Як у виборчий період зменшити рівень стресу: поради Супрун

_105663263_in-976-date-nc
Фото: УНІАН

Відчувати стрес через президентські вибори це звичне явище в багатьох країнах, які стоять перед важливим вибором.

Головні ознаки стресу:

Неможливість зосередитись на будь-чому, занадто часті помилки в робот, погіршення пам'яті, постійне відчуття втоми, дуже швидке мовлення, зникають думки, безпричинні болі у голові, спині, шлунку, різко зростає кількість викурених цигарок, пристрасть до алкогольних напоїв, постійне відчуття голоду або навпаки втрата апетиту.

Якщо хоча б одна із перерахованих вище ознак описує ваш теперішній стан, найвірогідніше у вас стрес.

Раніше ІА Дивись.info повідомляла, що аби подібні «атаки» не застали вас зненацька, важливо підготуватися та захистити своє психічне здоров’я:

  • Зберігайте спокій. Маніпулятори мають арсенал прийомів, щоб вивести людину з рівноваги. Це може бути крик, активні рухи, груба поведінка чи вигукування особистих образ. Що можна зробити в такому випадку:
  • Якщо є можливість — розверніться та йдіть геть. Сперечатися та доводити свою точку зору таким людям немає сенсу.
  • Встановіть міцні особисті кордони. Це ваші залізні принципи й правила, які не можете порушувати ані ви, ані будь-яка стороння особа.
  • Інколи знахабнілих людей потрібно «повернути в реальність». Варто нагадати, що їхня поведінка неприпустима та може мати негативні наслідки, але в цьому випадку важливо не відповідати агресією на агресію.
  • Підвищення голосу, вказування пальцями чи зневажливе звертання можуть погіршити ситуацію. Краще розмовляйте низьким та спокійним голосом, не намагайтеся перекричати людину, звертайтеся до неї лише після того, як вона все висловить. Коли надії на конструктивне обговорення взагалі не залишилося, ігноруйте неадекватну поведінку та уникайте будь-якого контакту.

Також в. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун у публікації у Facebook дала поради, що робити, аби уникнути стресових ситуацій, пов'язаних з виборами.

  • Обмежуйте ваше «споживання» медіа

Не дивіться всі виступи кандидатів або телепередачі про них, не скрольте безперервно стрічку в соцмережах.

У передвиборчий період є сенс зробити перерву від ЗМІ. Використайте цей час для себе та сім’ї, робіть, що вам подобається, та не намагайтеся дивитися і знати все, що з’являється про вибори в медійному просторі. Щоби бути в курсі, достатньо періодично читати новини чи якісні огляди.

  • Не розвивайте дискусій, які просто приведуть до конфлікту

Не продовжуйте обговорення виборів, якщо ви розумієте, що воно може перерости в конфлікт чи агресію. Звертайте увагу на частоту обговорень з друзями, членами сім’ї або співробітниками. Якщо таких обговорень понад міру та вони провокують стрес — намагайтеся зменшити їхню кількість. Це збереже ваші сили та час.

  • Визнайте, що стрес і тривога щодо того, що може статися, не приносять жодної користі

Стрес та тривожність через вибори — досить поширене явище, але вони не вартують вашого здоров’я. Більш того, негативно впливають на якість життя та забирають час, який можна було б використати з користю. Спрямуйте свою увагу в більш продуктивному напрямку. Можна обрати діяльність, яка також стосується виборів, але водночас торкається питань, які вам більше до душі. До прикладу, ви можете стати спостерігачем та відстоювати прозорість й законність голосування.

  • Що б не сталося в день виборів — життя продовжується

Навіть якщо ваш кандидат не вийде до другого туру — це не катастрофа. Важливо залишатися свідомим громадянином з активною позицією. Не “катастрофізуйте” ситуацію та бережіть збалансовану перспективу.

  • Голосуйте

Очільниця МОЗ зазначає, що зробити свій вибір в такий важливий для України момент — обов'язок кожного громадянина. Знайдіть час для того, щоби спокійно та вдумливо проаналізувати все, що сталось за останні роки в країні.  Подумайте, чого ви прагнете для себе, своїх близьких та всієї країни. І обов’язково зробіть свідомий вибір.

Читайте також: Що їсти для здорового серця: поради Супрун

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: