Чому концерн «Електрон» проти нового брендування електротранспорту

IMG_6157

Концерн «Електрон» назвав конкретні аргументи проти нової лівреї для львівського транспорту

Концерн «Електрон» висловив свої зауваження розробникам нової лівреї та пояснив концепцію власного заводського дизайну.

Концерн «Електрон» назвав конкретні аргументи проти нової лівреї для львівського транспорту:

З точки зору безпеки руху

Білий «верх» трамвая повністю зникає, розчиняється у довколишньому оточенні. Білий, так би мовити колір — це повна його відсутність. Найбільшою помилкою є відсутність сигнального кольору власне у контексті дизайну громадського транспорту. Не можна робити його «невидимкою».

Читайте також: У Львові презентували трамваї з новим брендуванням (фоторепортаж) 

З точки зору художника

Запропонований варіант мав би перемогти у номінації «Найневиразнішого поєднання кольорів». У природі, звичайно, зустрічається така комбінація, однак завжди воно підкреслюється третім (або більше) контрастним кольором . Загальне враження від побаченого: як вилинялий після багаторазового прання, мінімум яскравості та привабливості.

З точки зору промислового дизайну

Існує можливість значно цікавіше розподілити елементи нового пофарбування. Звичайно, насамперед, замінивши кольори на потужне, гармонійне та раціональне їх поєднання. Бо білий + жовтий виглядає як «недофарб».Білий сприймається як ґрунт, по якому мав би лягти якийсь яскравий колір. Тоді чому б не, саме як тепер, зелений?

Існуюче пофарбування (жовто-зелене) має сенс. Окрім його помітності та власного обличчя він надає нашій уяві сигнал: екологічність. Важко знайти більш позитивне, яскраве та весняне та мажорне за психологічним сприйняттям поєднання.

З точки зору просто людини: навіщо це все

З роками таке поєднання вже є звиклим, здалека видно трамвай/тролейбус, який очікуєш на зупинці.У нашому місті, де часто буває мряка, туман, дощ — це особливо підбадьорює. Навіщо щось змінювати, якщо існуюче цілком гарне.

Також у концерні «Електрон» пояснили концепцію власного заводського дизайну.

Заводськими дизайнерами був запропонований варіант з використанням як основного жовтого кольору, а саме RAL 1016, т.з. «жовта сірка». В процесі неодноразового багатовимірного моделювання трамваю в жовтому кольорі було вирішено підкреслити певні елементи чорним кольором RAL 9005 «чорний бурштин», що в свою чергу виділило динамічні форми и чіткі лінії трамвайного вагона. Також хотіли підкреслити, що цей транспорт є екологічним і тому обрали варіант з додаванням елементів зеленого кольору, а саме RAL 6018 (жовто-зелений).

І, нарешті, ці кольори експлуатаційно зручні: на них менше видно пил, дорожній бруд, а також чорний нагар, що неминуче осипається з контактної мережі. В запропонованому ж варіанті з білими полосами як внизу вагона, так і на даху все це буде виглядати, м’яко кажучи, непривабливо.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: