Через кір у пологових Львова заборонили партнерські пологи та відвідини (деталі)

IMG_4513 (1)
Фото ілюстративне

У зв'язку із підвищеним рівнем захворюваності на кір у львівських медустановах заборонено практику партнерських пологів, вільне відвідування вагітних, породіль на період епідемічного спалаху кору.

Як повідомила ІА Дивись.info заступниця головного лікаря 3-ї міської клінічної лікарні Львова Наталія Чередніченко, розпорядження стосуєтеся пологового будинку №1, що на вулиці Мечникова, міської дитячої клінічної лікарні та 3-міської лікарні.

«Ми вчора отримали розпорядження управління охорони здоров'я Львівської міськради з приводу захворювання на кір у Львові щодо обмеження практики партнерських пологів. Зараз є дуже багато випадків захворювання на кір новонароджених дітей, які перебували у міській дитячій лікарні. Зростає захворюванність і безумовно варто подумати про заходи, які б захистили вагітних породілль і новонароджених діток», - каже Наталія Чередніченко.

Читайте також: На Львівщині до боротьби з кором хочуть залучити священиків 

Скільки буде тривати заборона на практику партнерських пологів наразі невідомо, однак Наталія Чередніченко зазначила, що як тільки буде зменшуватися динаміка захворювання на кір, розпорядження скасують.

[dyvys_blockqoute text="Більше 90% пологів у нашій лікарні — це партнерські пологи" author="Наталія Чередніченко"]

«Партнерські пологи дуже широка практика, ми вже так працюємо більше 10 років. Ніяких обмежень у нас немає. Більше 90% пологів у нашій лікарні — це партнерські пологи. Проте, протягом останніх років, на жаль, в зимовий період, коли погіршується епідомологічна ситуація приходиться обмежувати партнерські пологи», - сказала Наталія Чередніченко.

В області поки без обмежень

Головний епідеміолог Львівської області Наталія Тімко в коментарі ІА Дивись.info розповіла, що в пологових відділеннях області наразі таких обмежень, як у Львові, немає.

«Є 5 випадків захворювання новонароджених дітей через те, що породіллі в останній термін вагітності захворіли на кір. Я наразі не готова сказати, як це буде регламентуватися на Львівщині, але ми нагадуємо майбутнім батькам про те, коли вони планують вагітність варто захиститися від дифтерії, правця та кашляку. Також було б не зле, якби чоловіки, які планують партнерські пологи, провакцинувалися від кору і не буде жодних проблем для відвідування пологового будинку та участі в партнерських пологах. Ми всім рекомендуємо провакцинуватися двічі, особливо людям, в яких має народитися дитина, адже діти є найбільш уразливими», - розповіла Наталія Тімко.

[dyvys_blockqoute text="Якби чоловіки, які планують партнерські пологи, провакцинувалися від кору, не буде жодних проблем для відвідування пологового будинку та участі в партнерських пологах" author="Наталія Тімко"]

Наталія Тімко додала, що з 1 січня 2019 року на Львівщині провакцинувалися 3,5 тисячі людей.

Читайте також: У МОЗ розповіли, скільки життів може забрати кір на Львівщині 

«Останні два тижні в школах проводять інформаційну кампанію, а також проводимо бесіди з батьками, чиї діти не вакциновані. Також в ці вихідні будуть працювати кабінети щеплень», - додала Тімко.

Обласна кампанія

Нагадаємо, з лютого на Львівщині розпочнуть кампанію з довакцинації нещеплених від кору дітей віком від 6 до 18 років.

Вакцинувати школярів віком від 6 до 18 років планують упродовж двох тижнів за безпосередньої згоди батьків. Планове вакцинування відбуватиметься за календарем. Кампанія з довакцинації в першу чергу стосуватиметься тих, хто, за словами Уляни Супрун, пропустив щеплення або купив довідку про вакцинацію від кору. Після Львівщини, цю кампанію планують поширювати на інші області з низьким рівнем вакцинації.

Читайте також: Львівський лікар акушер-гінеколог розповів, що варто знати про вакцинацію в період вагітності

Довакцинація відбуватиметься таким чином: до шкіл та навчальних закладів приїжджатимуть мобільні кабінети, готові вакцинувати дітей без щеплень, у яких є письмова згода від батьків. Попередньо дитину оглядатимуть та вимірюватимуть температуру на предмет протипоказів.

Читайте також: Супрун запустила на Львівщині кампанію зі збільшення вакцинування дітей від кору 

Нагадаємо, кір — гостре вірусне висококонтагіозне захворювання, яке небезпечне своїми ускладненнями: воно може спричинити пневмонію, отит та інші бактеріальні інфекції, енцефаліт. Люди, які двічі щеплені, і люди, які перехворіли на кір, мають стійкий імунітет до захворювання. Проте ті діти і ті дорослі, які не вакциновані і не хворіли на кір, мають високий ризик захворіти.

Юрій ШУМАК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: