У Львові може з'явитися ставропігія Вселенського патріархату

_105137917_08bdf706-8dc1-4929-ae2a-b6768b9d307f
Андріївська церква - перша ставропігія Константинополя в Україні. У Львові може бути друга

Слідом за ставропігією в Києві (в Андріївській церкві) представництво Вселенського патріархату може з'явитися на Західній Україні, зокрема у Львові.

Про це заявив в інтерв'ю агентству «ВВС Україна» екзарх Вселенського патріархату, архієпископ Даниїл Памфільський.

«В минулому в Києві було кілька ставропігій. Успенська церква у Львові була ставропігією, такий статус мали деякі монастирі. Але в жодному разі Константинополь не говорить, що забиратиме майно чи відкриватиме свої представництва по цілій Україні. Ми просто лишили термінологію для відновлення історичної справедливості. Колись були такі стосунки між церквою в Україні та Константинополем. Можливо, що ми відкриємо ще якусь одну ставропігію в Україні. Але це не означає, що ми будемо забирати Києво-Печерську лавру чи Почаївський монастир. Ми того робити не будемо 100%», - сказав екзарх.

Читайте також: Православна церква України не залежить від Константинополя, — екзарх Вселенського патріархату 

Він додав, що логічно, аби з часом відкрилась ставропігія Вселенського патріархату на Західній Україні, наприклад, у Львові.

«Але, в будь-якому разі, йдеться тільки про представництво. Ставропігія - це не те, що ми забираємо майно і створюємо паралельну юрисдикцію. Світською мовою - це посольство чи консульський відділ», - сказав Даниїл Памфільський.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: