Фітнес-інструкторка назвала 5 помилок, які заважають схуднути

49010248_367701093792288_3205672493478051840_n

Колонка фітнес-інструкторки Уляни Депутович.

Що ти тільки не перепробувала: відмовлялась від улюблених ласощів, їла одну тільки гречку, пила спеціальні чаї, не вилазила зі спортзалу годинами,  а цифра на вагах так і не стала меншою. В чому ж проблема, думаєш ти? Можливо, справа в тому, що ти припустилася однієї з наступних помилок. Читай уважно і, як то кажуть, не повторюй  цього вдомаJ

Помилка 1: монодієти

Монодієти дають результат? НІ! В інтернеті можна знайти сотні найрізноманітніших дієт, які, мовляв, змінять твоє тіло назавжди. Але їхня суть в тому, що тобі доведеться відмовитись від більшості продуктів харчування, залишивши в раціоні якийсь один-два. Серед моїх клієнтів було чимало дівчат, які на собі спробували дієту гречка+кефір, яблучну, і навіть кавунову. Це не тільки не допоможе тобі схуднути, але й забезпечить гарантовані проблеми зі здоров’ям.

Адже без збалансованого харчування ти не отримуєш необхідної кількості макро (білки, жири, вуглеводи) та мікронутрієнтів (вітамінів і мінералів). Тож харчуючись лише гречкою та обезжиреним кефіром, ти нарікаєш себе на проблеми з гормональним фоном, шкірою, шлунково-кишковим трактом і не тільки. А хіба схуднення вартує таких жертв? Крім того, слово «дієта» в перекладі означає «спосіб, стиль харчування», а не «обмеження».

Порада: створи таку дієту, дотримуватись якої можеш протягом всього життя, а не 1-2 тижнів. А ще головне у схудненні – дефіцит кілокалорій (тобто їсти треба менше, аніж ти витрачаєш), а не продукти харчування. Тому перш, ніж впадати в крайнощі, які до добра не приведуть, спочатку зменш порції. Подіє!

Помилка 2: безліміт корисного

Цей продукт корисний – його можна їсти безлімітно? НІ! Дівчатка не раз нарікали мені: «ну я ж їм лише хороше, чому ж тоді не можу схуднути»? Якщо ви заміняєте цукор на фруктозу чи мед, не забувайте, що калорійність їхня нічим не поступається цукру. Тому на ваш результат в схудненні аж ніяк не вплине те, що ви замінили цукор на мед. Та саме стосується сухофруктів та горішків.

Я вже розповідала вам, що не варто ними зловживати, адже їхня поживна цінність дуже велика. Поласувавши пачкою горішків ви можете отримати денну норму калорій, тому вмійте зупинитись вчасно. Про фрукти я також розказувала в минулих колонках. У великій кількості вони можуть перетворитись на калорійну бомбу, яка ніколи не дасть вам позбутися зайвої ваги.

Помилка 3: напої «без калорій»

Напої без калорій? НІ! «Я на дієті, тому у кафе замовляю завжди сік, лимонад або лате», - казали мені мої клієнтки, чим викликали щиру усмішку. На перший погляд здається: що поганого може бути в соках чи каві з молоком? Адже ними ситий не будеш! Але мушу вас розчарувати: ваші улюблені напої часто дуже калорійні.

Соки з магазину мають у складі багато цукру, як і лимонади та узвар. А молочні коктейлі та кава з додаванням молока – по енергетичній цінності дорівнюють деяким десертам, адже у молоці теж є цукор (лактоза).

Порада: найкращий напій на схудненні – вода. Нуль калорій, втамовує спрагу, та ще й корисна для організму. Бажаєте зігрітись, пийте чай: без молока та цукру. І загалом, якщо ви справді хочете схуднути, моя вам порада, їжте переважно вдома. Бо тільки готуючи страву самостійно ви точно можете знати, скільки вона має калорій та які інгредієнти містить. Натомість, соус до вашого улюбленого стейка чи салату у кафе часом має таку калорійність, дізнавшись про яку ви більше ніколи його не замовите.

Помилка 4: їсти рідше

Якщо їсти 1-2 раз на день – схуднути буде легше? НІ! Дехто з вас думає, що якщо пропустити, до прикладу, сніданок чи обід, ви з’їсте менше, і відповідно, схуднете. Чому ж тоді цього так і не трапляється? Справа в тому, що наш організм дуже розумний, і не отримавши вранці енергії з їжею, відправить сам себе в, так би мовити, енергозберігаючий режим. А з наступним прийомом їжі вимагатиме максимум енергії: ви будете переїдати і все зайве точно відкладеться про запас. Це явище називається суперкомпенсацією.

Порада: не дайте собі голодувати тривалий час. Сміливо їжте після шостої, тільки пильнуйте за якістю продуктів харчування та кількістю кілокалорій.

Помилка 5: на тренуванні «спалю»

З’їм тортик, а на тренуванні «спалю».  Якщо ви ходите в зал, на аеробіку чи будь-яку іншу фізичну активність 2-3 рази на тиждень, це не причина дозволяти собі в їжі усе. За годину інтенсивного фізичного навантаження ви спалите приблизно 200-250 кілокалорій, які наїсти можете за 2 хвилини, якщо, наприклад, з’їсте банан. Я вже не кажу про шматок торта, який часом має й цілих 500 кілокалорій. Тому тренування – це дуже добре, але й вони можуть не дати бажаного результату, якщо ви не контролюєте свій раціон.

Сподіваюся, ви більше не припускатиметесь цих помилок. Дбайте про себе та про своє тіло, щоб бути не тільки гарними, але й здоровими!

Уляна ДЕПУТОВИЧ,

журналістка, фітнес-інструкторка та консультантка з правилнього харчування

Думки, висловлені в рубриці «Колонки», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію редакції ІА Дивись.info.

Будь-яке копіювання чи відтворення тексту або частини тексту дозволене лише з письмової згоди редакції. В іншому випадку це вважатиметься порушенням авторських прав.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: