Як реагувати на хамство: поради психологів

hamstvo
Фото: відкриті джерела (ілюстративне)

Психологи впевнені, що за допомогою хамства, впертості, брутальності, людина намагається змусити навколишніх поважати себе. Так можна значно підняти статус, показати силу, впевнений грубіян. Насправді, це свідчення людської слабкості.

У грубіяна немає достатньо терпіння, гідності, впевненості, щоб завоювати прихильність іншими способами.

Як правило, більшість людей реагує хамством у відповідь, або мовчки розвертається і потім цілий день перебуває в поганому настрої. Експерти стверджують, що ні ті, ні інше не є адекватною реакцією на хамство і агресію з боку інших людей.

Якщо люди бурхливо реагують на шпильки та образи, грубіянові у що б то не стало, хочеться цих людей розламати, як трухлявий пень. Якщо ж потерпілий залишається спокійним, приставати до нього наступного разу вже не захочеться, повідомляють Красуні.

Такі реакції особливо яскраво можна підгледіти у дітей. Тому якщо ви не будете реагувати на грубість, як того хочеться кривдникові, він дуже скоро залишить вас у спокої.

Іноді реагувати на грубість таки потрібно

Іноді нас вибивають з колії нетактовні питання або твердження знайомих і незнайомих людей. А чому ви ще незаміжня? А скільки вам років? О, та ви знову поправилися? Це справжнісінька грубість, але нерідко людина, що задає подібні питання, сам того не розуміє. Як реагувати на подібні випади?

Кращим виходом буде відповідь питанням на питання. Ви можете запитати: «Чому вас це цікавить?». Або: «Навіщо вам знати такі подробиці з мого особистого життя?». А то й сказати: «Вибачте, але я відповідати не хочу». Виходить і прямо, і ввічливо.

Як реагувати на грубість: психологічні секрети

Щоб правильно реагувати на хамство і грубість, психологи рекомендують опанувати техніками ассертивної поведінки. Звучить по-науковому незрозуміло, але насправді, освоїти цю техніку нескладно. Ви не дозволите емоціям захопити владу над вами і будете спокійно відповідати на недоброзичливі випади. Для цього необхідно самій промовляти вголос ті недоліки, в яких вас звинувачують.

Це дуже ефективно, оскільки не відповідає очікуванням кривдника, який думав почути гнівну реакцію і вже внутрішньо готовий до маленького або великого бою. Але чує: «Так, я винна, переклала документи в інше місце, а попередити забула». Після цього повисне пауза, оскільки обвинувачує вас людина не відразу відповість на це (готувався-то зовсім до інших подій). А якщо він, коли ступор пройде, знову продовжить вас звинувачувати, погодьтеся з його думкою, і у нього знову не залишиться козирів - ви з ним згодні, продовжувати грубити просто марно.

Якщо ж кривдник знайде в собі сили продовжувати односторонній спір, виглядати в очах колективу він буде, м'яко кажучи, непривабливо. На вас же будуть дивитися як на жертву несправедливого поводження, навіть якщо ви дійсно винні.

Реакція у людини на хамство може бути сама різна. Однозначна відповідь на питання щодо того, як не варто поводитися, – реагувати, як поводяться невпевнені в собі люди, коли їм нахамити. Невпевнені в собі люди приймають всі зауваження і образи хама на свій рахунок, чим ще більше підривають в собі залишки впевненості. Вони вважають, що якщо їм нахамили, значить для цього абсолютно точно є передумови. Так, якщо невпевнену в собі жінку назвуть “слоном”, вона почне вважати себе не в міру вгодованою і в неї розвинеться комплекс неповноцінності.

Що робити, якщо вам відверто хамлять сторонні люди?

Картинки по запросу хамство

Не плутайте хамство і критику. Якщо критика, нехай навіть і жорстка, спрямована завжди на який-небудь результат, то хамство - це один з видів невиправданої агресії, яка спрямована на конкретну людину або групу людей. Коли вам хамлять - це, звичайно, неприємно, але навчитися реагувати, не втрачаючи при цьому почуття власної гідності, можна і потрібно.

Не помічати

Найкраще, що можна зробити - це проігнорувати хама. Якщо ви зробите вигляд, що не чули його, і поведете себе так, немов це вас не стосується, він втратить до вас інтерес і буде шукати інший об'єкт, щоб направити на нього свою агресію. Адже хами чекають відповідної реакції. А чим вона емоційніше, тим активніше вам будуть хамити.

Образу свою показувати не варто. Зрештою, саме цього і домагався хам. Навіщо приносити їй задоволення? Скажіть, що його слова вам неприємні, але не більше того.

Пошкодувати

Якщо залишити шпильки і образи непоміченими не виходить, пошкодуйте кривдника. Адже якщо він так чинить, він неадекватний. Проблеми у нього якісь. Ця людина дійсно нещасний. Він недолюблен, недоласканние, недослухали батьками, а може бути, обранцями. Ось і намагається компенсувати всі грубістю, яку вважає захисною реакцією. Якщо ви поставитеся до нього, немов до убогого, його плани щодо вас різко зміняться. Головне, щоб ваша реакція не служила виправданням кривднику.

Ігнорувати

Хамства в нашому світі, на жаль, стільки, що найкращий спосіб відповісти на нього - проявити байдужість. Якщо ви будете обходити грубіянів стороною, жити вам буде набагато легше. Навчитися не реагувати на оточуючих можна, використовуючи наступну медитацію: «Я - листочок на узбіччі дороги. Всі проходять повз, ніхто мене не помічає ». Повторюйте цю фразу про себе, якщо ви стали об'єктом уваги хама.

Важливий момент: якщо ваш опонент неадекватний – краще просто ігнорувати будь-які наміри в ваш бік.

Як реагувати в конкретному випадку на хамство, завжди залежить від ситуації і вашого особистого вибору. Головне, завжди будьте стримані, дотепні і впевнені в собі. Зберігайте спокій і власну гідність. І пам'ятайте: чим людина сильніша енергетично і фізично і впевнена в собі, тим менше хамства до неї буде звернено. Тому робота над собою і своєю самооцінкою – те, з чого завжди потрібно починати.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: