Свій до свого по своє: які львівські підприємства профінансували виборчу кампанію Садового

IMG_6768

На сайті ЦВК було оприлюднено фінансовий звіт та розмір виборчого фонду екс-кандидата у президенти України та чинного мера Львова Андрія Садового.

Партія «Самопоміч» виділила на кампанію свого лідера 10,3 млн грн, фізичні та приватні особи загалом – 32,8 млн, а ще 200 тис. кандидат відірвав від власного сімейного бюджету. Цікаво, що заступник голови фракції «Самопоміч» та «права рука» Садового Олег Лаврик виявився щедрішим за шефа та перерахував на його кампанію 1,4 млн грн. Всього на «наступ» Садового з моменту офіційного початку кампанії було офіційно витрачено 37,5 млн, передає Вголос.

Примітним є те, що всі юридичні особи, які вклали власні кошти у кампанію Садового, – львівські. Цікавим є й той факт, що три із десяти юридичних осіб зареєстровані на вул. Сахарова, 42. Саме такою ж є юридична адреса «Об’єднання «Самопоміч».

Так, Будівельна компанія ТзОВ «Хосаро», перерахувала на рахунок Садового 2 млн.694 тис. 300 грн. Власником 90% акцій якого є відомий у Львові перевізник Хома Володимир Євгенович. У 2017 році ТзОВ «Хосаро» з другого разу продовжили оренду 0,8217 га землі на вул.Богданівській,44. Перша із транспортних компаній Хоми Володимира — ТзОВ «Міра-Капітал», незважаючи на збитковість, багато років обслуговує міські пасажирські перевезення, а станом на сьогодні перевізник має десять маршрутів. В ПАТ «АТП-14630», де Володимир Хома має 68,5% акцій зареєстровано 275 одиниць автотранспорту і воно закриває також десять міських пасажирських маршрутів. На диво, минулорічний конкурс на визначення перевізників на міських пасажирських маршрутах пройшов, «як по маслу»: міські чиновники і фактично два клани приватних перевізників заздалегідь домовились і львівські пасажири тепер в будь-який момент можуть очікувати підвищення тарифів, масового невиїзду автобусів на маршрути і відсутність будь-якого контролю за якістю надання послуг.

Це й же Хома Володимир є кінцевим бенефіціарним власником Бізнес-центру «Український капітал», юридичної особи, яка перерахувала до виборчого фонду ще 3 млн.5 тис.700 грн. і який з 2008 року має у користуванні земельну ділянку на вул.Промисловій 50-52. Останнім часом, юридичні особи, зареєстровані за цією адресою масово виготовляють у міськраді документи на землю, що може бути вісником чергового грандіозного будівництва.

ТзОВ «Балтік Фінанс Груп» перерахували Андрію Садовому 3 млн. 300 тис.грн., Власником компанії є Брунець Тарас Григорович і  знаходиться вона у Львові за адресою Городоцька 367 а. Пан Брунець є також співвласником ПАТ «Львівське автотранспортне підприємство Агротранссервіс», власником 17% акцій якого є Лаврик Наталя Орестівна – дружина Народного депутата України  Олега Лаврика. До 2016 року Тарас Брунець був кінцевим бенефіціарним власником страхової компанії ТОВ «СБ Експерт», яке теж знаходиться на вул.Сахарова,42 і в колишніх керівниках зазначаються Олег Лаврик. Саме з цією компанією журналісти пов’язують скандальне добровільно-примусове страхування школярів львівських шкіл.

Отже, ПрАТ «Промбудприлад», яке зареєстроване у Львові за тією ж адресою що й офіс Самопомочі на вул.Сахарова, 42 перерахувало на рахунок екс-кандидата в президенти Андрія Садового 3,3 млн.грн. Власником 84 % акцій цієї компанії є  ПАТ «Південьзахіделектромережбуд», яке наприкінці 1990-х викупили «Галицькі інвестиції» Андрія Садового. Серед власників пакетів акцій значаться Друль Оксана Романівна і Сікорський Віталій Петрович, які водночас є ключовими фігурами і засновниками ПАТ «Західний Буг», однієї з найбільших аграрних компаній з вирощування зернових, технічних та кормових культур. У грудні 2016 року ця аграрна компанія отримала від Львівської міської ради затверджений проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки на вул. Академіка А.Сахарова, 42 площею 0,2139 га, яку буквально рік перед тим, аграрії отримали в оренду для обслуговування адміністративних будівель за рахунок земель житлової та громадської забудови терміном на 10 років.

27 грудня 2018 року, сесія Львівської міської ради, попри порушення, затвердила детальний план території в районі вулиць Зеленої, Пимоненка, Січинського, який передбачає будівництво житла, офісів, багаторівневого паркінгу та дитячого садочка на території ПАТ «Південьзахіделектромережбуд». Саме на цій землі за адресою вул. Зелена, 151, де донедавна діяла «Механізована колона №34» – структурний підрозділ ПАТ «Південьзахіделектромережбуд», виконком міськради вже дозволив ТзОВ «Реновація» збудувати сучасний житлово-офісний комплекс. Власницею ТзОВ «Реновація» є Ірина Камінська, дружина Тараса Вітика – екс-директора комунального підприємства «Адміністративно-технічне управління».

ТОВ «Золотий оберіг», що виділило в фонд Садового 2 млн 699 тис. 500 грн також засноване вже згаданим приватним акціонерним товариством «Південьзахіделектромережбуд». Фірма знаходиться на вул.Сахарова, 42 і має власну торгову марку «Ера-Авто» і є давнім дружнім і безвідмовним бізнес-партнером Андрія Івановича.

ТзОВ «Фама» перерахувала 2,5 млн грн. 90% акцій належить ТзОВ «Екотель», яке також зареєстроване на вул. Сахарова, 42. ТзОВ «Екотель» яке має готель за цією ж адресою належить вже згаданій партійці Самопомочі Ірині Камінській. З своєю однопартійкою є повний розрахунок, адже ТзОВ «Екотель» станом на сьогодні мають змінений детальний план території і дозвіл на будівництво поруч нового 6-поверхового корпусу готелю.

Ще одним спонсором Садового є ТзОВ «Інтенсив», яке перерахувало 3,3 млн грн. Власником підприємства є адвокат та викладач кримінального права юридичного факультету ЛНУ ім. Івана Франка Олександр Кондра. У 2017 році він претендував на посаду судді Конституційного суду. Також він є засновником  фірми «Бріттані Трейдкорп Інкорпорейшн» зареєстрованої на Британських Віргінських островах, Адвокатського об’єднання «Кондра і Партнери». Минулого року ТзОВ «Інтенсив» отримало від міськради Львова дозвіл на розробку необхідної документації на відведення земельної ділянки на вул. Т. Шевченка, 327, а в березні 2019 року виконком дав цій фірмі дозвіл для проектування об’єкта будівництва на реконструкцію виробничих приміщень з адміністративно-побутовим корпусом під складський комплекс за цією ж адресою. Також ТзОВ «Інтенсив» є засновником ТОВ «Інвест-Плюс», яке маючи земельну ділянку на Угорській,14 виступало ініціатором розроблення детального плану території району забудови, обмеженої просп. Червоної Калини, вул. Угорською, вул. Тернопільською, вул. Луганською (у тому числі території колишнього ДВО «Полярон» на вул. Угорській та ЗАТ «Львівторгбуд» на вул. Тернопільській).

Товариство з додатковою відповідальністю «Львівське автотранспортне підприємство 24565 «Богданівське» перерахувало Садовому 3,3 млн. грн. Керівником фірми є Круглов Андрій – бізнес партнер Ірини Камінської, а найбільшим власником пакету акцій (39%) є ПАТ «Науково-дослідний і проектний інститут «Промприлад», юридична адреса якого теж вул.Сахарова,42.

Охоронний альянс «Сворд» вочевидь зробив перспективні вкладення і перерахував Садовому 2,1 млн грн. Власником фірми є Любомир Тхір, який до 2018 року працював заступником начальника відділу оперативного управління ГУ ДФС Львівської області і наразі видимих схем щодо цієї компанії не виявлено.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: