Закон України «Про житлово-комунальні послуги»: 5 ключових нововведень

14092017_30

З 1 травня 2019 року вступив у дію Закону України «Про житлово-комунальні послуги», який ідеологічно змінює всю систему надання таких послуг споживачам.

Колонка Ігоря Маркевича.

Він остаточно закріплює відповідальність мешканців за стан власних будинків. Більше не можна буде займати пасивну позицію та нарікати на «дядю», а доведеться брати керування будинками під власний контроль або ж наймати відповідних спеціалістів на договірних умовах.

У цілому оцінити новий закон можна як прогресивний і спрямований на вирішення багатьох складнощів, що накопичилися, проте він залишається досить гнучким, що добре і погано одночасно.

Пропонуємо Вам 5 ключових новацій закону:

(І) Надання житлово-комунальних послуг здійснюється виключно на договірних умовах.

Споживач обирає, яку послугу і на підставі якого договору він хоче отримувати:

  1. Індивідуальний договір (укладається з кожним споживачем).
  2. Колективний договір з управителем (укладається з управителем).
  3. Договір колективного споживача (укладається з ОСББ).
  4. Статус-кво індивідуальний договір, у якому постачальник відповідає не до введення інженерних мереж у квартиру споживача, як у варіанті 1, а до входу цих мереж у будинок. Такий варіант залишається за умовчанням для неактивних громадян, які не усвідомлюють ще свої відповідальність і можливості.

(ІІ) Укладення договору про поводження з побутовими відходами (сміттям) є обов’язковим.

Споживачі зобов’язані укласти договір про поводження з побутовими відходами з особою, яка перемогла у конкурсі, що організовується органом місцевого самоврядування. Тариф теж встановлюється на конкурсних засадах.

Важливо, що у разі запровадження роздільного збирання побутових відходів при встановленні цін/тарифів на послугу з поводження з побутовими відходами не враховується вартість операцій з поводження з роздільно зібраними (відсортованими) корисними компонентами цих відходів, тобто при сортуванні тариф має бути меншим.

(ІІІ) Введення пені за несвоєчасну оплату житлово-комунальних послуг.

У разі несвоєчасного здійснення платежів за житлово-комунальні послуги споживач зобов’язаний сплатити пеню в розмірі, встановленому в договорі, але не вище 0,01 відсотка суми боргу за кожен день прострочення. Загальний розмір сплаченої пені не може перевищувати 100 відсотків загальної суми боргу.

Нарахування пені починається з першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку внесення плати за житлово-комунальні послуги, а такий граничний строк зазначається безпосередньо у договорі.

(ІV) Запровадження відповідальності постачальників послуг за неякісно надані послуги.

За неякісно надані житлово-комунальні послуги або послуги, які надані в неповному обсязі, передбачається можливість зменшення вартості послуги.  Окрім цього, постачальники послуг зобов’язані сплачувати штраф на користь споживача за перевищення нормативних строків проведення аварійно-відновних робіт у порядку та розмірах, що визначаються у договорі.

(V) Вводиться послуга управління будинком.

Послуга з управління багатоквартирним будинком спрямовується на забезпечення належних умов проживання і задоволення господарсько-побутових потреб мешканців будинку шляхом утримання і ремонту спільного майна багатоквартирного будинку та його прибудинкової території відповідно до умов договору.

Договір про надання послуг з управління будинком не є обов’язковим, тобто управляти будинком можуть безпосередньо самі мешканці. В такому разі і всю відповідальність за утримання і ремонт спільного майна багатоквартирного будинку та його прибудинкової території будуть нести мешканці.

Читайте також: Перенесення мобільного номера. Як реалізувати

Зверніть увагу, що «відкосити» не вдасться, оскільки поняття «балансоутримувач» просто забрали з норм нового закону. Все майно будинку, окрім приватного житла, є спільною власністю мешканців будинку, а не у якійсь ефемерній комунальній власності.

Ігор МАРКЕВИЧ, співзасновник та партнер юридичної компанії Amigo Partners, Ph.D.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: