В Україні сьогодні "день тиші" перед виборами Президента

1322466_650x410-610x407
Фото: відкриті джерела (ілюстративне)

В Україні у суботу з опівночі оголосили "день тиші" перед виборами Президента.

Згідно із законом, у цей день кандидатам у президенти забороняється проведення будь-яких агітаційних заходів, проводити зустрічі з виборцямита, поширювати агітацію у ЗМІ, а також розміщення бордів, аудіо або відеореклами, агітаційні фільми чи кліпи, поширення листівок чи плакатів.

Починаючи з 00:00 суботи комунальні служби зобов'язані зняти раніше розклеєні в публічних місцях передвиборні агітаційні матеріали політиків – білборди, банери, вивіски, рекламу на транспорті, вітринах тощо.

Також, політикам забороняється публічно закликати виборців голосувати за або проти того чи іншого кандидата.

Будь-яка політична реклама вважається незаконною і тягне за собою наслідки для тих кандидатів, в чиїх інтересах вона проводиться.

За порушення цих правил передбачена адміністративна відповідальність. За агітацію простим громадянам загрожує штраф у розмірі 510-850 гривень, а посадовим особам – 850-1360 гривень.

Проте, час факт порушення спочатку потрібно довести в суді. Поліція в разі виявлення порушень складає протокол, а тоді суд виносить рішення. Проте, навряд чи суд зможе довести, що ті чи інші білборди або плакати мають стосунок до виборів.

В свою чергу, Центральна виборча комісія України закликала кандидатів у президенти 30 березня бути чесними та відповідальними перед виборцями та не допускати порушень у "день тиші".

День тиші не поширюється на розповсюдження інформації, що стосується безпосередньо самих виборів – роз'яснення законодавчих норм, порядку голосування, запрошення взяти участь у виборах.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: