Попри прохання облради, ЛМР хоче віддати комунальну землю Львівщини у приватні руки

IMG_2336

На чергову сесію ЛМР винесене питання про надання дозволів двом юридичним особам на виготовлення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок, які насправді належать до комунального майна області.

І це попри те, що перед попереднім засіданням ЛМР керівництво обласної ради вже зверталося до міських колег із проханням зняти питання з порядку денного.

Не зважаючи на прохання та докази ЛОР, в четвер міські депутати таки мають намір розглянути питання надання дозволів ТзОВ «Арматекос» та ТзОВ «Металопластик» на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки на вул. Т. Шевченка, 311 у Львові.

Чому ЛОР проти?

Згідно з листами від ЛОР на адресу Львівської міської ради, які ми публікували 6 березня, місто наразить область на втрату комунального майна, якщо вказані рішення отримають схвалення міських депутатів. Така ситуація з ділянками стала наслідком роботи колишнього керівника управління майном спільної власності Миколи Бандри, якого прокуратура підозрює в ряді махінацій з комунальним майном. Детальніше про це ми писали тут.

Згідно з документами, наявними у редакції, у червні минулого року Микола Бандра надіслав на ТзОВ «Арматекос», ТзОВ «Металопластик» та ФОП Бліхар листи «Про вилучення земельної ділянки». У цих листай йдеться про те, що на їхні прохання щодо надання згоди на вилучення частини земділянок для обслуговування виробничих приміщень по вул. Шевченка, 311, управління майном спільної власності ЛОР не заперечує. Відтак, за вказаною адресою погодили вилучення 0,2455га, 0,2779га та 0,2531 га землі. Ділянки ж фактично є у користуванні комунального підприємства ЛОР «Львівторф», адже воно володіє кількома спорудами на цій землі. Це також зафіксовано у документах Держгеокадастру.

Після отримання цих листів, підписаних Миколою Бандрою, ТзОВ «Арматекос» та ТзОВ «Металопластик» звернулися до Львівської міської ради по оформлення дозволу на відведення вказаних земельних ділянок, тож область може просто втратити частину свого комунального майна.

Численні листи до міської ради

І ось, обласна рада у листах від 5 березня пояснила міським обранцям, що екс-начальник управління майном спільної власності ЛОР не мав повноважень розпоряджатися землею без рішення обласних депутатів. Зокрема, у ЛОР навели низку аргументів щодо того, чому питання про ділянки не можна розглядати на міській сесії. «… процедура вилучення земельної ділянки з користування КП ЛОР «Львівторф» відбулася із грубим порушенням статуту підприємства та перевищенням повноважень посадовими особами управління майном спільної власності Львівської обласної ради. Пунктом 5.1.5 Статуту КП ЛОР «Львівторф» передбачено, що до компетенції ЛОР належить прийняття рішень про відчуження нерухомого майна, а компетенція засновника управління майном спільної власності ЛОР не містить положень, норм чи статей, які уповноважували б його надавати згоду на вилучення ділянки як нерухомого майна з володіння ЛОР чи/або КП ЛОР «Львівторф». Більше того, ЛОР, як власник майна, не ухвалювала будь-яких рішень, котрими надавала би згоду чи незгоду на відповідне вилучення земельної ділянки».

У зверненні від обласної ради до ЛМР додають: «Листи управління майном спільної власності ЛОР за своєю юридичною суттю не є рішенням власника відповідного майна, оскільки останній не наділений такими повноваженнями ні за законом, ні за відповідним положенням. Отже, можна припустити, що відповідні посадові особи прийняли рішення з перевищенням повноважень та діяли в інтересах третій осіб, тому їхні дії можуть містити ознаки кримінального злочину».

Минула сесія ЛМР через протести стоматологів та перенесення засідання проектів рішень так і не розглянула. Але у порядку денному чергового засідання, попри прохання обласних колег, ці питання знову з’явилися. Відтак, міській раді знову скерували листа, цього разу від в.о. начальника управління майном спільної власності ЛОР. Начальник також просить львівських депутатів не розглядати цих проектів рішень.

І, вчергове, останнє слово за депутатами ЛМР, хоча й наполегливість, з якою проекти рішення з’являються у порядку денному, наводить на думку, що дії міських обранців можуть не сподобатися депутатам облради.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: