Голова Національної служби здоров’я розповів, що саме змінює медреформа для пацієнтів

IMG_0827

2018 рік став часом реформування первинної ланки.

1185 медичних закладів підписали договір з Національною службою здоров'я і перейшли на нову модель фінансування. Понад 25 мільйонів громадян України обрали  свого лікаря. Як свідчать опитування, дві третини задоволені своїм вибором. Що саме змінилося для пацієнта, розповідає голова НСЗУ Олег Петренко.  

Вільний вибір лікаря

Закон передбачає вільний вибір лікаря первинної медичної допомоги для кожного громадянина України. Незалежно від місця прописки, роботи чи навчання. Ніхто не може примусити вас до укладення декларації з лікарем, якого ви не вибрали і з яким не хочете співпрацювати. Також ви маєте право змінити лікаря, якщо ви перестали йому довіряти чи незадоволені якістю його послуг та рівнем сервісу. Достатньо просто укласти нову декларацію з іншим лікарем, і попередня автоматично деактивується  в електронній системі охорони здоров'я.

Чіткий безоплатний перелік послуг на первинній ланці

Кожна людина, яка підписала декларацію з лікарем, має право на чітко визначений перелік послуг на первинній ланці.

Він закріплений в 504 наказі Міністерства охорони здоров'я. Консультації лікаря, базові аналізи, швидкі тести на ВІЛ та гепатит, виписування лікарняних та щеплення згідно з національним календарем щеплень. Безоплатний перелік послуг однаковий як для комунальних, так і для приватних медичних закладів, які мають договір з НСЗУ.  

Саме за ці послуги НСЗУ оплачує кошти за договором закладу. Оплачує з коштів державного бюджету, тобто з тих податків, які ми з вами заплатили. В момент отримання цих послуг вони є для нас безоплатними. Але ми маємо чітко усвідомлювати: ми заплатили з них зі своїх податків. І ніхто не має права вимагати у нас за них гроші.

Читайте також: До Супрун ніхто по-справжньому не намагався змінити хаотичну систему охорони здоров’я України, – Генрі Марш

Важливий нюанс: для того, щоб скористатися перевагами нової моделі, людина має обрати свого лікаря первинної ланки, підписавши декларацію. Щоб НСЗУ знала, в який саме заклад спрямувати кошти за її обслуговування. Декларація про вибір лікаря є точкою входу в систему безоплатного обслуговування, у тому числі для отримання ліків за програмою “Доступні ліки”, безоплатну діагностику при амбулаторному лікуванні, а з 2020 року - і для отримання безоплатних медичних послуг в умовах стаціонару.   

Покращений сервіс в медичних закладах первинної ланки

Всі медичні заклади, які уклали договір з НСЗУ, мають відповідати вимогам до надавача медичних послуг, які затверджені постановою Кабінету Міністрів України №391 від 28 березня 2018 р. Наприклад, одна з умов, зафіксована у постанові, - наявність вільного доступу до будівель і приміщень осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення - наприклад, батьків з дитячими візками. Отже, якщо вам забороняють заїжджати на територію медичного закладу з дитячими візками, це суперечить законодавству.

Читайте також: Медреформа на Львівщині: як у Червонограді функціонує модернізований медичний заклад (фото)

Також однією з вимог до надавача є наявність необхідної матеріально-технічної бази для надання послуг. У перелік безоплатних послуг на первинці входять базові аналізи. І вам повинні надати можливість здати їх на місці.

Зручні пандуси, відкриті рецепції, запис на прийом по телефону або он-лайн, здача базових аналізів на місці - все це стало реальністю в багатьох медичних закладах первинки по всій країні. Деякі пішли навіть далі - і запровадили у себе системи відгуків, що дозволяє пацієнтам за допомогою сканування QR-коду залишити свій відгук про обслуговування, поставити питання чи подати пропозицію.

Керівники більшості медичних закладів активно працюють над покращенням умов та сервісу, адже уже всі зрозуміли, що інакше, як за пацієнтами, які обрали свого лікаря в закладі, кошти в заклад прийти не можуть.  

Можливість зворотного зв’язку

Договір між Національною службою здоров’я та медичним закладом укладається в інтересах третьої особи - пацієнта. І пацієнт, якщо його права порушуються або він незадоволений сервісом чи роботою свого лікаря, має можливість вплинути на ситуацію. Звернутися до головного лікаря закладу або за необхідності - до власника закладу - місцевої влади.

Також пацієнт може звернутися до Національної служби здоров’я, яка не тільки укладає договори та оплачує послуги медичним закладам, а і контролює виконання ними вимог цього договору.

Читайте також: Медична реформа на Закарпатті: перемоги та поразки

Варіантів зворотного зв’язку з НСЗУ є кілька. Можна зайти на офіційний сайт НСЗУ і написати електронного листа, до якого прикріпити скановану копію листа з вашим підписом. В листі потрібно вказати ваше ім’я, прізвище і по батькові, а  також телефон та місце проживання. Це необхідно для того, щоб ми могли ідентифікувати особу та належним чином відповісти. Також пацієнти та лікарі можуть подзвонити на контакт-центр НСЗУ за коротким номером 1677 - поставити будь-яке питання щодо первинної медичної допомоги. Оператори контакт-центру нададуть всю необхідну інформацію. Вони також можуть надати чітку інструкцію, як саме подати звернення чи скаргу в НСЗУ.  Кожну ситуацію буде вивчено і за необхідності будуть вжиті необхідні заходи.

Матеріал надано у рамках проекту VoxConnector

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: