Через екологічне лихо, яке завдав громаді мер Миколаєва, ми вимагаємо його відставки, - Михайло Галущак

1-4

Перипетії навколо миколаївського сміттєзвалища тривають уже не один рік. 30 січня має відбутися чергова сесія Миколаївської міської ради, на якій може постати питання про дострокове припинення повноважень міського голови Андрія Щебеля.

З відповідною ініціативою виступили кілька міських обранців. Про причини такого радикального кроку говоримо з депутатом Миколаївської міської ради Михайлом Галущаком.

Ви зареєстрували проект рішення щодо припинення повноважень міського голови. Яка ймовірність, що під час сесії дійде до розгляду цього питання?

Проект був зареєстрований 2 січня. Його має розглянути регламентна комісія і винести на сесію. Але навіть якщо комісія дасть негативний висновок, право депутата ініціювати розгляд проектів рішень ніхто не скасовував. Тобто, його мають включити в порядок денний сесії. Якщо цього не станеться, ми пропонуватимемо включити його у порядок денний «з голосу».

Читайте також: Миколаїв сьогодні бореться за те, щоб не стати «другими Грибовичами», – Михайло Галущак

Ми також зареєстрували звернення, яке йде додатком до проекту рішення. Там детально описані порушення, які здійснив міський голова, дозволивши компанії «Екотех» проводити захоронення сміття в особливо великих кількостях на міському сміттєзвалищі (окрім сміття з Миколаївського району, також дозволено до 120 тонн на добу з-поза його меж).

Які конкретно порушення, на Вашу думку, здійснив міський голова?

Ми вважаємо, що порушено цілу низку законів. Зокрема, відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» (ст. 26, 42) договір, який було укладено між МКП «ЖКУ» та компанією «Екотех» на вивезення  та захоронення сміття на території Миколаєва, повинен був розглядатись на сесії міської ради, за результатами розгляду якого мало бути прийняте відповідне рішення депутатами міської ради. Також потрібно було провести і громадські слухання. Всього цього зроблено не було. На громаду міста просто наплювали.

Відповідно до ст.7-1  Закону України «Про оцінку впливу на довкілля»  компанія, яка здійснює захоронення відходів, повинна мати відповідний дозвіл на здійснення такої діяльності, і видача його відбувається після урахування результатів оцінки впливу на довкілля такої  діяльності. Компанія «Екотех» такого дозволу не має, тобто практично працює нелегально, але міським головою Миколаєва до уваги при підписанні договору цього факту взято не було.

Згідно з постановою кабміну на кожне місце видалення відходів мають бути складені спеціальні  паспорти,  у  яких зазначається найменування і код відходів, їх кількісний та якісний склад, походження, а також технічні характеристики і відомості про методи  контролю  та  безпечної експлуатації.  Щорічно такі паспорти підлягають перегляду за результатами спостережень,   контрольних   замірів,  додаткових  робіт  і погоджуються  обласними держадміністраціями.  Ця постанова уряду не виконується.

Миколаївське сміттєзвалище (фото 2018 року)

Крім цього, міським головою не виконано рекомендацій колегії Миколаївської РДА  щодо обстеження прибудинкових територій Миколаєва на предмет дотримання санітарних норм до відстані від ймовірних джерел забруднення.

Також, незважаючи на погіршення санітарного благополуччя міста, мером не дотримано рекомендацій ДУ “Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України” для покращення епідемічної ситуації. Це при тому, що  виявлено порушення хімічного та бактеріологічного стану колодязної питної води (рівень нітратів у воді з криниць жителів Миколаєва у 2-7 разів перевищує допустиму норму).

Державна екологічна інспекція у Львівській області 22 грудня 2018 року у відповіді на депутатський запит повідомила, що виявлено джерела витоку фільтрату з тіла сміттєзвалища в обвідну канаву навколо полігону. У відповіді також йдеться, що на порушення правил експлуатації полігонів побутових відходів, миколаївське сміттєзвалище не оснащене тимчасовими збірниками - накопичувачами фільтрату до їх утилізації, відсутній моніторинг за фільтратом. Крім цього не надано угоду про вивіз фільтрату на очисні споруди, а власні очисні споруди відсутні. Також не вжито заходів щодо вилучення та знешкодження біогазу. За ці порушеннях директора "Екотеху"  притягнуто до адміністративної відповідальності.

[dyvys_blockqoute text="Державна екологічна інспекція у Львівській області 22 грудня 2018 року у відповіді на депутатський запит повідомила, що виявлено джерела витоку фільтрату з тіла сміттєзвалища в обвідну канаву навколо полігону" author=""]

Зважаючи на екологічне лихо, яке завдав громаді міський голова, ми вимагаємо його відставки, оскільки вважаємо, що він повинен відповісти за ті «Грибовичі», які він привів у місто. Вважаємо, що вказані дії міського голови підпадають під ст. 364 Кримінального кодексу України «Зловживання владою або службовим становищем». Можемо лише здогадуватись, якою була вигода у міських чиновників в замін на перетворення Миколаєва на «другі Грибовичі».

Варто зазначити, що ст. 79 ЗУ «Про місцеве самоврядування» передбачає, що повноваження сільського, селищного, міського голови можуть бути достроково припинені, якщо він порушує Конституцію або закони України, права і свободи громадян, не забезпечує здійснення наданих йому повноважень.

Чи далі львівське сміття возять у Миколаїв?

29 листопада, виконком на позачерговому засіданні прийняв рішення про дострокове розірвання договору з «Екотехом», мотивуючи це неповним виконанням компанією своїх зобов’язань. Одразу виникає питання: де вони були раніше?  А вже 7 грудня укладається додаткова угода про розірвання договору, при цьому один з його пунктів залишається чинним. Це стало підставою для того, щоб суд 10 січня за нашим позовом закрив справу щодо законності угоди з «Екотехом». При цьому представник компанії у поясненнях судді визнав, що договір все-таки продовжує діяти. Тобто це схоже на такий собі «хід конем», загравання з мешканцями, щоб вони заспокоїлися і думали, що «Екотех» тимчасово пішов і проблема зникла. Однак, договір не розірвано і закопане у піщаний кар’єр сміття ніхто звідти не забрав.

Вважаю, що «Екотех» та міська влада повиннні понести відповідальність за таке «захоронення» сміття та за шкоду здоров’ю не одному поколінню жителів Миколаєва.

Якими будуть ваші дії, якщо проект рішення не буде підтримано більшістю депутатів?

Ми можемо звернутись до суду.

Спілкувалася Мар'яна Ткаченко

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: