Західна Україна так і не знайшла для себе кандидата з новим обличчям, - політолог

IMG_6529

Вчора, 31 березня, в Україні відбулося голосування в першому турі президентських виборів.

За даними, наявними на 10 годину 1 квітня, з великим відривом перемагає Володимир Зеленський. Разом з ним у другий тур виходить чинний президент Петро Порошенко. Такий порядок лідерів пророкувала більшість передвиборчих рейтингів, однак розрив між кандидатами став здивуванням. Про те, чи варто панікувати, про що свідчать такі результати та чи очікувати політичних об'єднань під другий тури виборів, пояснює політолог Микола Давидюк. 

«Результати не стали неочікуваними, хоча і зрозуміло, не підтвердили прогнози окремо взятих соціологічних компаній, - пояснює Микола Давидюк. - Висока явка говорить про те, що поява нового кандидата мобілізувала в його базових регіонах електорат, який не збирався йти, кандидата, який зацікавив, який привернув увагу. Зокрема, ми бачимо, що Західна Україна такого кандидата не мала. Більш за все, що вони чекали все ж таки Вакарчука. Це призвело до того, що Південь і Схід України дали більшу явку, ніж Захід, що зазвичай було часто навпаки».

[dyvys_blockqoute text="Висока явка говорить, що поява нового кандидата мобілізувала в його базових регіонах електорат, який не збирався йти. Бачимо, що Західна Україна такого кандидата не мала" author=""]

За словами політолога, є велика імовірність об'єднання кандидатів перед другим туром. «Плітки щодо об'єднання Тимошенко із Зеленським більш, ніж правдиві. Як мінімум підтвердженням цього є дотичність до спільного фінансового ресурсу одного з олігархів та його медіа-ресурсу, - пояснює політолог. - Для Тимошенко це дає більш зрозумілу картинку її політичного майбутнього - це прем'єр-міністр. Зеленському це закриває питання відсутності політичного досвіду, який демонструє те, що у нього може бути свій прем'єр-міністр.

Читайте також: Як львів’яни голосують на виборах Президента України (фоторепортаж)

В той же час, якщо Зеленський готовий до об'єднань, то Порошенко поки що готовий тільки до вливань, через те, що його рейтинги не такі великі, щоб комусь обіцяти прем'єр-міністра. В той же час, Зеленський, маючи дуже великі рейтинги, може обіцяти набагато більше своїм потенційним партнерам по коаліції».

«Те, що Зеленський займає сьогодні перше місце (це до речі цитата The Economist) -  демонструє здоровість української демократії, тобто вона не керована вручну, вона не керована кимось одним, а вона якраз таки дуже електоральна, - додає Микола Давидюк. - Питання інше - які запити населення і чи не відбулось підміни понять, коли замість нового професійного і чесного люди отримали просто нового, і це може бути найбільшим розчаруванням вже до осені».

Читайте також: Понад половина опрацьованих бюлетенів та рекордна явка. Основне про вибори на Львівщині

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: