РПЦ або УПЦ МП: УПЦ, якою керують з Москви, змусять змінити назву

quo6d2-wuwmirhbw5ael6hvpz2bevntxypebuqx

Сьогодні Верховна Рада проголосувала за проект закону №5309, згідно з яким Українська православна церква, яка підпорядковуються РПЦ, має змінити назву і вказати свою приналежність до Росії.

Рішення підтримали 240 народних депутатів.

Згідно з документом, релігійна організація (об'єднання), яка є частиною іншої структури, керівний центр якої знаходиться за межами України в державі, яка законом визнана такою, що здійснила військову агресію проти України та тимчасово окупувала територію України, зобов'язана у своїй повній назві, зазначеній її у статуті (положенні), відображати відповідну приналежність.

Що означає ухвалене сьогодні депутатами рішення, ІА Дивись.info запитала у релігієзнавця Дмитра Горєвого.

– Сьогодні депутати проголосували законопроект 5309, який передбачає внесення змін до профільного закону Про свободу совісті і релігійні організації, щоби релігійні організації, які мають керівний центр в країні-агресорі, у своїй офіційній назві відображали цю приналежність. Тобто це направлено не проти однієї релігійної організації – Української православної церкви Московського патріархату, а всіх релігійних організацій, які тим чи іншим чином пов’язані через підпорядкування з країною-агресором. Крім УПЦ МП, це старообрядницькі церкви, істинно православні церкви, але все одно ми розуміємо, що найбільшою інституцією, яку це зачепить, є УПЦ МП.

Цей законопроект зареєстрований у парламенті вже близько двох років, пройшов усі комітети, всі експертизи

Взагалі цей законопроект зареєстрований у парламенті вже близько двох років, пройшов усі комітети, всі експертизи. Рік тому на архієрейському соборі у Москві вони зробили певний запобіжник, щоби цей законопроект, на їхню думку, неможливо було задіяти до УПЦ МП. Вони внесли зміни у статут і прописали такий пункт, як що керівний центр УПЦ МП знаходиться у місті Києві. Тобто для православних статутів це така собі новинка. Але вони вважають, що таким чином обійдуть дію цього закону. У принципі, я не знаю наскільки їм це вдасться, бо правомочність такого обходу будуть вирішувати державні органи. Але треба розуміти, що зараз повинна настати хвиля перереєстрації  статутів, тому що у нас в державі церква не є юридичною особою. Юридичною особою є кожна окрема парафія. Тобто кожна з 12 тисяч зареєстрованих в Україні парафій УПЦ МП має вносити зміни у статут і перереєстровуватися. Ось цей весь тягар ляже на державні органи влади, тобто на відділи з питань релігії при обласних державних адміністраціях і на Міністерство культури України.

– Яким чином це відбуватиметься?

– У який спосіб церква обере собі назву, ще невідомо, оскільки, за великим рахунком, є варіативність, і можна на свій розсуд обирати назву. Тому парафія може перереєструватися як РПЦ в Україні, або як УПЦ МП. Така варіативність зумовлена тим, що і назва Російська православна церква і Московський патріархат є обома офіційними назвами цієї церкви, тому, власне, тепер самі парафії будуть вирішувати, як їм краще називатися.

Фото: atn.ua

– Коли йшлося про створення незалежної української церкви, назву УПЦ не можна було використати через те, що церква з такою назвою вже є. Чи тепер Православна Церква в Україні зможе змінити назву?

– Теоретично така можливість є, але я би не хотів такого розвитку подій, тому що Православна Церква в Україні – це та назва, яка вже прописана в ухваленому статуті і яка буде прописана в томосі про автокефалію. Річ у тому, що якщо буде порушено якісь пункти томосу, навіть у питанні назви, мироваріння чи чогось іншого, то це є канонічними підставами для перегляду томосу і навіть його відкликання. Такі прецеденти в історії були, наприклад, з румунами, коли вони порушили умови томосу. Він був дійсно відкликаний.

Читайте також: Глава об’єднаної української церкви отримає Томос уже під Різдво

Тому я би не хотів, щоб зараз церква змінювала, за великим рахунком, незначну деталь, ставлячи під сумність можливість отримання самого томосу. Крім того, Московський патріархат в Україні користується назвою УПЦ і поки вони не перереєструються, а нова церква візьме назву УПЦ, то почнеться плутанина, коли з назви не буде зрозуміло, чи то парафія Московського патріархату, яка ще не перереєструвалася, чи це нова парафія нової церкви. Принаймні на певний перехідний період радив би ієрархам цього питання не зачіпати. Але знову ж таки, це все залежить від них і їм вирішувати усі ці церковні справи.

Нагадаємо, 15 грудня Об'єднавчий собор обрав митрополита Переяславського і Білоцерківського Епіфанія (Думенка) на пост предстоятеля єдиної Православної церкви України. Президент Петро Порошенко представив його як митрополита Київського і всієї України. Також після обрання нового глави УПЦ глава УПЦ МП Онуфрій офіційно втратив титул митрополита Київського.

Після обрання Епіфаній закликав архієреїв та вірян приєднатися до новоствореної церкви.

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: