Вадим Ноздря про рекультивацію Грибовицького сміттєзвалища та старт будівництва сміттєпереробного комплексу

Screenshot_17
Вадим Ноздря

Директор ЛКП «Зелене місто» Вадим Ноздря про рекультивацію Грибовицького сміттєзвалища, реальний старт будівництва сміттєпереробного комплексу та підготовку Львова до сортування відходів.

Цього року у Львові обіцяють розпочати реальні роботи, які допоможуть вирішити сміттєву проблему. Влітку має розпочатися будівництво сміттєпереробного заводу. А вже цього року львів’яни зможуть спробувати сортувати органічні відходи, які перероблятиме міська станція компостування відходів.

У мерії минулого року не раз анонсували масштабну рекультивацію Грибовицького сміттєзвалища. Коли стартують реальні роботи?

Так, рекультивація полігону у Грибовичах входить у комплексний план вирішення сміттєвої проблеми міста. Львів має обов’язок перед тамтешньою громадою відновити територію, яку стільки років експлуатували, та зробити її безпечною. Реальні роботи розпочнуться цього року, а сама ж рекультивація триватиме два роки і матиме два етапи. Проект, за яким цей процес буде відбуватися, вже пройшов експертизу.

[dyvys_blockqoute text="Роботи з рекультивації Грибовицького сміттєзвалища розпочнуться цього року, а сама ж рекультивація триватиме два роки і матиме два етапи" author=""]

Перш за все потрібно стабілізувати тіло сміттєзвалища. Для цього слід його виположити та накрити спеціальним технологічним  захисним екраном. Це товстий шар природних матеріалів (щебінь, пісок), та гідроізолюча захисна мембрана, які унеможливлять потрапляння опадів всередину, а відтак – подальше утворення фільтратів. Дуже важливим є те, що ми повернемо полігон у межі землекористування, адже зараз частина сміття вийшла за визначений периметр. Власне цей перший етап рекультивації має розпочатися вже цього року. Це один із найскладніших етапів.

А що буде далі?

Коли вся ця гора сміття буде накрита захисним екраном товщиною понад 60 см, починається біологічна рекултивація, формується родючий шар. Цей процес триватиме ще 2-3 роки. За цей час на полігоні будуть висаджені чагарники, кущі, невеликі насадження із неглибокими кореневими системами, щоб не пробити захисний шар. Власне, весь полігон у Грибовичах буде виглядати як великий сквер.

 

Напередодні Нового року місто підписало угоду про дегазацію Грибовицького сміттєзвалища. Коли має розпочатися цей процес?

Перед тим, як проводити конкурс, торік було зроблено 15 пілотних свердловин для визначення кількісних і якісних характеристик біогазу та динаміки його утворення. Показники зацікавили учасників ринку.

Фірма, яка перемогла у конкурсі, невдовзі розпочне роботу зі спорудження системи дегазації сміттєзвалища. Цей процес буде відбуватися паралельно з початком робіт з комплексної рекультивації полігону. Конкурсна комісія визначила цю фірму як таку, що повністю відповідає кваліфікаційним вимогам. Ми очікуємо, що процес дегазації полігону розпочнеться вже у травні-червні цього року.

Окрім дегазації полігону є проблема із постійним утворенням фільтратів...

Власне, тому ми й підходимо до вирішення проблеми комплексно. А щодо фільтратів, то їхнє утворення буде зменьшуватися відразу після того, як тіло полігону накриється захисним екраном. Адже джерелом їхнього утворення є дощова вода, яка проникає крізь товщу сміття.

Для того, щоб очистити озеро з фільтратами, яке зараз є біля полігону, міська рада погодила закупівлю обладнання для очистки. Очікуємо, що наприкінці лютого будемо мати фірму переможця, яка також цього року зможе приступити до цих робіт.

[dyvys_blockqoute text="Для того, щоб очистити озеро з фільтратами, яке зараз є біля полігону, міська рада погодила закупівлю обладнання для очистки. Очікуємо, що наприкінці лютого будемо мати фірму переможця, яка також цього року зможе приступити до цих робіт" author=""]

Наразі працює станція очистки фільтратів, потужність якої була збільшена. Вона дозволяє очищати ту кількість фільтратів, яка поступає, щоб контролювати рівень у озерах накопичувачах. Коли запрацюють дві нові установки, то в добу ми зможемо очищати 300−400 м3, тобто суттєво підвищимо об’єми очистки. Наразі можемо впевнено говорити, що Львів з допомогою надійного партнера ЄБРР отримав реальний та унікальний шанс вирішити проблему, яка не вирішувалася десятиліттями.

Як просуваються справи із будівництвом заводу із переробки відходів у Львові?

Ми повинні усвідомити, що майбутній сміттєпереробний завод на вулиці Пластовій – це перший такий комплекс в Україні, який буде збудований у нашій країні за європейським зразком. Це інноваційний інфраструктурний проект не лише для Львова, а й усієї держави. Оскільки ми є першопрохідцями, вперше проходимо тривалі процедури отримання усіх дозволів та погоджень. Власне, увесь минулий рік тривала підготовка. Що ми отримали? Ряд дозволів, розробки проектів, запущені експертизи, тендери.

[dyvys_blockqoute text="Буквально кілька тижнів тому місто отримало ліцензію на перероблення побутових відходів" author=""]

Буквально кілька тижнів тому місто отримало ліцензію на перероблення побутових відходів. Цей дозвіл видала Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

Все ж залишається відкрите питання, коли почнуть будувати сам завод?

Однозначно це станеться цього року. ЛКП «Зелене місто» фактично перебуває на фінальному етапі підготовки документації. Ми очікуємо, що повноцінні будівельні роботи на вулиці Пластовій розпочнуться влітку. Безпосередній процес будівництва заводу триватиме два роки.

Чи Львів вже має гроші на це будівництво?

Львів зробив все для того, щоб мати змогу їх отримати. Власне, місто отримає пакет фінансування, який включає у себе 13-річний кредит ЄБРР в розмірі 20 млн євро під гарантію міста, інвестиційний грант в розмірі до 10 млн євро від Східноєвропейського фонду енергоефективності та довкілля, найбільшим донором якого є ЄС, а також пільговий кредит в розмірі 5 млн євро від Фонду чистих технологій.

Саме за ці кошти почнемо будівництво сміттєпереробного заводу та проведемо рекультивацію Грибовицького сміттєзвалища. Для того, щоб мати змогу їх отримати, на одній з останніх сесій ЛМР депутати Львова затвердили кредитний договір. Це підтвердження з боку міста усіх інших ухвал щодо фінансової співпраці з ЄБРР, за які упродовж минулого року вже головували міські депутати. Тож, ми виконали всі формальні процедури і угода про фінансування проекту повноцінно вступила в силу.

Але ще немає фірми переможця, яка будуватиме завод?

Ми найближчим часом дізнаємося, хто буде переможцем. Європейський банк реконструкції та розвитку оголосив перелік компаній, яких відібрали для другого етапу тендеру будівництва. Наразі триває відбір та детальний розгляд кандидатів, їхніх пропозицій та відповідність до вимог банку. Загалом у переліку п’ять провідних європейських компаній, які збудували аналогічні сміттєпереробні комплекси у Європі.

[dyvys_blockqoute text="ЄБРР оголосив перелік компаній, яких відібрали для другого етапу тендеру будівництва. Наразі триває відбір та детальний розгляд кандидатів," author=""]

Це компанії з Польщі, Німеччини, Греції, консорціум компаній з Австрії та Туреччини, Нідерландів та Литви.

Ще одна новація, яку анонсували у ЛКП «Зелене місто» - запуск міської станції компостування відходів. Вона запрацює швидше ніж завод?

Це станеться ще цього року. Станція буде біля заводу. І якщо система роздільного збору сухих відходів запрацює повноцінно, коли буде збудований завод, то мокрі відходи (органіку) ми почнемо збирати та переробляти ще цього року. До речі, компост із цієї станції плануємо використовувати для міського озеленення, а також для рекультивації Грибовицького сміттєзвалища – ним формуватимуть родючий шар, яким накриють полігон на фінальній стадії.

Читайте також: Польський досвід компостування відходів: чи можливо це у Львові (репортаж)

Ця станція буде переробляти зелені і харчові відходи. Отриманий продукт – компост, можна використовувати для підживлення зелених насаджень міських парків, садівництві. Такі суміші продають в усіх садових центрах.

Чи готове місто до роздільного збору органіки?

Ми якраз днями оголосили конкурс на купівлю спеціальних контейнерів. Крім того, вже цього року поруч із традиційними контейнерами для збору сміття будуть встановлені додаткові баки, призначені для харчових побутових та  зелених відходів, наприклад, для скошеної трави, листя чи квітів. Вони будуть герметичними, а для забору таких відходів місто забезпечить спеціальну машину та регулярне миття контейнерів.

Звісно, ця новація внесе зміни у побут мешканців. Ми напрацювали просвітницьку програму щодо сортування. Торік у нас був з десяток заходів у школах, цього року заходи будуть більш масштабними.

Очікуємо, що проект із збором органіки стане першим загальноміським таким собі «тренінгом» із сортування. Адже вже за два роки будемо сортувати у Львові не лише органіку, а й окремо скло, папір, пластик. Тож всі разом будемо мати чудову нагоду підготуватися до цього. Адже чим краще посортоване сміття буде надходити на майбутній завод, тим ефективнішою буде його робота.

Текст і фото надані прес-службою ЛКП «Зелене місто»

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: