Раніше релігійні громади були «кріпаками» у релігійних центрів, – релігієзнавець про зміни до закону про свободу совісті

1046463

Сьогодні Верховна Рада з третьої спроби 229 голосами таки ухвалила зміни до закону «Про свободу совісті та релігійні організації» в частині зміни підлеглості, що має значно полегшити процес переходу громад УПЦ (МП) до ПЦУ, а відтак і прискорити його.

Що зміниться з ухваленням законопроекту ІА Дивись.info запитала в релігієзнавця Дмитра Горєвого.

«В чинному законі «Про свободу совісті та релігійні організації» зазначено, що у кожної громади є право не лише вільно сповідувати, а й змінювати свою релігійну приналежність. Тобто право таке було, а механізму, як це зробити, не існувало. І у законопроекті №4128-Д прописана ця процедура, як громада може змінити свою релігійну належність. Раніше громади були, по суті, такими собі кріпаками у релігійних центрів, єпархій. Без дозволу вони не могли змінювати свою приналежність. Тепер, коли прописано і механізм, і в громади є бажання перейти, вона не мусить чекати на чийсь дозвіл. Рішення про зміну підлеглості та внесення відповідних змін або доповнень до статуту ухвалюються загальними зборами релігійної громади», – сказав Дмитро Горєвой.

І зазначив, що це значно прискорить перехід громад УПЦ МП до ПЦУ.

«Оскільки, по-перше, прописана чітка процедура, по-друге, закон захищає більшість, яка хоче перейти, а також меншість, яка має бажання залишитися в УПЦ МП. В законі сказано, якщо є незгідні з рішенням про перехід, вони можуть створити нову релігійну громаду й укласти договір про почергове користування храмом. Тобто забезпечуються права і тих, хто хоче переходити, і тих, хто не хоче переходити. Скажімо так, сторони залишаються задоволеними. Крім того, тимчасово накладається мораторій на майно громади. Щоби не склалося так, що громада ухвалила рішення про перехід, а хтось із цим незгідний забирає майно, тобто більшість залишилися без майна. Оренда, продаж тощо будуть заборонені на період переходу громад до ПЦУ», – наголосив релігієнавець.

Деякі основні положення ухваленого законопроекту:

  • Держава визнає право релігійної громади на її підлеглість у канонічних і організаційних питаннях будь-яким діючим в Україні та за її межами релігійним центрам (управлінням) і вільну зміну цієї підлеглості шляхом внесення відповідних змін до статуту (положення) релігійної організації. Рішення про зміну підлеглості та внесення відповідних змін або доповнень до статуту ухвалюються загальними зборами релігійної громади. Такі загальні збори релігійної громади можуть скликатися її членами.
  • Рішення про зміну підлеглості та внесення відповідних змін або доповнень до статуту ухвалюються не менш як двома третинами від кількості членів релігійної громади, необхідної для визнання повноважними загальних зборів релігійної громади відповідно до її статуту (положення).
  • Зміна підлеглості релігійної громади не впливає на зміст права власності  та інших речових прав таких релігійних громад, крім випадку, встановленого статтею 18 цього Закону.
  • Частина громади, незгідна з рішенням про зміну підлеглості, має право утворити нову громаду і укласти договір про порядок користування культовою будівлею і майном з їхнім власником (користувачем).
  • Забороняється вчиняти будь-які дії, наслідком яких може стати відчуження майна релігійної організації, зокрема його продаж, обмін, застава, встановлення іпотеки, безоплатна передача у власність та управління інших осіб, до завершення процедури зміни підлеглості у канонічних і організаційних питаннях будь-яким діючим в Україні та за її межами релігійним об’єднанням до завершення процедури зміни такої підлеглості шляхом реєстрації нової редакції статуту (положення), ухвалених не менш як двома третинами від кількості членів релігійної громади, необхідної для визнання повноважними загальних зборів релігійної громади відповідно до її статуту (положення) або органами управління, визначеними статутами (положеннями) релігійної організації (релігійного управління і центру, монастирів, релігійних братств, місіонерських товариств (місій), духовних навчальних закладів).

Читайте також: Місяць єдиної помісної церкви в Україні. Які громади УПЦ (МП) вже долучилися до ПЦУ (карта)

Нагадаємо, Верховна Рада України підтримала доопрацьований законопроект №4128-д «Про внесення змін до деяких законів щодо підлеглості релігійних організацій та процедури їх державної реєстрації зі статусом юридичної особи». За документ після декількох невдалих спроб проголосували 229 нардепів.

Станом на сьогодні, 17 січня, про свій намір приєднати до ПЦУ оголосили 83 громади УПЦ (МП).

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: