Законопроект Мінекології може знову дозволити пересувні цирки

DSCF7013-min-560x420
Фото: Дивись.інфо

На сайті Верховної Ради зареєстровано законопроект 9453, який може знову дозволити пересувні цирки з тваринами. Проти цих законодавчих ініціатив витупають зоозахисники.

22 червня Верховна Рада прийняла закон №5119-1 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо впровадження гуманного ставлення до тварин)». Закон набув чинності торік, 4 серпня.

У статті 1 Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження» (Відомості Верховної Ради України, 2006 р., № 27, ст. 230) був доданий новий абзац, який пояснював термін «пересувний звіринець».

«Пересувний звіринець – спеціально обладнані некапітальні споруди, тимчасові приміщення, транспорт, мобільні клітки, огорожі, інші пересувні конструкції, що використовуються закладами культури, цирками, пересувними цирками, гастрольними центрами та іншими особами для тримання і транспортування диких тварин з метою їх використання у цирковій, естрадній, розважальній діяльності (публічного і приватного характеру), а також для їх публічної демонстрації, залучення до показів, виставок, що не мають наукового значення».

Саме цей термін дозволив органам місцевого самоврядування запроваджувати заборону на діяльність пересувних цирків. Наприклад, у Києві ще 2017 року заборонили пересувні цирки-шапіто через неприпустимі умови утримання тварин та те, що тварин змушують брати участь у жорстоких циркових номерах. Відтак цирк Кобзов звернувся до суду щодо скасування цієї заборони. Але 19 березня Окружний адміністративний суд Києва визнав законним рішення КМДА, яке забороняє пересувні цирки з тваринами на території міста.

І хоча у законі немає прямої заборони на діяльність пересувних цирків, такі рішення дозволяє ухвалювати введення нового терміну. Однак нещодавно на сайті ВР з’явився новий законопроект 9453 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства з питань захисту тварин від жорстокого поводження». І термін «пересувний звіринець» пропонується у геть іншій редакції.

«Пересувний звіринець — спеціально обладнана конструкція для розміщення тварин, що переміщується з місця на місце, призначена для їх огляду у клітках, що не пов’язано з демонстрацією здібностей тварин до дресирування».

Це означає, що цирки-шапіто знову повернуться, принаймні на увесь перехідний період, доки цирки з тваринами будуть заборонені загалом. Тому зоозахисники стурбовані і вимагають відкликання законопроекту.

«На сайті ВР є законопроект 9453. Коли приймалися правки нардепа Немировського, тоді президент його підписав з умовами, що буде переглянутий статус пересувних звіринців. Тому що саме Немировський ввів термін – що таке пересувні звіринці. І під цей термін підпадають пересувні цирки, які не заборонені прямо у законодавстві, але опосередковано через термін вони заборонені. Саме цим користуються органи місцевого самоврядування коли приймають ухвали про обмеження діяльності пересувних цирків у своїх містах. Завдяки цьому вдалося відстояти заборону про діяльність пересувних цирків у Києві, а також в низці інших міст України. Цей термін фактично забороняє пересувні цирки. Мінекології, нібито на вимогу президента, підготувало новий законопроект, де йдеться про те, що забороняються усі цирки з тваринами, зокрема і стаціонарні з перехідним періодом у п’ять років і начебто це все підтримує Мінкульт. Але водночас вносяться зміни, якими повністю прибирається термін Немировського, а це натомість знову легалізує пересувні цирки, замість того, щоби ввести пряму заборону. Пояснюється це виконанням розпорядження президента», – каже зоозахисниця Наталія Вишневська.

Вона зазначає, що також у цьому документі змінено термін «жорстоке поводження». Йдеться про те, що термін застосовуватиметься лише до певних тварин, а наприклад, лабораторні тварини випадають з цього поля. Виходить так, що одних тварин катувати не можна, а інших можна.

«Спільнота зоозахисників взагалі не підтримує цей законопроект. Вже було кілька акцій під Мінекології з пропозицією відізвати його. Окрім того, є зареєстрований альтернативний законопроект, де теж забороняються усі цирки з тваринами, але перехідний період там не 5, а 3 роки. І прибирається уся самодіяльність Мінекології щодо терміну «пересувний звіринець» і «жорстоке поводження». В альтернативному законопроекті також забороняються контактні зоопарки.

Дуже важливо, що в Києві відстояли місцеву ухвалу про заборону шапіто саме через зміну у терміні «пересувний звіринець». Про це пишеться навіть у судовій ухвалі. Тому якщо, не дай, Боже, мінприродівський законопроект буде прийнятий, то це буде катастрофа, бо на 5 років повернуться кобзови і всі інші пересувні цирки», – наголосила Наталія Вишневська.

Додамо, що до Верховної Ради України було подано ще один законопроект 10176. В разі його прийняття в Україні будуть одразу заборонені контактні зоопарки та використання тварин в пересувних цирках з моменту його прийняття. Також із перехідним етапом у 5 років пропонується заборонити використання тварин в стаціонарних цирках.

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: