У Львові почнуть демонтаж частини скандального Монумента Слави (деталі)

tild3636-3162-4132-b966-623465666332__dsc_4057-696x464
Фото: Львівський портал

Сьогодні в ЛМР відбудеться брифінг, де чинонвики розповідатимуть про початок робіт з демонтажу елементів Монумента Слави.

Чиновники мають повідомити, коли почнуть роботи і як довго демонтовуватимуть аварійні елементи скандального пам'ятника. Мова йде про стелу за скульптурною композицією, але не весь монумент.

Дискусії навколо самого інсування у Львові такого пам'ятаника не вщухають активно принаймні півтора роки. За цей час його облифали фарбою, "прикрашали" написами й навіть намагалися власнуруч розбирати. Втім, місцева влада Львова спромоглася лише обгородити його, мотивуючи це аварійним станом частини конструкцій.

Саме обгородження монумента вже обійшлося міському бюджету в понад 400 тисяч гривень. Відповідний тендер був проведений на Prozorro.  На нього подався єдиний учасник, ФОП Новіцький Іван Петрович, який і був визначений переможцем.

Боротьба за пам'ятник

Активне обговорення доцільності існування у Львові цього пам'ятника почалося, зокрема, після звернення Почесного громадянина міста Львова, письменника, лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка, учасника національного та правозахисного руху, політв’язня радянських таборів Ігоря Калинця.

Тоді мер створив робочу групу, яка провела кілька засідань. В результаті дослідили пам'ятник на аварійність та виявили, що стела становить небезпеку. Це і сталдо формальним приводом для мерії почати щось робити з пам'ятником, хоч і не під ідею декомунізації, як пропонувала частина мешканців.

Цікаво, що серед захисників монумента є Інна Іваночко, відома у Львові активістка, що відстоює проросійські погляди та дає коментарі російським телеканалам. Зокрема, соратниця Медведчука допомагала сепаратистському каналу "Юніон" зняти фейковий сюжет про нібито масове прибирання львів'янами могил радянських солдатів до Дня Перемоги. Однак, як вдалося вияснити журналістам, сюжет знімали не у Львові, а в Жовкві, де поховані співробітники НКВС. Детальніше про це читайте тут.

Варто додати, що 12 березня СБУ провела обшук в будинку Інни Іваночко, у результаті якого було вилучено ноутбук, телефони, записники і зошити. З клопотанням про проведення обшуку в приватному будинку Інни Іваночко звернувся старший слідчий з ОВС слідчого відділу управління з розслідування кримінальних проваджень слідчими органами прокуратури Автономної республіки Крим. Інні Іваночко інкримінується «підривна діяльність в Україні». Раніше прес-секретар СБУ Олена Гітлянська повідомляла, що СБУ проводить 25 обшуків в різних регіонах України в осіб, які «сприяють країні-агресору в проведенні антиукраїнських акцій».

У травні 2017 року депутати облради так само просили колег з міста демонтувати скандальний монумент. «Монумент Слави було зведено на честь збройних сил Радянського Союзу задля пропагандистської мети. Про це свідчать навіть описи у тогочасних туристичних путівниках, де говорять про «визвольний похід радянських воїнів на західноукраїнські землі», - йшлося у заяві. Натомість, депутати пропонували на місці Монумента встановити Меморіал пошани бійцям АТО. Наразі це прохання не було почутим в мерії.

Через скандальний монумент у Львові навіть судилися. Так, у вересні 2017 року, за позовом депутата ЛМР Тараса Чолія суд зобов’язав міського голову Львова Андрія Садового розглянути питання про демонтаж Монумента Слави. Чолія підтримала ще частина міських обранців.

Джерело фото: Віка Балицька/Facebook

Зокрема, в лютому 2018 року, депутат Андріян Гутник виступив на черговій сесії з вимогою демонтувати Монумент негайно. «Монумент слави – це символ радянської окупації. Він – це ознака присутності «руского міра» у Львові. Директор Інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович говорив, що цей пам’ятник може бути демонтований, якщо так вирішить місцева влада. Але місцева влада з різних причин це затягує. Ми вимагаємо від міського голови Львова забезпечити негайний демонтаж цього пам’ятника. А також забезпечити його перенесення у музей «Територія терору», – заявляв депутат.

Попри це все, пам'ятник досі стоїть на місці - недоторканий та обгороджений.

Довгоочікуваний демонтаж?

Зі слів чиновників, йдеться наразі про демонтаж виключно аварійних елементів комплексу, тобто - стели. Саму ж скульптурну композицію поки прибирати не збираються.

Орієнтовний кошторис озвучив у вересні голова Галицької районної адміністрації Андрій Зозуля: «Плануємо оголошувати тендер орієнтовно до 300 тисяч гривень. Загалом до двох тижнів буде оголошено переможця і вже угодою будуть визначатися всі деталі спланованої угоди», – повідомив Зозуля.  За його словами, окремі елементи,  які є на стелі, передадуться музею Територія терору.

Згідно з даними про тендер на сайті Prozorro, займатимсеться роботами з демонтажу ТзОВ "БК АЛЬТЕРА". Відповідна угода укладена 11 грудня цього року. У самій угоді зазначено, що діє вона до 31 грудня цього року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: