Фітнес-інструкторка дала 5 порад для тих, хто має офісну малорухому роботу

51265827_305576400161404_4259091657514811392_n-e1550843268399-696x455

Колонка фітнес-інструкторки Уляни Депутович.

Офісна малорухома робота, коли ви о 9.00 сідаєте за робоче місце, а о 18.00 встаєте з нього і їдете додому – це прямий шлях до проблем зі здоров’ям та самопочуттям. Чимало моїх клієнтів, які проводять більшу частину дня за комп’ютером, нарікають на головні болі, болі у спині та суглобах, які дошкуляють щоразу більше і більше. Але що ж робити, якщо у вас сидяча робота, а часу на активні тренування зовсім небагато?

Ось 5 ключових порад, які допоможуть вам чудово почуватися і не відчувати на собі згубного впливу офісу.

Порада 1: збільшити рухливість поза роботою

Якщо на роботі ви зазвичай сидите весь день, перше, що вам необхідно, максимально збільшити свою рухливість поза робочим місцем. Звісно, чудове вирішення цієї проблеми – піти на заняття з аеробіки, йоги, пілатесу чи в тренажерний зал. Але двох годинних тренувань в тиждень не досить, якщо окрім них ви постійно сидите!

Тому більше ходіть пішки! Якщо часу для прогулянок бракує, вийдіть з дому раніше і пройдіться на роботу, або хоча б пройдіть пішки декілька зупинок, перш ніж сісти на маршрутку чи трамвай. Маєте власне авто, яким щодня їздите на роботу? Припаркуйте його в 20-хвилинах від офісу спеціально, щоб пройтися. «Для чого воно мені треба», подумаєте ви? Піші прогулянки ж явно не економлять дорогоцінний час. Справа в тому, що вони зекономлять вам гроші, які згодом доведеться витрачати на покращення стану здоров’я.

Читайте також: Львівська фітнес-інструкторка розповіла про власну історію схуднення й дала корисні поради, які працюють

Перш за все, рух просто необхідний для здоров’я нашого хребта. Саме під час руху відбувається його живлення, він найактивніше отримує поживні речовини. Якщо ви рухаєтесь мінімально – ваш хребет буде в зоні ризику виникнення гриж, протрузій міжхребцевих дисків та остеохондрозу навіть у молодому віці. А все це залишається з нами на все життя і проявляється як болі в спині, шиї, головні болі, які будуть дошкуляти щодня!  Вам воно треба?

Порада 2: контролюйте позу сидіння

Порушення постави: сколіоз і гіперкіфоз (сутулість) – на превеликий жаль, не рідкість серед офісних працівників. І якщо повністю позбутись їх ви можете лише в підлітковому віці, то отримати, до прикладу, сколіоз, можна будь-коли. Тому контролюйте, як ви сидите. Постійно нагадуйте собі про це – можете навіть ставити будильник на телефоні, який щогодини буде нагадувати про правильну поставу.

Подбайте про своє робоче місце, яке повинно ідеально підходити під ваш зріст: надто низький стіл чи надто високий стілець точно сприятимуть розвитку гіперкіфозу (сутулості).

Не горбтесь за робочим столом та не перекошуйтесь на одну сторону. Щоб робити це було легше, подбайте про укріплення м‘язів спини: м‘язів випрямлячів хребта (поперек) та найширшого м‘яза спини (крила). Для цього не обов’язково іти в зал, підійдуть домашні 15-хвилинні заняття. Виконуйте підйоми рук, ніг та зведення лопаток лежачи на животі (так звані екстензії).

Порада 3: робіть руханку

Не маєте часу на тренування в залі? Обов’язково робіть ранкову руханку. Комплекс легких вправ на 10 хвилин допоможе зберегти ваш хребет і суглоби та почуватись чудово вже з самого ранку. Звичайні присідання, віджимання, планка, скручування на прес – все це підійде для ранкової руханки.

Однак, ідеальний шлях зберегти своє тіло молодим – окрім руханки ще й короткі багатосуглобові розминки кожної години. Встаньте з робочого місця, плавними нахилами та поворотами розімніть шию, порухайте плечима, ліктями, зробіть колові рухи кистями, розігрійте тазостегновий суглоб. Можете навіть поприсідати. Це покращить кровоток, та допоможе уникнути захворювань суглобів і хребта у майбутньому.

Порада 4: виходьте на свіже повітря

Хоча б раз, а краще двічі виходьте з офісу на свіже повітря. Це не лише добре вплине на вашу дихальну систему, дасть змогу бути набагато продуктивнішими в наступні робочі години.

Якщо ж вийти з офісу ви не маєте нагоди, провітрюйте приміщення, в якому сидите. Ви навіть не уявляєте, як це вплине на ваше самопочуття та активність протягом дня.

Порада 5: робіть вправи для очей

Якщо ви працюєте за комп‘ютером або з документами, через що ваші очі втомлюються, не забувайте про розминки та вправи для відпочинку очей. Втрачений зір відновити буде важко, тож подбайте про профілактичні заходи і не давайте очам надміру втомлюватись. Якщо не знаєте, які вправи робити, пошукайте в інтернеті: палмінг, фокусування, масаж очей пальцями – все це буде ефективним і допоможе зберегти ваш зір.

Не забувайте, що частенько декілька хвилин для здоров‘я кожного дня можуть зекономити вам декілька років життя без проблем. Тому не ігноруйте моїх порад і вже з наступного робочого дня після того, як ви це прочитали, впроваджуйте їх у життя і ставайте здоровими прямо зараз!

Уляна ДЕПУТОВИЧ,

журналістка, фітнес-інструкторка та консультантка з правилнього харчування

Думки, висловлені в рубриці «Колонки», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію редакції ІА Дивись.info.

Будь-яке копіювання чи відтворення тексту або частини тексту дозволене лише з письмової згоди редакції. В іншому випадку це вважатиметься порушенням авторських прав

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: