Маловідомі експонати української православної церкви представили у львівському музеї (фоторепортаж)

IMG_0649

7 лютого у Львівському музеї історії релігії відбулось відкриття виставки «Православ’я. Україна. Історії».

За допомогою історичних документів, особистих речей митрополитів, їх елементів одягу та світлин організатори виставки прагнуть глибше розкрити історію української православної церкви, - передає кореспондент Дивись.info.

Підготовка до виставки тривала майже рік. Експонати вдалося зібрати завдяки допомозі Луцького та Рівненського обласних краєзнавчих музеїв, Львівського меморіального музею Михайла Грушевського, Київського галузевого архіву служби безпеки України та Київського центрального державного архіву громадських об’єднань.

Людмила Ходькова, завідуюча відділом «Православ’я» Львівського музею історії релігії розповідає: «Головною метою виставки ми ставили показати історію автокефального руху в Україні через особисті історії діячів української церкви: митрополитів Василя Липківського, Іларіона Огієнка, Полікарпа Сікорського, Мстислава Скрипника та патріарха Філарета».

Читайте також: Дивом врятовані безцінні реліквії: як у Львові створюють музей митрополита Шептицького (фоторепортаж)

Відвідувачі виставки зможуть познайомитися з декількома епохами української православної церкви, що представлені як особистими речами митрополитів, так і унікальними документами того часу.

Найціннішими експонатами, за словами Людмили Ходькової, є стародруки 17 та 18 століття: твори Лазаря Барановича, Йоаникія Галятовського та Стефана Яворського, молитовник часів Василя Липківського, який вміщує переклади богослужбових книг, перший український переклад Біблії Пантелеймона Куліша та радянські плакати перших років Жовтневої революції. Також експонуються маловідомі матеріали , що були передані до України на початку 1990-х років громадою церкви Святого Симона під Парижем, де служив митрополит Полікарп в останні роки свого життя.

Читайте також: До Борислава за дивом: люди з’їжджаються до церкви святої Анни зцілитися (фото, відео)

Найбільша частина виставки представлена матеріалами та елементами облачення патріарха Філарета: від рідкісних фотографій до патріаршої мантії та інших речей.

Виставка триватиме до 13 травня.

Текст: Катерина Джуфер

Фото: Микита Печеник

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: