Лише 3-5% виборців читають виборчі програми кандидатів, – голова КВУ

maxresdefault

Комітет виборців України, проаналізувавши передвиборчі програми кандидатів, не побачив у них реалістичної виборчої реформи.

Про це розповів голова КВУ Олексій Кошель, передає Главком.

«Є лише загальні красиві слова про відкриті списки. Але ніхто з кандидатів не дав відповіді на запитання про те, що завершити виборчу реформу і провести парламентські вибори за новою системою, як це передбачено у виборчому кодексі, вже нереалістично. Тому що дуже мало часу залишається до виборів», – зазначив він.

На його думку, за невеликими винятками кандидати не акцентують увагу також на децентралізації та необхідності її завершення.

«Якщо програму розробляють політтехнологи, то краще говорити про мир і щастя для всіх, аніж про складнощі завершення реформи децентралізації. Максимум у форматі гасел – скасувати районні адміністрації та змінити повноваження обласних держадміністрацій», – зауважив Кошель.

Експерт  додав, що Комітет виборців також не побачив тез про боротьбу з джерелами політичної корупції.

У зв’язку з цим Кошель пригадав, як свого часу на парламентських виборах балотувалася політична сила, яка в ЦВК зареєструвала як виборчу програму вірш Сосюри «Любіть Україну».

«Тобто в програмі було написано: «Любіть Україну у сні й наяву, вишневу свою Україну»… і нам здається, що сьогодні дуже багато програм нагадують саме цей вірш.  На жаль, виборці не дуже охоче читають програми, а політики і не пропонують. Лише 3-5% виборців читають виборчі програми кандидатів, партій. Але це виходить замкнене коло», – підкреслив голова Комітету виборців.

Але, за його словами, є і позитивна тенденція.

«Останні виборчі кампанії показують, що зростає інтерес до дебатів. Зараз вимоги суспільства до якості виборчих процесів і до якості дискусій значно збільшилися», – зазначив він.

Кошель нагадав, що чинний закон «Про вибори Президента України» передбачає обов’язковість дебатів лише напередодні другого туру виборів.

«З огляду на це існує ризик того, що виборчі програми кандидатів залишаться лише формальними документами і не будуть обговорені під час повноцінних дебатів напередодні першого туру. Тому закликаємо провідні телеканали організувати передачі у формі дебатів під назвою «Вибори 2019» за участю кандидатів на пост президента щодо обговорення тез їх виборчих програм», − резюмував голова Комітету виборців України.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: