Як у Львові розбирають стелу скандального Монумента Слави (фоторепортаж)

IMG_9504

Роботи з демонтажу розпочалися через те, що міська комісія визнала частину скандального пам’ятника аварійною.

Розпочали роботи з демонтажу 30-метрової стели Монумента Слави 23 січня. Проводить їх приватний підприємець, що спеціалізується на подібних завданнях. Вартість робіт становить близько 300 тисяч гривень, - повідомляє кореспондент Дивись.info.

Заступник мера Львова Андрій Москаленко пояснив, що оскільки комплекс не перебував ні в кого на балансі, роботами зайнялася Галицька районна адміністрація, бо комплекс розташований на території Галицького району.

«Три рази минулого року був оголошений тендер, але всі три рази ніхто на нього не подався, - пояснює Москаленко. – Після цього вступила в дію перемовна процедура й було підписано угоду з компанією, яка публічно анонсувала початок робіт, але потім вони повідомили, що через вихід з ладу технічних засобів, вони не зможуть проводити ці роботи. На початку цього року підписали угоду з іншою компанією, яка приступила до робіт».

 

Роман Хома, підприємець, що проводить роботи, запевняє, що інвентар та досвід для виконання такого завдання у нього є, а для демонтажу елементів залучили професійних альпіністів.

«Проводимо демонтаж стели, яка за висновками експертів є аварійна. Зараз розбираємо гранітні плити і будемо поступово демонтовувати бетонну споруду. Там є значна корозія металу та бетону, - розповів Роман Хома. - Складність у тому, що погодні умови важкі, бо були вітри і на висоті 30 метрів при вітрах складно працювати. Ми залучили альпіністів, які мають досвід і неодноразово займалися демонтажами у промислових зонах, це наші львівські хлопці».

На об’єкті працює п’ятеро людей, за словами підрядника, цього достатньо для такої задачі. Поки що все роблять вручну, тому демонтаж триває поетапно, частинами. «Сподіваємося, до місяця часу ми демонтуємо всі гранітні плити, частину бетону. Внизу бетон корозійний і сиплеться, а наверху тримається міцно, - пояснює Роман Хома.

Після демонтажу гранітні плити й барельєфи планують віддати до музею. Решту – утилізують. «Важливі елементи стели будуть передані в музей «Територія терору», який працює на вул. Чорновола», - уточнив Андрій Москаленко. Щодо інших елементів комплексу, парку Хмельницького та інших об’єктів поряд, Москаленко додав, що мерія планує провести архітектурний конкурс «щодо того ,  ким чином ця територія має жити і за результатами конкурсу ми матимемо чітку відповідь, як усе має бути, бо тут треба вирішувати ряд інфраструктурних, транспортних питань. Тут точно буде громадський простір, але який саме – визначить конкурс».

За словами Москаленка, є вже дуже багато ідей щодо майбутньої долі території.

Сам архітектурний конкурс мерія оголосить у найближчі тижні.

Нагадаємо, доля Монумента Слави у Львові стала причиною кількох скандалів та навіть судової тяганини. Історію судів та скандалів читайте тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: