СБУ — 27: п'ять гучних терактів, які попередили оперативники

c2cbd2fa8a3e2263c49f427497a46d57

За п'ять воєнних років Служба безпеки України попередила майже 300 терористичних актів.

 

З нагоди 27-ї річниці створення Служби безпеки України ІА Дивись.info вирішила згадати про 5 гучних запланованих терактів, які не відбулися завдяки діям оперативників.

Низка терактів у Маріуполі проти мирного населення, заплановані спецслужбами РФ

У листопаді 2017 року завербований російськими спецслужбами співробітник так званого «МГБ ДНР» Дмитро Забудський мав здійснити ряд терактів у мирних містах на Донеччині. Один з них – підрив пасажирського потягу «Маріуполь – Київ».

Координацію та інструктаж диверсантів стосовно поставлених «цілей», підготовки вибухових пристроїв здійснювали спецслужби РФ у режимі відеоконференцій через інтернет-сервіси.

Для терактів Забудський знайшов ще двох спільників, які і мали вчинити теракт. Саме їх з вибуховим пристроєм затримали в одному з приміщень залізничного вокзалу в Маріуполі. Фахівці виявили та знешкодили вибуховий пристрій з двох протипіхотних осколкових мін МОН-50, обладнаний засобом дистанційного підриву. Кожна з них має приблизно п’ятсот осколкових елементів із зоною ураження п’ятдесят метрів.

Зі свідчень затриманих диверсантів, потім вони мали підірвати ще низку соціальних та інфраструктурних об’єктів у мирних регіонах Донеччини. Дмитро Забудський керував спільниками з тимчасово окупованої терористами території Донбасу.

Терористичний акт у Харкові біля пам’ятника воїнам УПА

У червні 2018 року співробітники контррозвідки Служби безпеки України попередили у Харкові терористичний акт біля пам’ятника воїнам УПА, замовлений спецслужбами країни-агресора. Оперативники задокументували, що для здійснення низки терористичних актів на території регіону російські куратори планували використати учасників так званої військово-політичної групи «Харьковское движение сопротивления».

З 2014 року члени групи спеціалізувались на підриві національних пам’ятників, офісів українських патріотичних організацій та особистих транспортних засобів осіб, які входять до їх складу, проведенні розвідувальної діяльності та розповсюдженні серед мешканців Харкова матеріалів антиукраїнського, сепаратистського та екстремістського змісту.

Контррозвідники СБ України встановили, що з квітня 2018 року спецслужби РФ відновили фінансування діяльності ВПГ «ХДС» для проведення на території Харкова терористичної діяльності.

Одна із учасниць групи отримала від російських кураторів завдання підірвати пам’ятник воїнам УПА за допомогою саморобного вибухового пристрою. Співробітники СБУ затримали зловмисницю згідно зі ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України під час закладання вибухівки під пам’ятний знак. У ході слідчих дій за місцем проживання учасниці групи правоохоронці вилучили символіку терористичних організацій «Д/ЛНР».

Затриманій оголошено про підозру в скоєнні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 15, ч. 1 ст. 258 Кримінального кодексу України. Тривають слідчо-оперативні дії, спрямовані на виявлення інших осіб, причетних до організації та вчинення вказаного злочину.

Замовне вбивство спецслужбами РФ журналіста Аркадія Бабченка

Смерть Аркадія Бабченка була інсценована українськими спецслужбами задля попередження запланованого убивства. Для реалізації злочину було найнято колишнього бійця АТО, вбивство було замовлене російськими спецслужбами.

«Співробітниками СБУ було отримано завчасно інформацію про те, що готується терористичний акт, готується вбивство громадянина РФ Аркадія Бабченка. Ми вийшли на людей, які володіли цією інформацією і (...) встановили з ними конфіденційне співробітництво. І вони допомогли нам попередити це вбивство, цей терористичний акт», - розповів 30 травня 2018 року голова СБУ Василь Грицак.

За його словами, для убивства Бабченка було завербовано громадянина України, який за 30 тисяч доларів США запропонував своєму знайомому, колишньому учаснику АТО, здійснити убивство, а ще 10 тисяч доларів вербувальник залишив собі.

Голова СБУ зазначив, що організатори вбивства володіли великою кількістю інформації як про самого Бабченка, так і про його рідних та зв'язки в Україні. За словами самого Бабченка, організатори мали його фотографію із паспортного столу в Росії. «Було прийняте рішення про проведення оперативної комбінації, завдяки якій нам вдалося зібрати беззаперечні докази терористичної діяльності російських спецслужб на території України», - розповів тоді Грицак.

Теракт на території Дніпропетровської області за вказівкою кураторів з «ЛНР»

У червні 2014 року співробітники СБУ затримали зловмисників, які готували підрив залізничної колії у Дніпрі, якою мав проїхати потяг з військовою технікою.

Правоохоронці встановили, що один із диверсантів перебував у незаконному збройному формуванні «Луганського народного ополчення», ватажком якого був відомий терорист Мозговой. Від нього бойовик отримав завдання приїхати на рідну Дніпропетровщину, підібрати спільників та здійснити низку терактів для залякування місцевого населення і дестабілізації ситуації на Дніпропетровщині.

Суд визнав чоловіків винними у злочинах за ч. 1 ст. 14 (готування до злочину), ч. 2 ст. 258 (терористичний акт) і ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) Кримінального кодексу.

Обоє чоловіків отримали по шість років позбавлення волі.

Підготовка терористичних актів у центрі Києві

У березні 2018 року СБ України спільно з Генпрокуратурою викрила та припинила злочинну діяльність організованої групи осіб, до яких входили Надія Савченко, Володимир Рубан, Олександр Захарченко та інші представники окупаційних органів влади Росії в окремих районах Донецької та Луганської областей. Справа Рубана-Савченко лише один із зухвалих сценаріїв дестабілізації ситуації в Україні, через своїх маріонеток у «ДНР/ЛНР».

Оперативники спецслужби встановили, що ці особи готували збройне захоплення державної влади в Україні та вчинення для цього терористичних актів у Києві. Для скоєння злочинів планувалося використання стрілецької зброї, гранат, мін, вибухівки, мінометів проти мирного населення у місцях  масового перебування людей в центральній частині української столиці, а також будівлі Верховної Ради України та споруд урядового кварталу.

Співробітники СБУ задокументували, що озброєння та боєприпаси для вчинення злочинів надали представники російських окупаційних органів влади в окремих районах Донецької та Луганської областей.

Під час досудового слідства було проведено комплексну експертизу, якою встановлено до яких наслідків могло призвести застосування цього арсеналу в Києві. «Експертиза довела, що до району ураження могли потрапити майже сімдесят тисяч громадян, на цій території знаходяться дитячі садочки, школи, лікувальні заклади».

Читайте також: Львів’янці Бойко, яку звинувачують у посяганні на територіальну цілісність, обрали запобіжний захід

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: