В Україні стартувала виборча кампанія: перший кандидат у президенти заніс документи до ЦВК

Безымянный
Фото: відкриті джерела (ілюстративне)

31 грудня в Україні розпочався виборчий процес чергових виборів президента України, призначених на 31 березня 2019 року

В Україні в понеділок, 31 грудня, стартувала президентська виборча кампанія, повідомляє Корреспондент. Згідно із законом вона триватиме 90 днів, до 31 березня 2019 року, коли і відбудуться вибори шостого президента України.

З 31 грудня і по 3 лютого 2019 року у всіх охочих взяти участь в боротьбі за президентське крісло буде можливість подати документи в Центральну виборчу кампанію на реєстрацію як кандидатів. На процедуру реєстрації ЦВК відводить п'ять днів. Таким чином, після 8 лютого стане остаточно зрозуміло, хто зможе претендувати на участь в передвиборних перегонах.

Кандидат повинен внести заставу в розмірі 2,5 мільйона гривень. Ця сума повертається або в разі перемоги на виборах, або в разі виходу в другий тур. Всім іншим учасникам виборів гроші не повертаються, вони йдуть до державного бюджету України. Свою кандидатуру можна зняти не пізніше, ніж за 23 дні до дня голосування.

Кандидат в президенти повинен бути громадянином України, який досяг 35-річного віку, володіти державною мовою і проживати в Україні протягом 10 останніх років до дня виборів.

Як передає УНН, о 9 ранку до Центральної виборчої комісії документи для реєстрації кандидатом у президенти подав перший кандидат. Ним став самовисуванець Ігор Шевченко.

Після офіційної реєстрації кандидати зможуть вести агітацію, яка завершиться до 00:00 29 березня 2019. Виборча кампанія триватиме 90 днів. Голосування відбудуться 31 березня 2019 року. Результати виборів мають бути встановлені до 10 квітня 2019 року.

Центрвиборчком затвердив календарний до першого туру. Проте якщо жоден з кандидатів не набере 31 березня 2019 понад 50% голосів, то 21 квітня 2019 має бути призначений другий тур виборів.

У такому випадку ЦВК має офіційно оголосити результати виборів до 1 травня 2019, а інавгурація новообраного президента має відбутися до 31 травня 2019 року.

Нагадаємо, з нагоди початку президентської виборчої кампанії ІА Дивись.info запустив постійну рубрику «Вибори-2019», де редакція биратимемо для вас цікаві політичні новини, прогнози, соціологію, інформацію про перебіг президентської та парламентської кампаній та корисну інформацію для виборців.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: