Лікарі пояснили, коли вдасться зупинити спалах кору на Львівщині (фото)

IMG_9876

Сьогодні на Львівщині, де зафіксований спалах кору, почали широку кампанію з вакцинації населення.

За перший тиждень року вакцинувалося близько тисячі осіб. За другий тиждень  - 3,5 тисячі і за місяць є 5,5 тисяч вакцинованих. У ЛОДА сподіваюся досягнути оптимального результату з вакцинації до кінця лютого, - передає кореспондент Дивись.info.

Водночас, лікарі додають, що динаміка захворювання також є високою. «Станом на сьогодні у Львівській області з 1 січні захворіло на кір 2651 особа, - повідомив в.о. заступника директора департаменту охорони здоров’я ЛОДА Андрій Васько. – З них переважна більшість – діти, але є й дорослі. Станом на сьогодні в Україні є понад 11 тисяч хворих на кір».

Лікарі зауважують, що про можливість спалаху кору в регіоні попереджували та таку ситуауцію прогнозували.

«Ця ситуація (зі спалахом кору, - ред.) на Львівщині є прогнозована, тому що ще коли був спалах в Румунії, ми всі говорили, що буде спалах і в нас, - пояснює експертка департаменту з епідеміології Оксана Пушкарьова. – Тоді ми закликали усіх провакцинуватися і отримати ці 95% вакцинованих і тоді змогли би побороти цей спалах. На сьогодні ми не змогли досягнути такого проценту вакцинованих і зараз дуже активно почав цей вірус знаходити сприятливі організми та передаватися від одної людини до іншої. Ми маємо зрозуміти, що спалах поборемо тільки тоді, коли всі або перехворіємо (ті, що не вакциновані), або вакцинуємося і тим зупинимося спалах».

«Інформаційна кампанія, яка зараз проводиться, дає свої результати. Вакцина є якісна, про це говорять і лікарі, і експерти й батьки провакцинованих дітей, - додає Андрій Васько. – Багато з тих батьків, чиї діти не були вакциновані, міняють свою думку і починають вакцинувати дітей. Ми всі відповідальні за здоров’я наших дітей».

Оксана Пушкарьова додає, що з початку спалаху кору в Україні (з 2017 року) зафіксовано 27 смертей від ускладнені після кору. «Кожна мама має розуміти, що один на тисячі хворих вмирає від кору і хто буде наступний – ми не знаємо, - додає експертка. – Крім смертельних випадків є ускладнення і вони дуже важкі. Якщо ми легко перенесли кір, це не означає, що ми не матимемо ускладнень потім».

Андрій Васько додає, що при збільшенні кількості хворих на кір збільшується також і кількість ускладнень після хвороби, тож вакцинація - єдиний спосіб безпечно вирішити проблему.

 

Чиновники додають, що Львівська область у достатній кількості забезпечена вакциною.

Читайте також: Через кір у пологових Львова заборонили партнерські пологи та відвідини (деталі)

«На даний момент у нас є близько 60 тисяч доз вакцини. Ми вакцинуємо як дітей, так і дорослих, - додає Андрій Васько. – Усіх ми забезпечуємо необхідною кількістю доз вакцини. До нас звертаються і військові, й силові структури. Вакцинація для усіх є безкоштовною».

На Львівщині вакцинують препаратами бельгійського та американського виробництва. «Маємо зрозуміти, що чим швидше ми вакцинуємося, а особливо діти, бо багато контактів є у дитячих колективах, тим скоріше зможемо подолати спалах не лише на Львівщині, а й взагалі в Україні», - додала Оксана Пушкарьова.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: