Забагато Зеленського: Нацрада виявила виборчі порушення на 1+1

13f5135a-383b-468b-ba70-2d76090cf8ab

Нацрада з питань телебачення і радіомовлення звернеться до телеканалу «1+1» та Центральної виборчої комісії у зв'язку з виявленими в ефірі мовника ознаками порушення виборчого законодавства.

Відповідні результати моніторингу телеканалу опублікували на сайті ЦВК.

«Нацрада звернеться до каналу за поясненням, як він трактує цю ситуацію, а також повідомить Центральну виборчу комісію про ознаки порушення ТОВ "ТРК "Студія "1+1" статей 3, 561, 57 та 58 Закону України "Про вибори Президента України", оскільки про всі виявлені ознаки порушень в ефірі телерадіоорганізацій регулятор інформує ЦВК», - йдеться у повідомленні.

Зокрема, протягом 27-29 березня Нацрада виявила у ефірі 1+1 трансляцію серіалу «Слуга народу - 3». За інформацією Нацради, у ньому містяться висловлювання головного героя Голобородька, які дублюють тези передвиборної програми Зеленського та мають ознаки передвиборної агітації у значенні виборчого законодавства України (стаття 58 Закону України «Про вибори Президента України»).

«Фрагмент із серіалу, озвучений В. Голобородьком: "… И поэтому, первое, что мы предлагаем ‒ это законопроект про зняття недоторканості із Президента, депутатів і суддів…", та окремі тези: "Мої законопроекти в цьому напрямку: "Про зняття недоторканності з Президента України, народних депутатів і суддів"; "Про імпічмент Президента України"; "Про відкликання народного депутата України", передвиборної програми цього кандидата ідентичні», - пише прес-служба Нацради.

Так, результати моніторингу ефіру ТОВ «ТРК «Студія 1+1» щодо висвітлення виборчого процесу говорять про виявлення ознак порушень положень статті 3, статті 561 та статті 57 зазначеного Закону.

У Всеукраїнській громадській організації «Комітет виборців України» дійшли до подібних висновків.

«Показ відеофільму "Слуга народу - 3" під час виборчого процесу має розглядатися як передвиборна агітація на користь Зеленського і має бути оплачений із виборчого фонду кандидата», - йдеться у повідомленні КВУ.

Нацрада неодноразово обговорювала ситуацію, чи можна вважати аудіовізуальні матеріали, які опосередковано спонукають виборців голосувати за певного кандидата, на своїй робочій групі з нагляду за дотриманням телерадіоорганізаціями виборчого законодавства.

«На жаль, нинішні законодавчі норми не дають чітких відповідей на ці питання і не наділяють жодну державну інституцію правом визначати, чи є такі матеріали, які транслювалися на каналі "1+1", передвиборною агітацією. Це системне питання, яке має бути врегульоване у виборчому законодавстві, бажано до парламентських виборів», - пишуть у прес-службі регулятора.

Нацрада виявила загалом, що з 31 січня по 31 березня присутність Зеленського після його реєстрації як кандидата у президенти в ефірі телеканалу «1+1» досягла 14% від загального обсягу його програмного наповнення. Загальний хронометраж його присутності в розважальних проектах студії "Квартал 95" становить 203 години 35 хвилин.

Крім цього, у Нацраді наголошують, що проекти «Вечірній квартал»,«МультиБарбара», телевізійні серіали «Слуга народу»,«Слуга народу-2»,«Слуга народу-3» містять матеріали, які з використанням гострої політичної сатири і художніх засобів мають ознаки маніпулятивного характеру.

За інформацією Нацради, упродовж трьох місяців на ТРК «Студія "1+1"» не було жодного критичного матеріалу чи інформації про Зеленського, а тональність висвітлення інформації про нього в інформаційних передачах та інших проектах на каналі була тільки позитивною.

Зокрема, цьому кандидатові переважно надавали особисто висловлюватися (у передачах «ТСН»,«Право на владу» тощо). Водночас інформація про Порошенка подавалася у вигляді коментарів журналістів каналу або запрошених гостей чи експертів переважно в негативній тональності.

«У період виборчої кампанії на телеканалі"1+1" у передачі "ЧистоNews" у саркастичному, негативному світлі подається інформація про всіх кандидатів у президента України, за винятком Зеленського», - пише регулятор.

Окрім того, 24 березня о 0:18 та 30 березня о 22:26 в ефірі «1+1» зафіксували трансляцію документального фільму «Рейган», де Президента США Рональда Рейгана українською мовою озвучив Зеленський.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: