Лише слова не мають смерті - сьогодні 4-та річниця смерті Кузьми “Скрябіна”

kuzma-skrabin__large
Фото: відкриті джерела

Сьогодні, 2 лютого 2019 року виповнюється чотири роки з дня смерті лідера гурту “Скрябін” Андрія Кузьменка.

Попри те, що в дитинстві Андрій мріяв стати водієм сміттєвоза, а за освітою він стоматолог, його життя – музика. Саме у цій сфері він прославився найбільше.

Усе життя Кузьми тісно пов’язане з гуртом "Скрябін". Група з’явилася у далекому 89-му. Вперше виступила у військовій частині 1991 року. Андрій був єдиним постійним учасником. У 2000 Андрій посварився з учасником групи Ростиславом Домішевським (Роєм). За два роки Роя вигнали зі "Скрябіна", а ще за рік пішов Сергій Гера (Шура).

"Я повиганяв тих нероб", — прокоментував Кузьма.

З цього часу він сам взявся за групу. Почав творити іншу музику, інформує 24 канал.

Аварія, у якій загинув музикант, сталася в 2015. Автомобіль артиста зіткнувся з молоковозом в Дніпропетровській області. Як повідомила поліція, машина Кузьми виїхала на зустрічну смугу на заокругленій ділянці дороги, в результаті чого і сталося зіткнення.

Щоправда в Інтернеті українці висловлювали чимало версій щодо того, що це була не випадкова аварія, а замовне вбивство. Андрій Кузьменко мав активну громадянську і політичну позицію, яку відкрито висловлював, не боявся критикувати владу. Незадовго до трагічної загибелі Андрій дав інтерв’ю з досить різкою критикою влади.

А це одне з останніх відео з мобільного Андрія Кузьменка.

Підтримував Кузьма і військових в АТО. Спілкувався в лікарнях з бійцями. Свої поїздки в АТО не афішував. 8 лютого планував туди черговий візит.

Він відверто говорив: "З мене вояка такий-сякий. З моїми грижами, вирізаними мізками, я там буду рівно півгодини і на тому закінчиться моя бравада військова. А в тилу я досить потужний чувак".

Він і давав гроші, і їздив підтримувати своїми піснями.

"Він завжди був оригінальним і самобутнім. Це була жива пластична українська мова. Він її такою робив, і ніхто, крім нього, її більше такою не зробить. Він по-особливому відчував звуки, слова. Вони у нього завжди поєднувалися. Ніхто так не зможе. Такого другого Кузьми у нас не буде вже ніколи", - згадує покійногоАндрія Кузьменка співачка Руслана.

Після смерті Кузьми про нього видали кілька книг, зокрема, "Ми, дороги і Кузьма". Вона описує заснування гурту "Скрябін", а також старий склад з 1989 по 2002-й роки, інформує Газета.

Андрій Кузьменко (Кузьма Скрябін) — культовий український співак, лідер гурту "Скрябін", телеведучий, письменник, продюсер, актор. Загинув 2 лютого 2015 року в ДТП у Дніпропетровській області. Його позашляховик повертався з гастролей, зіткнувся з молоковозом і виїхав на зустрічну смугу на повороті траси в Криворізькому районі. Після загибелі Кузьми в різних містах відбулися жалобні акції, українські музиканти записали декілька треків у пам'ять про Кузьму. Й досі щороку в день загибелі в містах України відбуваються заходи пам'яті про співака, на яких співають його пісні.

"Андрій був одним із перших, хто почав формувати стильну українську музику. Це була унікальна електронна музика, з якою він дуже вдало експериментував. Вона мала особливий настрій, стан. Кузьма 90-х років дуже відрізнявся від того, що тоді було. Багато хто тоді експериментував з електронною музикою, але Кузьму неможливо ні з ким сплутати. Він умів зробити атмосферу, збуджував простір – простір навколо нього просто бринів. Мені навіть із моєю "дикою енергією" було поруч із ним і дуже екстремально, і водночас комфортно. Ця смерть – фатальна помилка. Вона не для нього. Такі, які він, не помирають. Його пісні ми пам'ятатимемо вічно. Лише слова не мають смерті".- повідомляє ТСН Руслана.

Він вмів писати. І не лише саркастичні і геніальні тексти пісень. Андрій – автор кількох книжок.

У 2006 вийшла його перша книжка "Я, Побєда і Берлін". Її перевидавали кілька раз. Крім того у його бібліографію входять: "Місто, в якому не ходять гроші" (2006), "Я, Паштєт і Армія" (2014), "Я, Шонік і Шпіцберген" (2015), "Поезії" (2016), "К'юр, Крим і Я" (незакінчена).

Крім того, він був членом журі літературної премії "Книга року ВВС".

Співак 21 рік був одружений з художницею Світланою, з якою познайомився в студентські роки. Мають доньку Барбару. Його батьки Віктор та Ольга Кузьменки мешкають в Брюховичах неподалік Львова. Ольга Михайлівна написала книгу на честь сина "Моя дорога птаха".

"Андрійчик вимагав уваги постійно і від усіх, придумував багато історій, які треба було без тіні усмішки вислухати, розпитати щось. Наприклад, у 5 років він розказував історії про те, як служив у армії. Його ніхто ніколи серйозно не сварив, бо він міг зайтися плачем від образи, а тоді його потрібно було оживляти на руках, дихати на нього, а то завжди було дуже страшно", - йдеться в уривку з книги.

В минулому році журналісти Дивись.info поспілкувалися з мамою музиканта Ольгою Кузьменко.

"Я би хотіла, щоб він був зовсім простою людиною," – казала мама Кузьми Скрябіна.

"Найбільшим щастям у нас із ним були вихідні вдома на килимі. Можна було зі старих іграшок придумувати нові, слухати казки, які йому з Києва присилали дві мої сестри, що на той час навчались у консерваторії. Андрійчик сам сідав біля програвача, ставив пластинку, голка підскакувала – і починалася казка з музичними номерами", - згадує Ольга Михайлівна дитинство Андрія.

До річниці смерті Кузьми Westnews зібрав найкращі цитати, які він говорив у різні періоди свого життя.

1. Він не хотів брехати, а тим більше – говорити правду…

2. Українці вибирають такого, що спочатку з вазеліном, а потім уже без вазеліна, щоб пожошче. Такий собі садомазохізм в генах…

3. Політики — люди з інакшої планети, вони закони придумують для нас, щоб нас, як отару, тримати в якомусь периметрі.

4. Хамство — це кал, який виходить через рот!

5. Краще висушити одну дитячу сльозу, ніж пролити ріки крові.

6. Змінюйте світ на краще, піклуйтеся про нього, тому що ви в ньому живете!

7. Що більше хочеш від життя – тим менше воно хоче тобі дати.

8. Я не знаю визначення опорів, опір є або його нема. Потрібно чинити опір, якщо тебе хочуть злизати, стерти з твоєї землі.

9. Невідомий вірус безпідставної брехні жив в мені до тридцяти п’яти років і не пропускав жодного сприятливого моменту, щоб ним скористатися. Важко і дорого платив я за користування цим злом, але перемогти його не міг.

10. П’ятий раз поспіль ми щось думаємо, малюємо у своїй голові, приходить черговий чувак і все, що він говорить по телевізору, можна перекласти трьома-чотирма словами, самі знаєте, якими.

11.  Google помер після питання: «Де в Перемишлянах знайти повію-негритоску?».

12. Найголовніше – не срати тим, хто навколо тебе.

13. Якби нинішній Кузьма побачив тодішнього Кузьму, сказав би: “Хлопець, стисни зуби. Через двадцять років все буде – зашибісь!”

14. Кожен мужик хоч куди-небудь, але влізе. І завжди знайде відмазку! Типу: мужик зраджує тілом, а жінка душею. Це не так! Все зраджують абсолютно однаково. Треба стримувати себе, скільки є сил. Перш ніж зробити це, стань перед дзеркалом і запитай себе, ось так по-чоловічому: «Навіщо воно мені треба?» Якщо від цього залежить твоє щастя з людиною, з якою тобі цікаво сто років … Я все це вдома отримую. Навіть краще, ніж це може бути на стороні. Я такий же чоловік, як і всі. Я прекрасно знаю всі ці моменти. І не треба вважати мене дідуганом, тому що мені не хочеться цього робити. Я просто знаю: мені не треба цього робити. Я знаю, що прийду додому, і зі своєю дружиною мені буде набагато крутіше!

15. З нашої українською душею ми часто пускаємо людей в сім’ю. Цього робити не можна. І тому я створив таку дипломатичну лінію, за яку чужим не можна. Тому що ніколи чужий не зможе без роздумів пожертвувати всім для тебе. Це може зробити тільки сім’я.

Посмертно Андрія Кузьменка нагородили орденом «За заслуги» I ступеня. Так президент Петро Порошенко відреагував на електронну петицію про присвоєння звання Народного артиста України Кузьмі, яка набрала необхідні 25 тисяч підписів.

Похожее изображение

Сьогодні, в четверту річницю смерті, пам’ять Андрія Кузьменка вшановують у низці міст України.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: