Фітнес-інструкторка розповіла власну історію схуднення й назвала топ-5 способів, які не треба повторювати

26B645D9-7B71-4DC7-B432-3D47B35BCA09

Колонка фітнес-інструкторки Уляни Депутович.

Якось мій знайомий розповів мені про двох студенток, які мріяли схуднути, але це у них ніяк не виходило. І от одна з них знайшла в інтернеті «вихід», який обіцяв позбавити від зайвих кілограмів назавжди! Це був якийсь паразит, якого ти спершу з’їдаєш як таблетку, а потім він росте всередині тебе і повільно з’їдає тебе. Дівчата зважились на радикальний крок. І через декілька місяців вони й справді добились свого - схуднули. Та згодом худнути вже було нікуди, а вага продовжувала зменшуватись. Одна подруга вчасно звернулася до лікаря, і її життя вдалося врятувати, для іншої історія схуднення мала летальні наслідки. Ось чого може коштувати струнке тіло.

Тому зараз я розповім вам історію іншої маленької дівчинки, яка була впевнена в тому, що струнке тіло точно вирішить всі її проблеми. Тоді вона не знала, що її відчайдушні експерименти над собою можуть мати надто дорогу ціну і була готова на все, щоб позбутися зайвої ваги.

Читайте також: Поради фітнес-інструкторки: тренування, які допоможуть швидко повернути форму після свят

Ця історія моя власна, а ця дівчинка – я сама. Прочитайте її до кінця, бо вона навчить вас, як НЕ треба робити. Вона нагадає про те, що у нашому житті справді має значення і допоможе збагнути, чому не можна вірити всьому, що ви читаєте в інтернеті. Бо якщо деякі способи подолати зайву вагу «не допоможуть, але й не зашкодять», є й такі, що забирають найцінніше – ваше здоров’я!

Хибна спроба 1: вправи «для худого живота»

В шкільні роки я завжди була, м‘яко кажучи, не худа, бо харчувалася переважно вуглеводами. Щодня наминала картоплю і макарони, в школі на перервах запросто могла з‘їсти шоколадку, булку або пачку крекерів. Думаю, багатьом з вас такий тип харчування також знайомой ще змалку. Найстрашнішим для мене було те, що більшість моїх однолітків їли все те саме і залишалися худими.Та це не про мене! І все було відносно добре, поки прийшов час, коли мені почали подобатися хлопці, але я нікого не цікавила. Пам’ятаю, як у літньому таборі дуже симпатичний хлопчик у відповідь на мою зацікавленість ним проспівав пісню «Мой номер 245». Він мав на увазі мій розмір одягу, і хоча я вдала, що не почула цього, нелюбов до самої себе після цього випадку сягнула неабияких висот.

У випускних класах моя вага сягнула понад 65 кілограмів і це повністю зруйнувало мою самооцінку. В пікові моменти ненависті до себе, я кидала всі свої справи і починала качати прес:) Про те, що вправи на прес допоможуть «схуднути в животі» я прочитала в одному з глянцевих жіночих журналів своєї мами. Тому щодня я до болі робила ненависні вправи, а потім стояла перед дзеркалом в надії побачити, як зменшився мій живіт.

Це, звичайно, було безрезультатно. Тоді я не знала, що локально спалити жир не можна, а без правильного харчування жодні, навіть найскладніші вправи, не допоможуть схуднути!

Хибна спроба 2: не їсти після шостої

Оскільки вправи не допомогли, мій наступний «серйозний» крок у боротьбі з зайвими кілограмами був повязаний з харчуванням. Єдиним, про що я чула – була дієта «не їсти після 18.00». Тож я почала її дотримуватись. Але це не означало не їсти нічого, я могла припасти на цей час яблуко, банан чи апельсин, і якщо вже зовсім сильно хотіла їсти - робила фруктовий перекус навіть ввечері. А ще їла солодкі йогурти, бо думала, що це корисно.

Ви навіть не уявляєте собі, наскільки важко це було для мене у мої 15. Перші дні я реально мучилась, бо звикла ж пити чай з печивом навіть в 22.00, якщо того хотілось. А хотілося неабияк! Я вже не згадаю, скільки тривало таке «дієтичне» харчування, але воно допопомгло мені скинути 4 чи 5 кг. Все тому, що дивом у мене вийшов дефіцит калорій. Всі навколо це помітили і не жаліли компліментів про моє схуднення, що мене довгий час мотивувало. Але врешті решт я зірвалась і набрала все, що скинула, назад ще до вступу в універ.

Тож така дієта неефективна. У схудненні найважливіше – дефіцит калорій. Якщо будете їсти менше, ніж витрачаєте, можете вечеряти навіть за 2-3 години до сну. Головне – обирайте продукти, що мають незначну калорійність. Наприклад, овочеві салати.

Невдала спроба 3: голод!

Наступна спроба схуднути була вже у період студентства. Це була радикальна і здавалося, безпрограшна стратегія – голодування. Коли я вступила до університету, моя вага становила 60-61 кг. За перший рік навчання я трохи схудла, можливо, через стрес та нову атмосферу, а може тому, що більше рухалась (ми майже щодня ходили пішки з корпусу в корпус, а дорога була не близька).

Тож вже на другому курсі я важила 57 кг. Та це мене явно не влаштовувало. Моє життя змінилося, змінилися люди навколо, я переїхала жити до Львова… Незмінною залишалась лише моя невпевненість у собі та ненависть до «жирного» тіла. Тож я вирішила, що не їстиму нічого, аби тільки схуднути.

Пам‘ятаю, як мама давала мені цілу сумку з їжею: салати, пиріжки, м‘ясо – але я навіть не торкалась до того, що було в холодильнику. З понеділка по п‘ятницю я могла з‘їсти за день якийсь шоколадний батончик або глазуровану халву... і більше нічого. А на вихідних їздила до батьків, де реально обжиралася всім, що бачила перед собою. Так тривало досить довго. Почалися проблеми з самопочуттям і здоров’ям. Боліла голова, нудило, менструальний цикл перестав бути регулярним: постійно були затримки на два-три тижні. Я вже не кажу про те, що у мене взагалі не було настрою і бажання робити хоч що-небудь. Так з мене зійшло 8 чи 9 кілограмів, тому різниця була колосальна. Та стрункою і гарною я була лише у одязі.

Насправді в результаті цього жахливого експерименту я втратила величезну кількість якісної маси тіла – м’язів. З’явився жахливий целюліт, а шкіра втратила свою пружність. І це лише результат зовні! Найбільша втрата в результаті голодування – це моє здоровя, яке дивом вдалося відновити. Якщо ви мрієте про схуднення – відмова від їжі це один з найгірших способів отримати результат. Бо втрачаєте ви набагато більше - своє здоров’я.

Хибний спосіб 4: "я тренуюся, мені можна!"

Десь через рік ми з подругою вирішили вперше піти у тренажерний зал. Перші тренування були пекельно важкі. Вже після 5-ти хвилин на кардіотренажері у мене з’являлася задишка, вправи на ноги забирали геть усі сили, а з залу я виходила, наче тренувалась не годину, а цілий день.

Тоді тренер змусив нас принести зошит, в якому розписав, які продукти варто їсти на схудненні, а які заборонено. Я дізналась, що головна моя біда - це вуглеводи (хліб, картопля, макарони і солодощі). Але їсти все це так і не перестала. Ми з подругою полюбляли смажену картоплю, щодня їли солодощі і не збиралися відовлятися від такого харчового щастя. Тим паче, я ж так тяжко тренуюся, тепер мені, напевно, можна!

Завдяки стресу, який мій організм отримав, вперше спробувавши тренування, мені вдалося не набрати зайві кілограми. Проте я і не схудла, що здавалося дивиною (ми ж так пашемо в залі!). Тепер я знаю, що без збалансованого харчування тренування не будуть ефективними. Навіть якщо вам здається, що залишаєте в залі всі свої сили.

Невдала спроба 5: монодієта!

Я знаю дівчинку, яка перед своїм весіллям декілька місяців протрималась на всім нам відомій дієті для схуднення: гречка+кефір. Я вважала її героїнею, бо їсти тільки два продукти впродовж такого тривалого періоду – це неабияк складно.

Але модні дієти підкупили й мене! Так хотілося спробувати щось таке, що подіє швидко і дасть 100% результат. А оскільки через непереносимість лактози я з кефіром не дружу в дитинства, довелося трішки погуглити і знайти альтернативний варіант. Це була яблучна дієта, на якій я героїчно протрималася цілих 4 дні і яка «благополучно» завершилась… діареєю. І знаєте, я таки скинула цілих два кілограми за 4 дні, чому неймовірно раділа.

Якби ж я тоді знала, що це звичайнісінька вода, яка вийшла з мене разом з діареєю, але яж ніяк не жир. Чому монодієти – це поганий варіант для схуднення? По-перше, ваш організм щодня вимагає цілий комплекс мікро і макроелеметів, більшість з яких ви точно не отримаєте, якщо будете їсти лише 1-2 продукти. Тому ризикуєте здоровям. По-друге, обирайте харчування, з яким можете підтримувати свою вагу все життя! А чи зможете ви все життя їсти тільки гречку? Сумніваюся!

В результаті всіх моїх сумнівних спроб на останніх курсах університету моя вага коливалася десь між 49 і 52, і так тривало два роки, аж поки.... я не скинула майже 10 кг за декілька місяців.

Що ж змусило мене схуднути до ваги 42 кг? І яких порад варто дотримуватися, щоб назавжди позбутися зайвої ваги без шкоди для здоров’я – Читайте в наступному блозі!

Уляна ДЕПУТОВИЧ,

журналістка, фітнес-інструкторка та консультантка з правилнього харчування

Думки, висловлені в рубриці «Колонки», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію редакції ІА Дивись.info.

Будь-яке копіювання чи відтворення тексту або частини тексту дозволене лише з письмової згоди редакції. В іншому випадку це вважатиметься порушенням авторських прав

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: