Як у Миколаївській міській раді порушили регламент, щоб не виносити на сесію рішення про відставку мера

Screenshot_2-696x437
Фото з сайту Миколаївської міської ради

30 січня відбулася сесія Миколаївської міської ради. Як ми вже повідомляли, напередодні сесії низка депутатів зареєструвала звернення та проект рішення про дострокове припинення повноважень міського голови Андрія Щебеля.

Втім до порядку денного проект не потрапив. При цьому ініціаторам звернення не надали жодних пояснень. Тепер з’ясувалося, що у мерії вдалися до порушення регламенту, щоб не допустити розгляду незручного питання.

Ігнорування депутатів

Коротко нагадаємо фабулу подій. 2 січня 2019 року було подано на реєстрацію звернення депутатів Миколаївської міської ради Леськіва В., Галущака М, Хімчака І., Корецького М., Ткача Б. Та Баранецького А. щодо численних порушень чинного законодавства міським головою Андрієм Щебелем. Разом зі зверенням було подано проект рішення «Про дострокове припинення повноважень міського голови». Як йдеться у регламенті Миколаївської  міської ради 7 скликання, «проект рішення, що планується винести на розгляд ради, подається секретарю ради у друкованій та електронній формі не пізніше як за 20 днів до його розгляду на пленарному засіданні…». Як бачимо ініціатори звернення дотрималися норми регламенту.

Але тут починається найцікавіше. Ініціатори ніде не можуть дізнатися про долю проекту рішення. Згідно з тим же регламентом, його має розглянути профільна постійна депутатська комісія. У нашому випадку це комісія з питань регламенту, депутатської етики та законності. Один з ініціаторів звернення – Володимир Леськів, якраз є членом цієї комісії. Однак на засідання його не запрошують, і про дату та час проведення не повідомляють.

«Засідання регламентної комісії скликає голова. Мене про засідання не повідомляли. Це порушення моїх прав як депутата. Не думаю, що може бути законним і конструктивним засідання, в якому приймають участь двоє осіб. Взагалі інформація про те, коли має відбуватися засідання комісії, мала б бути розміщена на  сайті міської ради. Але остання інформація про засідання комісій на сайті датується ще 2016 роком», - каже депутат Володимир Леськів.

21 січня 2019 року на офіційному сайті Миколаївської міської ради з’являється порядок денний 49-ої чергової сесії міської ради, але проекту рішення про дострокове припинення повноважень міського голови у ньому немає. І лише у день проведення сесії ініціатори дізнаються про «причини», з яких проект рішення відсутній у порядку денному - це негативний висновок юриста мерії та регламентної комісії.

Позиція юриста мерії

Чим же аргументують у мерії свої висновки? У правовому  висновку на колективне звернення депутатів за підписом юристки міської ради Іванни Вітрів йдеться: «Порушення чинного законодавства, на які посилаються депутати міської ради у своєму колективному зверненні, є суб’єктивними, необґрунтованими судженнями, які не відповідають дійсності».

Крім цього, там стверджується про відсутність порушення законодавства з боку міського голови. «На даний час відсутні будь-які акти компетентних органів державного  нагляду, судових чи правоохоронних органів, які б встановлювали факти певних порушень законодавства з боку міського голови як посадової особи. Тим більше корупційних чи кримінальних правопорушень», - йдеться у правовому висновку, який чомусь датований 02.01.2018 року. Кримінальні правопорушення, у яких звинувачують мера – нецільове використання бюджетних коштів, та зловживання владою або службовим становищем – юристка називає «брудним наклепом».

Читайте також: Через екологічне лихо, яке завдав громаді мер Миколаєва, ми вимагаємо його відставки, – Михайло Галущак

Цікаво, що майже дослівно така аргументація, повторюється у висновку регламентної комісії. Згідно з протоколом засідання регламентної комісії №51, який теж чомусь датований 18.01.2018 року йдеться: «Оскільки порушення чинного законодавства, на які посилаються депутати у своєму колективному зверненні є суб’єктивними, необґрунтованими судженнями, без відповідних документальних підтверджень  - вважаємо дане питання  включати в розгляд порядку денного – підстав немає».

Позиція депутатів

Втім ініціаторів звернення такі аргументи не влаштовують. «У зверненні було чітко аргументовано позицію міських обранців щодо дострокового припинення повноважень мера міста Миколаєва з посиланням на неправомірні дії мера та порушення норм закону, допущені мером при виконанні  повноважень міського голови, - каже депутат Миколаївської міської ради Михайло Галущак.  - Зокрема, ми вважаємо, що порушено Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні» (ст. 26, 42), бо  договір, який було укладено між МКП «ЖКУ» та компанією «Екотех» на вивезення  та захоронення сміття на території Миколаєва, повинен був розглядатись на сесії міської ради, також потрібно було провести і громадські слухання. Всього цього зроблено не було. Порушено також ст.7-1  Закону України «Про відходи», бо компанія не мала дозволу на захоронення відходів, і практично працювала  нелегально. Але аргументованої відповіді з боку юриста та регламентної комісії не надано, і як ми вже змогли побачити, мер справді боїться залишити своє крісло, інакше б не боявся пропустити проект рішення на голосування сесії.

Дії міського голови та його прибічників, спрямовані на блокування роботи депутатів Миколаївської міської ради порушують Закон України «Про статус депутатів місцевих рад» та Регламент, обмежуючи наші права, необхідні для забезпечення реальної участі у діяльності ради та її органів», - додає депутат.

У будь-якому випадку, каже Михайло Галущак, ініціатори звернення здаватися не збираються.  «Якщо нам говорять про те, що наша позиція не береться до уваги, так як у нас відсутні відповідні акти компетентних органів, в яких було б вказано на неправомірність дій мера — ми будемо звертатись до компетентних органів», - каже депутат.

На черзі також звернення до суду для визнання дій мера неправомірними.

Мар'яна Ткаченко

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: