По-тихому: Львівська міська рада намагається вмовити мешканців не протестувати проти скандального будівництва

1465048 (1)
Скрін Zaxid.net

Ситуація із запланованим на вулиці Ржегоржа у Львові будівництвом багатоповерхового офісного центру, схоже, прямує до того, щоб стати черговим гучним скандалом. І це попри усілякі намагання мерії заговорити зуби незадоволеним мешканцям.

Для того, аби стишити обурених жителів вулиці Ржегоржа, у мерії вдалися тепер і до переконувань, що ситуацію вже не змінити. Принаймні так враження складається після зустрічі мешканців навколишніх будинків, які протестують проти висотного будівництва, представників міської влади та забудовника, яка відбулася 20 лютого.

Це вже чергова зустріч жителів та представників мерії, а на попередньому прийомі, що відбувався у жовтні минулого року, мер Андрій Садовий особисто пообіцяв мешканцям скасувати погодження на десятиповерхівку. Втім, слова поки що не дотримався.

Коротка історія протистояння

Коротко нагадаємо фабулу подій.

У жовтні 2017 року виконком ЛМР видав містобудівні умови і обмеження на будівництво на вул. Ржегоржа,21 будинку, гранична висота якого мала складати 14 м (4 поверхи). Максимальний відсоток забудови становив 39%. На таких умовах ділянку продали з аукціону, ці ж містобудівні закріплені у самому договорі купівлі-продажу ділянки. Втім, уже за кілька місяців виконком приймає нове рішення, згідно з яким висотність збільшується до 35 м (10 поверхів), а відсоток забудови до 93%. Це збурило мешканців вулиці та навколишніх будинків, які переконані, що нове будівництво не лише суттєво погіршить умови їх проживання, але може поставити під загрозу цілісність їхніх будинків. Зокрема мешканці наголошували, що висотна будівля повністю закриє сусідні помешкання низькоповерхової забудови. Паркомісця для десятиповерхового офісу згідно з ескізним проектом мали б розташуватися на місці зелених насаджень на проспекті Чорновола. Крім того забудова унеможливить проїзд до будинків пожежних машин.

У вересні, під час громадських слухань мешканці одноголосно виступили за скасування нових містобудівних умов та обмежень і за повернення до попередніх, виданих на 4-поверховий будинок. В результаті рішення виконкому, яке дозволяло проблемну забудову, міський голова Андрій Садовий так і не підписав, а під час зустрічі з мешканцями заявив, що воно буде скасоване. З цього часу минуло уже понад три місяці, але ситуація з місця не зрушила.

А чергова зустріч посадовців мерії, мешканців та представників забудовника завершилася безрезультатно. У мерії, очевидно, вирішили розіграти нову карту про те, що ситуації вже не змінити й юридично, мовляв, забудовник правий.

Мерія проти мешканців

Власне, переконувати мешканців у тому, що шляху назад немає й треба на клаптику землі на Ржегоржа будувати багатоповерхівку, взялася сама директора юридичного департаменту ЛМР Гелена Пайонкевич. Попри процедурні порушення, невідповідність зонуванню району та порушення самих умов продажу земельної ділянки, про які ми писали тут, чиновниця вважає, що для скасування рішення виконкому про нові містобудівні умови немає ніяких підстав.

«Є позиція суто юридична. Є земельна ділянка, є власник, є затверджена містобудівна  документація. Містобудівні умови і обмеження можуть бути скасовані за заявою власника ділянки. Цю позицію я довела до відома міського голови. У нього є своя позиція. Він просив нас зустрітися  з представниками мешканців і забудовника, і не доводячи це до гострого конфлікту чи судових рішень спробувати знайти мудрий компроміс», - пояснила мету зустрічі Гелена Пайонкевич.

«Якщо ми скасуємо містобудівні умови, забудовник піде до суду і їх відновить», - додала вона. При цьому юристка мерії не пояснила, на якій підставі суд може повернути містобудівні, які так і не були підписані мером і, відтак, не набрали законної сили.

Не хочуть у мерії зважати й на те, що нові містобудівні прямо порушують умови договору про купівлю-продаж земельної ділянки, що є суттєвою підставою для розірвання самого договору. Не варто далеко ходити, про це йдеться у самій угоді між мерією та власниками ділянки. На другій сторінці нотаріально завіреної угоди йдеться: «Вказана земельна ділянка передається з обмеженнями у відповідності до Додатку, затвердженого Рішенням Виконавчого комітету Львівської місткої ради «Про затвердження містобудівних умов та обмежень для проектування об’єкта будівництва на будівництво офісного будинку на вул. Ф. Ржегоржа,21 на земельній ділянці, призначеній для продажу на земельних торгах від 27.10.2017 року №980. Містобудівні умови та обмеження наступні: 1. Гранично допустима висотність будівель та споруд у метрах – 4 поверхи – 14,2 м … 2. Максимально допустимий відсоток забудови земельної ділянки – 39,23%; 3. Максимально допустима щільність населення в межах житлової забудови відповідної житлової одиниці  – на ділянці не передбачається будівництво житлових будинків».

Але на зауваження мешканців про те, що нові містобудівні суперечать умовам вказаного договори, юристка мерії відповіла вельми своєрідним аргументом «Я так не вважаю».

Забудовник у плюсі, бюджет – в мінусі

Виглядає так, що навіть у випадку судового спору, мерія не надто активно захищатиме інтереси львів’ян, а стане на бік забудовника, якому, до того ж, продала ділянку за дуже вигідною ціновою пропозицією.

Власне, на цьому акцентують депутати ЛМР з профільної комісії, чию думку зачитали під час зустрічі: «Позиція комісії з питань архітектури полягає в тому, що таким рішення були надані неконкурентні переваги власнику ділянки, бо якби було раніше відомо, шо там можливо будівництво більшої поверховості, то можливо було б більше учасників аукціону і могла бути зовсім інша ціна».

І дійсно, якщо порахувати, то поверховість майбутнього проекту після продажу ділянки зросла в 2,5 рази, а граничний відсоток забудови збільшився майже втричі! Тож, можна собі умовно порахувати, за якою ринковою ціною можна було би продати ділянку для десятиповерхового офісного центру на понад 200 працівників, що розташований фактично в центрі - у 5 хвилинах від оперного театру. Зараз же цю «золоту» землю продали лише за 2,5 мільйона гривень.

Від відповіді на ці доречні запитання чиновники ЛМР майстерно ухиляються. Наприклад, головний архітектор міста Юліан Чаплінський намагається виправдати ситуацію тим, що документи на аукціон готувало управління земельних ресурсів, а про мотивацію для встановлення попередніх містобудівних умов йому не відомо. «Вони замовляли проектну документацію, ескіз намірів забудови і проект містобудівних умов. На цих обмеженнях було намальовано 4 поверхи. З яких міркувань – мені важко сказати. Інвестор, проаналізувавши ситуацію, прийшов до нас», - говорить Чаплінський. Забудовник, за словами Чаплінського, пожалівся, що у первинному ескізі не були передбачені евакуаційні сходи, тож… поверховість будинку варто збільшити! До того ж, за його словами, магістральний проспект Чорновола цілком витримає ще одну висотку. «На підставі цього ми видали містобудівні умови. В жодному разі ніхто нічиїх інтересів  відстоювати не хотів. Хотіли сформувати контур забудови вулиці», - пояснив головний архітектор.

Втім, якщо уважно передивитися засідання виконкому, на якому приймали скандальні містобудівні, саме головний архітектор міста підтримує нові умови й намагається переконати членів виконкому в тому, що проект варто підтримати попри невідповідність угоді та занадто дешеву ціну ділянки.

Непринципові принципи

Під час обговорення прозвучала ще одна цікава деталь, цього разу – від представників забудовника.

Загальновідомо, що львівська мерія дуже опікується питання паркомісць у центральних районах Львова. Чи краще сказати «дуже опікується», адже в цьому випадку очевидність проблеми з паркуванням для працівників офісного центру так само замовчується та відсувається подалі. Наприклад, чиновники відмовляються підписувати містобудівні на нове житло, якщо там не передбачається достатня кількість паркомісць. У випадку з офісом на Ржегоржа (де працюватимуть понад 260 осіб не рахуючи відвідувачів дитячого центру), вільними від забудови лишається загалом… 27 м кв (!). Всередині будівлі хочуть передбачити лише 6 паркомісць. І міську раду це, чомусь, не хвилює.

Раніше, на громадських слуханнях, мерія та забудовник говорили, що вирішать проблему за рахунок угоди з іншим центром, який має парковку, розташовану у кількох сотнях метрів (з іншого боку просп. Чорновола). При цьому, на екрані показали умовний проект розташування нового офісного центру з паркомісцями замість зелених насаджень на Чорновола. Тепер жителів наперебій запевняють – насадження ніхто не чіпатиме.

Представники забудовника під час зустрічі намагалися заспокоїти мешканців запевняючи, що паркування автівок на вулиці та зелених зонах не буде, бо зробили вибір в бік угоди з торговельним центром. Мова йде про ще 20 паркомісць (на майже 300 офісних працівників).

Мешканців, властиво, такий сценарій не переконав: «Ми не бачимо вирішення цих питань за рахунок вашої площі. Це буде за рахунок площі міста – проспекту, зелених насаджень, бо більше нічого там немає. Наша позиція не змінилася, ми погоджуємося з попередніми містобудівними умовами. Це і є компроміс з нашого боку, бо люди взагалі хотіли, щоб там побудували спортивний майданчик».

Як бачимо, і в цьому випадку мерія самоусунулася від конкретики та вирішення очевидної проблеми. Виглядає так, що принципами можна поступитися, коли вони не дуже зручні.

Відкритим залишається питання щодо того, чи поступиться принципами та власною обіцянкою мер Львова Садовий. Адже в результаті зустрічі, яку він ініціював, кожен пішов із тим же, з чим приходив. А Гелена Пайонкевич своєю чергою заявила, що доповість про зустріч міському голові, а про прийняте ним рішення учасники будуть повідомлені.

Мар'яна Ткаченко, Володимир Галечик

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: