Битва рейтингів: як виглядають остаточні результати соціологічних досліджень перед голосуванням

vybor

Сьогодні, згідно із законодавством про вибори, останній день, коли можна публікувати рейтинги кандидатів перед голосуванням.

Відтак, за останні пару днів найбільші соціологічні групи оприлюднили свіжі рейтинги. Журналісти пропонують поглянути на них й порівняти результати різних опитувань.

Дані «Рейтингу»

Сьогодні зі своєю крайньою соціологією вийшла група "Рейтинг". Вони опитали (face to face) 3000 респондентів по всій країні віком від 18 років. Опитували людей 22-27 березня.

За результатами опитування понад 80% опитаних в тій чи іншій мірі декларують свою готовність взяти участь у виборах Президента 31 березня 2019 року, у т.ч. половина опитаних однозначно впевнені, що будуть голосувати, а третина – скоріше так, ніж ні.

Лідером президентського рейтингу залишається Володимир Зеленський, якого підтримують 26,6% тих, хто визначився та має намір голосувати. Другу позицію ділять
Петро Порошенко та Юлія Тимошенко, яких готові підтримати по 17% виборців. За
Гриценка готові віддати свої голоси 9,8%, Бойка – 9,5%, Ляшка – 5,4%, Вілкула –
4%, Смешка – 3,5%, Кошулинського – 1,9%.

Кожен шостий не визначився з вибором кандидата. Важливо, що найбільше таких серед найбідніших виборців, мешканців Центральної та Західної України, серед жінок, людей середнього віку, україномовних. Майже 41% опитаних вважають, що до другого туру виборів президента вийде Зеленський, 38% – Тимошенко, 37% – Порошенко. У вихід до другого туру Бойка та Гриценка вірять по 6% виборців.

Дані Центру Разумкова

Дослідження проведене соціологічною службою Центру Разумкова з 21 по 26 березня 2019 року серед 2017 респондентів. За результатами серед кандидатів на президентську посаду лідером є Зеленський - серед усіх респондентів за нього збираються проголосувати 18,8% (серед тих, хто має намір брати участь у виборах і вже визначився, за кого голосуватиме - 24,8%). Другу позицію займає Порошенко (відповідно 15,7% і 22,1%), третю - Тимошенко (відповідно 11,5% і 14,8%).

За Юрія Бойка мають намір проголосувати 7,3% усіх респондентів і 10,0% тих, хто прийде на вибори і визначився, за кого голосуватиме, за Анатолія Гриценка - відповідно 6,1% і 8,2%, за Олега Ляшка - відповідно 4,7% і 6,0%, за Олександра Вілкула - відповідно 3,3% і 4,6%, за Ігоря Смешка - відповідно 2,9% і 3,7%, за Руслана Кошулинського - відповідно 1,1% і 1,5%, за Олександра Шевченка - відповідно 1,0% і 1,5%. Кожен з інших кандидатів набирає менше 1% голосів виборців.

Дані «Соціопрогнозу»

Вчора були оприлюднені дані, отримані аналітичною групою «Соціопрогноз» на замовлення Інституту аналізу та прогнозування. Дані публікує УНН. Вибірка дослідження склала 2000 респондентів. Метод отримання інформації: індивідуальне інтерв’ю (віч-на-віч). Загальнонаціональне опитування проводилось з 19 по 26 березня 2019 року в усіх областях України та м. Києві.

За даними «Соціопрогнозу», підтримати Володимира Зеленського 31 березня готові 29% громадян з-поміж тих, хто визначився та голосуватиме, Юлії Тимошенко свої голоси віддадуть 19%. Нинішньому президенту Петру Порошенку варто розраховувати на 16%, Юрієві Бойку – на 13%. Анатолій Гриценко має 9% рейтингу.

Дані «Фами»

Вчора оприлюднила свої остаточні рейтинги агенція "Фама". Вони проводили своє дослідження з 16 по 22 березня 2019 року методом “face to face” інтерв’ю. Опитали 2400 повнолітніх респондентів по всій країні.

За їхніми даними, майже половина опитаних (49,1%) вказали, що остаточно визначились щодо кандидата. Разом з тим, кожен десятий опитаний досі не знає за кого голосуватиме (9,6%), а кожен шостий (16,6%) вагається між декількома кандидатами. Незмінними топ-5 лідерами президентської гонки протягом усього періоду виборчої кампанії залишаються Володимир Зеленський, Петро Порошенко, Юлія Тимошенко, Анатолій Гриценко та Юрій Бойко. А більшість кандидатів не набирають і 1%. Намір взяти участь у виборах декларують 82,5% респондентів, 3,4% - досі вагаються, а 14,1% опитаних не мають наміру йти голосувати.

За версією "Фами" рейтинг виглядає наступним чином:

Дані центру «Социс»

Центр соціальних та маркетингових досліджень «Социс» оприлюднив результати нового дослідження. Центр провів формалізовані особисті інтерв'ю з 2000 повнолітніх  респондентів в усіх областях з 20 по 25 березня 2019 року.

Згідно із результатами, до другого туру президентської гонки виходять Петро Порошенко та Володимир Зеленський. Найбільшу підтримку населення серед тих, хто повністю чи скоріше впевнений, що візьме участь у голосуванні отримує Володимир Зеленський (24,6%). Друге місце посідає Петро Порошенко – 14,8%. Дані соцопитування говорять про те, що відрив між лідерами перегонів та Юлею Тимошенко зріс -  за неї готові проголосувати 8,7% і вона посідає третє місце в президентських перегонах.

Близько чверті опитаних (24,4%) ще не змогли визначитись з тим, хто саме стане наступним президентом України.

* * *

Таким чином, усі соціологічні агенції сходяться на тому, що трійка лідерів президентських перегонів уже визначилася - це Володимир Зеленський, Петро Порошенко та Юлія Тимошенко. При цьому, друге й третє місце рейтингів переважно має невелику різницю, тож наразі важко зробити висновок, хто саме виходить у другий тур із цих політиків.

Водночас, за усіма рейтингами можна зробити висновок, що жоден з кандидатів не набирає необхідної кількості голосів для перемоги в першому турі.

При цьому всі соціологи зауважують про доволі високу активність виборців (до 80% тих, хто збирається або скоріше збирається взяти участь у голосуванні) та доволі великий сегмент тих, хто остаточно не визначився з вибором.

Більше інформації про цьогорічні вибори Президента України читайте у нашій сперубриці.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: