способів при дресурі тварин у цирках тощо. Чи не чекає подібна долю на новий законопроект?

– Законопроект 6598, справді, провалився, таке буває. Депутати не були зацікавлені через якісь політичні ігрища, які не мають нічого спільного із захистом тварин. Прогнозувати, чи провалиться цей законопроект, чи ні, дуже складно. Це залежить від політичної волі, політичної ситуації, бажання депутатів Верховної Ради, тиску громадськості, яка, сподіваюся, буде підтримувати цей законопроект, від роботи авторів цього законопроекту, які будуть лобіювати цей законопроект. Тобто є багато чинників. Але я вірю, що все буде добре.

Читайте також: Врятувати ведмедицю Христю

Думаю, що буде дуже широка підтримка і тиск на Верховну Раду. Головне у цьому законопроекті – досягнення домовленості із тими суб’єктами, які були опонентами і від них залежала доля законопроекту. Тобто якщо б законопроект не був узгоджений із Міністерством культури, це, у принципі, давало б мало шансів на те, що його приймуть. Але зараз міністр екології знайшов спільну мову з міністром культури. Вони визначили перехідний період для цього законопроекту, що дуже важливо. Цей період вони планують розширити реабілітаційні центри, а можливо, побудувати нові для того, щоб приймати циркових тварин, аби не вийшло так, як у Покровську. Це правильно і я це вітаю.

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: