Унікальні церковні розписи у карпатському селищі можна було відновити, – дослідження

33f46ccaa1c461a926907088b1990379-696x465 (1)

У четвер, 6 червня, у Львівському товаристві охорони пам'яток представили результати технологічних досліджень залишків знищених розписів у церкві в селищі Славське. 

Йдеться про самовільний ремонт у церкві Успіння Пресвятої Богородиці УГКЦ у Славському, яка є пам’яткою архітектури місцевого значення. Церква збудована 1901 року за проектом архітектора Василя Нагірного за підтримки митрополита Андрея Шептицького. У 1909 році її інтер'єр почав розписувати відомий художник Модест Сосенко. За деякими даними, частину розписів робив інший відомий художник першої половини XX ст. Юліан Буцманюк. Також під час ремонту із підлоги та частини стін церкви збили автентичну плитку, виготовлену на фабриці Івана Левинського.

Церква Успіння Пресвятої Богородиці (смт Славське, Львівська область)

Хронологія подій

  • 10 травня до львівських архітекторів звернулися мешканця Славського, повідомивши, що у Церкві Успіння Пресвятої Богородиці УГКЦ встановлено риштування і заплановано збивати розписи;
  • 12 травня відбулася зустріч з парафіянами і настоятелем церкви, під час якої з'ясувалося, що отець дав вказівку збивати розписи;
  • Цього ж дня, 12 травня, до селища Славське виїхала робоча комісія, до якої увійшли мистецтвознавці, художники, реставратори та юристи з відділу охорони історичних пам'яток, які спробували пояснити отцю та особам, котрі вели вже там будівельні роботи, що вони не мають документації, яка б давала право на початок робіт. Це було проігноровано;
  • 14 травня на місце виїхала ще одна спеціальна комісія, яку створили при Львівській облдержамдмінстрації. Комісія обстежила ремонт у церкві у Славському та намагалася вручити настоятелю храму припис про припинення будь-яких робіт. Представники релігійної громади відмовилися її отримати, тож припис вручили голові Сколівської ОТГ Володимиру Безі. Настоятель храму ж каже, що із цінного у храмі лише іконостас, який наразі лише закриють через брак коштів на реставрацію;
  • 15 травня всі розписи були зруйновані;
  • 16 травня виїхала комісія, яка зафіксувала збиті розписи. Також були відібрані зразки для того, щоб провести технологічні дослідження.

Читайте також: Убивство пам’ятки: як у карпатському селищі на Львівщині знищили унікальний стінопис 

Результати досліджень

Як розповів художник-реставратор Андрій Почеква, для дослідження отримано окремі фрагменти розписів, здебільшого частин орнаментального декору, за якими не можливо вказати хоча би приблизно локалізацію їх місця знаходження на поверхні втрачених розписів. Усі фрагменти розписів виконано на вапняно-пісочному тиньку, доволі міцному та щільному, поверхня тиньку злегка фактурна. Авторське малярство вкрито шаром пізнішого олійного перемалювання та шаром поверхневих забруднень.

Дослідження авторського малярства проводилось під бінокулярним мікроскопом. Зняття поверхневих забруднень з поверхні розписів проводилось з використанням дистильованої води та поверхнево активних речовин, зняття пізніших перемалювань — механічним методом за допомогою скальпеля, а також хімічним методом з використанням відповідних реактивів.

У результаті даних обстежень на усіх відібраних взірцях виявлено шар авторських розписів, вкритий у деяких ділянках тонким, у деяких більш щільним шаром пізнішого олійного перемалювання. У переважній більшості рисунок перемалювання в основному повторює авторський. Колористика дещо змінена, світліша та менш контрастна. Використання сріблення, що є в авторському шарі, у пізнішому перемалюванні відсутнє. Авторська колористика відкрита з-під пізніших перемалювань за візуальним спостереженням співзвучна з колористикою стінописів виконаних Модестом Сосенком у селах Підберізці та Поляни.

У результаті проведених досліджень можна стверджувати, що на стінах церкви Успіння Пресвятої Богоридиці смт. Славське під шаром пізніших перемалювань були авторські розписи Модеста Сосенка та Юліана Буцманюка, котрі можна було би відреставрувати.

«Тепер ми маємо дослідження, які однозначно доводять, що первісний живопис Сосенка та Буцманюка не був збитий у радянський час, а був поправлений чи перемальований: місцями раз, а в деяких фрагментах до трьох разів. Але у 1980-х роках майстри, які поправляли розписи, робили це по авторському задуму: навіть кольори та лінії орнаментів здебільшого відповідають авторським. Це дуже типова ситуація для старих церков: у радянські часи вандально не нищили розписи. Їх перемальовували, часто аби зберегти при цьому старіше малярство, яке мало українські образи. Нині реставратори мають технічну можливість зняти перемалювання і відновити авторський живопис», - пояснює художник-реставратор Ірина Гірна.

Що далі

Як розповів голова Львівської обласної організації Українського товариства охорони пам'яток історії та культури Андрій Салюк, після знищення розписів церква не втратить статусу пам'ятки архітектури місцевого значення.

«Щодо того, що буде у цій пам'ятці, то це тема окремої розмови, на якій буде прийнято рішення. Чи це буде реконструкція, чи будуть новітні розписи, чи це буде інша форма демонстрації, що у цьому місці був розпис Сосенка? Зараз ми домагаємось рішення, щоб було покарано винних. Селищна рада перевищила свої повноваження і дала дозвіл проводити роботу у церкві, що не входило в їх компетенцію. Ми зараз домагаємось, щоб процес слідства був переданий до обласної прокуратори», - сказав Салюк.

Андрій Салюк нагадав, що у храмі залишився іконостас, але не відомо чи він знищений.

«Ми звернулися до Львівської ОДА та єпархії для того, щоб було створену робочу групу, яка прийме рішення про передачу іконостасу для реставрації в один із музеїв Львова. Станом на сьогодні такого рішення не має. Це має бути колегіальне рішення ОДА і єпархії», - додав Салюк.

Андрій Почеква зазначив, що, за словами чиновників, іконостас збережений, але можна констатувати, що він був знищений, просто це було не зафіксовано.

Юрій ШУМАК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: