П’ятимільйонний хабар: ЛКП «Збиранка» купила гашене вапно в декілька разів дорожче за ринкову ціну

212445

25 березня ЛКП «Збиранка» підписала контракт на постачання гашеного вапна вартістю понад 9 мільйонів гривень. А вчора директора комунального підприємства затримали за підозрою у вимаганні 4,7 мільйона гривень від місцевого підприємця за визнання його переможцем відкритих торгів.

Отже, оперативники СБУ встановили, що посадовець організував схему з фіктивного постачання вапна, що мало використовуватись для стабільного функціонування станції очистки фільтратів Грибовицького сміттєзвалища, згідно з якою планувалося використовувати лише третину від передбаченої технологічним процесом кількості вапна. Директор мав отримати від цієї оборудки 65% за фактично непоставлений товар, а також «відкат» за кожен поставлений кілограм товару.

На сайті публічних закупівель ProZorro ІА Дивись.info знайшла тендер, оголошений ЛКП «Збиранка» у січні нинішнього року на постачання гашеного вапна (пушонки). Заявлена вартість угоди – 9504600 гривень. Необхідна кількість товару – 766 500 кілограмів.

На торги зголосилися три компанії: ТОВ «Інтревал-Приват», ТОВ «Гал Партс» та ТОВ «Еко стандарт 10». Першому підприємству тендерний комітет відмовив в участі в торгах на підставі не відповідності товару задекларованій якості. «За результатами дослідження не виявлено хімічної активності компонентів випробуваної суміші. Візуально зафіксовано значний піщаний осад, котрий згубно впливає на фізико-хімічну очистку фільтрату та завдає значну шкоду мембранам та фільтрам неспецифічного обладнання станції очистки фільтрату», – йдеться у документі.

Тож участь у торгах взяли дві компанії і переможцем стало ТОВ «Гал Партс», яке запропонувало ціну у 9150477 гривень. Чи то стався якийсь збій у системі, чи ще щось, але о 8.41 12 березня спочатку на ProZorro з’явилася інформація про скасування рішення, але вже о 9.06 «Гал Парст» було оголошено переможцем, а контракт підписано 25 березня.  Згідно з угодою, ЛКП «Збиранка» має отримати 766500 кілограмів гашеного вапна словацької фірми Calmit мішками по 25 кілограмів, вартістю – 11,93 грн з ПДВ за кілограм.

Якщо спробувати купити такий самий товар через інтернет-магазини, то його вартість варіюється від 3,5 до 4,88 гривні за кілограм. Приблизно такі ж ціни, а й то й нижчі, на гашене вапно інших виробників.

Тобто з урахуванням усіх можливих ризиків і закладення найвищої ціни ЛКП «Збиранка» переплатила за товар у понад двічі.

До прикладу, ПАТ «Укргазвидобування» в особі філії «Укрбургаз» торік, у жовтні, уклало угоду на постачання 550 тонн гашеного вапна вартістю 1924989. Виходить, що ціна одного кілограму товару – 3,49 грн. Це означає, що вапно закуплене ЛКП «Збиранка», дорожче у понад 3,3 разу.

До речі, 15 березня ЛКП «Збиранка» укладала угоду на постачання 23520 кілограмів гашеного вапна з ФОП вартістю 199920 гривень. Виходить, що ціна одного кілограма товару становить 8,5 гривні.

Торік, у квітні, ЛКП «Збиранка» теж закупила гашене вапно у кількості 630000 кілограмів у ТОВ «ВС-Будмакс», яке було єдиним учасником торгів, оскільки аукціон оголошувався вже втрете, адже на попередні два не було заявлено необхідної кількості учасників. Ціна тендеру 6501600, а отже, вартість кілограму товару – 10,32 гривні, що знову ж таки у декілька разів перевищує ринкову.

Читайте також: 4,7 мільйона хабара: екологам давно було відомо про протиправну діяльність на ЛКП «Збиранка» (відео)

Згідно із даними Dozorro, ЛКП «Збиранка» уклало 89 угод на суму у понад 103 мільйони гривень.

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: