«Виконайте свою обіцянку!» - Мешканці Львова написали відкритого листа Садовому щодо скандального будівництва

садовий (3)

Ініціативна група мешканців, що виступає проти будівництва ще одного висотного офісного центру на Чорновола, звернулася до мера з відкритим листом. Раніше мешканці вже проводили громадські слухання, приходили на прийоми й отримали особисту обіцянку Садового вирішити ситуацію.

Про це все йдеться у листі, датованому 5 березня, який підписали 62 мешканці будинків на вул. Ф. Ржегоржа, де за новими планами виконкому хочуть збудувати десятиповерховий офіс.

У листі мешканці розповіли, що ділянку продавали з аукціону зовсім з іншими містобудівними умовами, які зафіксовані в договорі продажу землі. Однак через деякий час після аукціону виконком ЛМР всупереч рішенню сесії міської ради прийняв нові містобудівні зі значно більшими граничними показниками забудови. При цьому на громадських слуханнях люди висловилися проти таких змін, а на зустрічі з активістами Андрій Садовий пообіцяв, що нові містобудівні не підпише, тож інвестору не дозволять будувати за новими правилами.

Детальніше про всю історію боротьби мешканців можете почитати у відкритому листі, повний текст якого наводимо нижче:

«ВІДКРИТИЙ ЛИСТ – ЗВЕРНЕННЯ                                                                         

23 жовтня 2018 року після прийому з особистих питань у міського голови п. Садового А.І. з представниками  територіальної громади вул. Ф. Ржегоржа та прилеглих вулиць щодо вирішення конфліктної ситуації, яка склалася навколо забудови земельної ділянки на вул. Ф. Ржегоржа, 21, ми повірили, що існує справедливість та діє верховенство права і проблеми будуть вирішені.

Отже, п. Садовий А.І. у присутності представників громади та преси  пообіцяв скасувати рішення, за яке проголосували на засіданні виконавчого комітету 10 серпня 2018 року «Про затвердження містобудівних умов та обмежень для проектування об’єкта будівництва на будівництво гр. Мазур Г.М. офісного будинку з об’єктами торгівлі та дитячим центром дозвілля на 1-му та 2-му поверхах на вул. Ф. Ржегоржа, 21».

Скрін Zaxid.net

Але, пройшло вже понад чотири місяці – рішення не скасоване, хоча воно не набуло чинності, бо не підписане міським головою та не опубліковане.

20 лютого 2019 року директорка юридичного департаменту ЛМР Пайонкевич Г.К. запросила представників територіальної громади вул. Ф. Ржегоржа та прилеглих вулиць на розмову, під час якої стала на бік забудовника. Аргументи Пайонкевич Г.К. звелися до того, що порушень закону та процедури вона не вбачає, а власник ділянки може користуватися нею на свій розсуд попри багаторазові заперечення місцевої громади (зокрема й через механізм громадських слухань).

Представники забудовника так і не пояснили, за рахунок якої площі планують обслуговувати будинок, що за планом має зайняти 93% земельної ділянки, де розташується паркінг для понад 260 співробітників офісного центру, який збираються будувати на цій землі та як дотримаються пожежної безпекі та норм інсоляції прилеглих низькоповерхових будівель.

В результаті зустрічі всі залишилися при своїй думці, а спільного рішення, що влаштувало б усі сторони, прийнято не було. Питання і на сьогодні знаходиться у підвішеному стані.

Щодо розвитку подій.

Умови, на підставі яких 08.05.2018 року відбувався продаж земельної ділянки, визначені в Ухвалі ЛМР від 15.02.2018 №3048 «Про продаж земельної ділянки на вул. Ф. Ржегоржа, 21 на земельних торгах у формі аукціону». Серед них є посилання на рішення виконавчого комітету від 27.10.2017 № 980 «Про затвердження містобудівних умов та обмежень для проектування об’єкта будівництва на будівництво офісного будинку на вул. Ф. Ржегоржа, 21 на земельній ділянці, призначеній для продажу на земельних торгах (аукціоні)», а саме:

  • гранично допустима висотність будинків, будівель та споруд у метрах –   4 поверхи – 14,20 м;
  • максимально допустимий відсоток забудови земельної ділянки – 39,23 %.

Також, у Договорі купівлі-продажу земельної ділянки площею 0,0394 га (зона Г-2, зона регулювання забудови), предметом договору є продаж земельної ділянки для будівництва офісного будинку з містобудівельними обмеженнями, а саме: гранично допустима висотність – 4 поверхи, 14,20 метрів, максимально допустимий відсоток забудови – 39,23%. Земельна ділянка передається у власність на умовах дотримання Покупцем даного Договору та у разі невиконання Покупцем умов, передбачених цим Договором, Продавець ставить питання про розірвання Договору.

Земельна ділянка придбана на аукціоні п. Мазур Г.М. мешканкою с.Раковець, Пустомитівського району.

Вже в червні місяці 2018 року власниця земельної ділянки подає звернення на зміну містобудівних умов. Та не зважаючи на те, що архітектурно-містобудівна рада під час розгляду питання щодо нового містобудівного розрахунку будівництва на вул. Ржегоржа, 21 не погодила нові містобудівні умови, беручи до уваги численні порушення вимог чинного законодавства України. З 15 присутніх осіб, членів містобудівної ради, за це будівництво проголосувало лише 6 осіб (протокол № 12 від 27.06.2018). Однак начальник управління архітектури та урбаністики п. Чаплінський Ю.М. виносить це питання на виконавчий комітет та протягом декількох  хвилин проголосовуються нові містобудівні умови.

Згідно з цим рішенням для проектування об’єкта будівництва на земельній ділянці площею 0,0394 га, (зона Г-2, зона регулювання забудови), яка належить для будівництва та обслуговування будівель громадської забудови, встановлюються нові містобудівні умови та обмеження: гранично допустима висотність забудови – не вище 35,20 м, максимально допустимий відсоток забудови – 93 %.

Отже, підпорядкований міській раді орган, яким є виконком, змінює рішення вищого органу, а саме умови, за якими був здійснений продаж земельної ділянки та які містяться в Ухвалі міської ради. Таким чином, рішення, за яке проголосував виконком 10.08.2018 року, є нелегітимним, а результати аукціону, у зв’язку зі зміною містобудівних умов та обмежень на земельну ділянку за якими вона виставлялася на продаж, підлягають скасуванню і повторному проведенню аукціону.

Земельна ділянка знаходиться в оточенні зон Ж-2 зі східної та південної сторін, Ж-1 з північної сторони (садибна забудова), впритул до яких будувати багатоповерховий будинок без згоди мешканців не дозволяється. Межі ділянки не були погоджені з мешканцями прилеглих будинків.

Питання інфраструктури та благоустрою взагалі не враховані. Паркувальні місця замовник проекту пропонує влаштувати на зелених газонах вздовж проспекту Чорновола (зауважимо, що офісний центр за проектом розрахований на 262 працівника плюс гостьові стоянки та стоянки господарського призначення).

В численних листах мешканці вже звертали увагу на те, що порушуються вимоги чинного законодавства та ДБН щодо інсоляції та освітлення існуючих малоповерхових будинків, які розташовані поруч, щодо відстані між будинками, пожежної безпеки, не вирішені питання інфраструктури (паркінгу). Не виконуються завдання захисту добросусідства, недопущення знецінення їх будинків, не провадиться захист інтересів громадян прилеглих територій.

Про те, як буде виглядати цей будинок на центральному проспекті нашого міста, проспекті Чорновола, взагалі ніхто не замислюється. Складно уявити будинок висотою 35.2 метра на площі (загальній) земельної ділянки 0,039 га, розташованого впритул до одноповерхових і двоповерхових будинків садибної забудови та пішохідної зони.

Свою думку щодо забудови даної земельної ділянки на умовах нових містобудівних обмеженнях, територіальна громада висловила на громадських слуханнях, які відбулися 24.09.2018 року.

Рішення прийнято одноголосно:

  • висунути вимогу ЛМР скасувати прийняті виконкомом 10.08.2018 року (ще неопубліковані) нові містобудівні умови та обмеження для проектування об’єкта будівництва на будівництво гр. Мазур Г.М. офісного будинку з об’єктами торгівлі та дитячим центром дозвілля на 1-му та 2-му поверхах на вул. Ф. Ржегоржа, 21;
  • висунути вимогу ЛМР залишити чинним рішення виконавчого комітету ЛМР від 27.10.2017 № 980 «Про затвердження містобудівних умов та обмежень для проектування об’єкта будівництва на будівництво офісного будинку на вул. Ф. Ржегоржа, 21 на земельній ділянці, призначеній для продажу на земельних торгах (аукціоні)»;
  • висунути вимогу ЛМР заборонити облаштування паркувальних місць на зелених газонах вздовж проспекту Чорновола, від вул. А. Могильницького до вул. Ф. Ржегоржа.    

На численні звернення територіальної громади до посадових осіб, як письмово так і на прийомах з особистих питань та на рішення громадського слухання, отримуємо тільки відписки і нічого по суті порушених питань.

Мешканців вул. Ф. Ржегоржа та прилеглих вулиць у своїй боротьбі проти беззаконня міської влади підтримує територіальна громадськість Шевченківського району м. Львова. Розвиток подій освітлюється в ЗМІ, окрема велика подяка голові фракції «УКРОП» у Львівській міській раді Ігорю Телішевському, завдяки  якому наша проблема стала відома депутатам Львівської міської ради, на підтримку яких ми також сподіваємося.

Водночас власниця земельної ділянки п. Мазур Г.М. та її представники, серед яких п. Саків О.О., намагаються домовитися з мешканцями прилеглих будинків не протистояти будівництву за грошову винагороду.  

Офіційно всіх повідомляємо, нічого у вас не вийде!

Ще раз наголошуємо, рішення мешканців – повернутися до попередніх містобудівних умов, згідно з рішенням виконкому ЛМР від 27.10.2017 № 980.

Виникає риторичне питання, чому інтереси окремого підприємця владні структури ставлять вище інтересів громадян міста?

Обіцянки наших чиновників перед кожними виборами про те, що вони зроблять життя львів’ян комфортним і будуть захищати права городян, а головне дотримуватися законів, як ми бачимо, тільки слова.

Доведіть, що це не так!

Територіальна громада звертається до вищезазначених посадовців Львівської міської ради з проханням остаточно вирішити це болюче для мешканців питання, скасувати проголосоване 10.08.2018 на засіданні виконкому рішення про затвердження нових містобудівних умов та обмежень щодо забудови земельної ділянки на вул. Ф. Ржегоржа, 21, яке міський голова п. Садовий А.І. прилюдно визнав незаконним та пообіцяв скасувати».

Більше про те, як виконком приймав це сумнівне рішення, ми писали тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: