Кошулинський пропонує стягнути з РФ відшкодування за радянську окупацію

imgonline-com-ua-Resize-mjzd2PQnNM
Фото з відкритих джерел

У відповідь на ідею Естонії вимагати від РФ відшкодувати збитки за радянську окупацію, Кошулинський нагадав, що рік тому нардепи від ВО «Свобода» зареєстрували законопроект «Про правонаступництво України щодо Української Народної Республіки», де йшлося про аналогічні дії.

Про це Руслан Кошулинський написав на своїй сторінці у Facebook.

Кошулинський зауважив, що вже кілька країн Балтії заявляють про аналогічні наміри щодо стягнення з РФ, як правонаступниці СРСР, відшкодування за радянську окупацію. Зокрема, сьогодні з такою заявою виступив міністр юстиції Естонії Урмас Рейнсалу:  «Радянський Союз окупував Естонію, порушивши Тартуський мир. Його правонаступниця Росія повинна це визнати – і за фактом вона, виходячи з міжнародного права, зобов'язана відшкодувати завдану нею шкоду».

«Нагадаю, що раніше з аналогічною заявою виступив також уряд Латвії, - пише Руслан Кошулинський. - Про що це свідчить? У країнах Балтії до влади прийшли справжні державники. Вони дають тверду відсіч шовіністичним забаганкам Кремля й змушують всю світову спільноту поважати їх. Що ж в Україні, найбільшій європейській державі, котра п‘ятий рік боронить Європу від наступу московського чобота? Олігархічна влада не те що не вимагає репарацій від свого окупанта, вона цілеспрямовано ігнорує всі потуги націоналістів у цьому напрямку».

Політик нагадав, що у Верховні Раді вже понад рік зареєстрований законопроект, який зокрема передбачає і компенсацію за злочини радянського режиму в Україні. «Понад рік тому, 22 січня 2018-го, нардепи від ВО «Свобода» зареєстрували у Верховній Раді законопроект «Про правонаступництво України щодо Української Народної Республіки» (№ 7521). Цей законопроект визначає зокрема таке: Україна є правонаступницею Української Народної Республіки; Україна не є відповідальною за злочини, скоєні тоталітарним комуністичним режимом в період окупації її території з 18 березня 1921 року по 23 серпня 1991 року; Російська Федерація як правонаступниця колишнього СССР є винною у скоєнні злочинів проти українців тоталітарним комуністичним режимом в період окупації території України з 18 березня 1921 року по 23 серпня 1991 року; Україна має право пред'явити вимоги РФ у частині компенсацій за злочини, скоєні проти українців тоталітарним комуністичним режимом в період окупації території України з 18 березня 1921 року по 23 серпня 1991 року».

Кошулинський зауважив, що завдання нового президента - терміново розглянути цей законопроект: «Ми зобов’язані змусити Московію відшкодувати заощадження громадян України (83 млрд крб станом на 1991 рік, враховуючи інфляцію та індексацію), передати Україні належну їй частку Алмазного фонду, золотих та валютних запасів, закордонного майна колишнього Совєцького союзу. І ми це зробимо».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: