На Львівщині зросла кількість ФОПів: які види підприємницької діяльності найпопулярніші (інфографіка)

e75e769bb4a189429c19ffc1585563ed

Кількість ФОПів у Львівській області за 2018 рік збільшилася на 8%, а найбільший приріст продемонстрували представники ІТ-сегменту.

Про це йдеться у дослідженні YouControl.

За підсумками 2018 року, кількість фізичних осіб-підприємців (ФОПів) у Львівській області збільшилася на 8 тисяч, що є приростом на 8%. Для порівняння, у Харківській області цей показник виріс аж на 9%, у Дніпропетровській на 5%, а в Одеській лише на 3,2%. Причому загальний приріст в Україні ледве сягає 4%.

На початок 2019 року, за даними аналітиків системи для перевірки контрагентів YouControl, в Україні налічувалося 1,91 мільйона дрібних підприємців, з них  106 тисяч. припадає на Львівщину. Звичайно, за рік ФОПи як відкривалися, так і закривалися. Протягом 12 місяців у Львівській області було зареєстровано понад 19 тисяч фізичних осіб-підприємців, а ліквідувалося – 11 тисяч, що і дало в підсумку загальний приріст у регіоні.

Зі всіх ФОПів, що працюють на Львівщині, найбільше – 11% – зареєстровані за видом діяльності «Комп’ютерне програмування». Далі за кількістю ФОПів йдуть такі види діяльності, як «Інші види роздрібної торгівлі в неспеціалізованих магазинах» та «Роздрібна торгівля в неспеціалізованих магазинах переважно продуктами, напоями та тютюном». На них припадає по 6% на кожен. Інші категорії, що потрапили в ТОП-10 КВЕДів, отримали від 1,5% до 3,5%.

Рейтинг видів діяльності, де прослідковувався найбільший приріст ФОПів за підсумками 2018 року, теж очолює «Комп’ютерне програмування». Кількість підприємців, зареєстрованих за цим КВЕДом збільшилася на 2,5 тис (або ж на 27%). Цікаво також те, що в категорії «Будівництво житлових і нежитлових будівель» додалося лише 334 ФОПа, але це відповідає приросту в 138%.

Найбільше ліквідувалося ФОПів, а саме – 176, що працювали за КВЕДом «Роздрібна торгівля з лотків і на ринках». У відсотках падіння в цій категорії становило майже 16%.

Чому цифри такі та про вони говорять

Львівська область серед інших областей Заходу України завжди вирізнялася високою діловою активністю. Це є одним із факторів, що стимулюють приріст кількості ФОПів.

«Це демонстрація тренду на концентрацію економічної активності в ключових ділових центрах країни, що характерний для держав, що розвиваються. Внутрішня міграція у країні йде в напрямку з провінції до так званих «полюсів росту», у яких зосереджуються людські та промислові ресурси, є вищий споживчий попит і сприятлива інфраструктура», – пояснює Роман Корнилюк, кандидат економічних наук, фінансовий аналітик YouControl.

Подібна думка і в Ігоря Маркевича, засновника юридичної компанії Amigo Partners. За його словами, Львів, Одеса, Дніпро, Харків є потужними регіональними центрами, які акумулюють фінансовий та людський капітал Заходу, Півдня, Центру та Сходу відповідно. В цьому криється секрет того, що Львівщина та інші ділові регіони нарощують кількість ФОПів. Водночас ці міста – це найбільші ІТ-центри України. Тож це може пояснити факт, що програмування лідирує за кількістю дрібних підприємців.

Загалом збільшення кількості ФОПів має позитивне значення для економіки країни та окремого регіону.

«Ключова роль малого та середнього бізнесу – це утвердження ринкових відносин через підтримку конкуренції та «креативне руйнування» монополій, що лишились у спадок від Радянського Союзу. Чим більш розвинений малий бізнес, тим ближчою до споживача є економіка, тим краще виробництво реагує на потреби людей. Саме малий і середній бізнес часто є джерелом інноваційних продуктів. Також це гарне рішення проблеми безробіття і підвищення економічної активності населення»,  – запевнив Роман Корнилюк.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: