ЦВК зареєструвала екс-главу АП часів Януковича кандидатом у нардепи

f9e817650f505b7c38f29416dfd0ba69

Центральна виборча комісія зареєструвала екс-главу Адміністрації президента часів Віктора Януковича Андрія Клюєва кандидатом на дострокових виборах до Верховної Ради.

Про це повідомив член ЦВК Михайло Вербенський, передає Еспресо.TV.

Верховний суд України визнав недостатніми свідчення ГПУ щодо перебування Клюєва за межами України. Проживання на території України протягом останніх 5 років на момент проведення виборів є обов'язковою умовою, зазначеною в законі «Про вибори у народні депутати України».

У ЦВК повідомили, що в них відсутні можливості для виконання постанови ВСУ в інший спосіб, ніж реєстрація Клюєва кандидатом у нардепи.

«З метою встановлення факту відповідності Клюєва нормам Конституції та законам України про вибори народних депутатів ЦВК звернулась до МВС, Державної прикордонної служби, МЗС, Нацполії, ГПУ, СБУ для отримання належної інформації», - сказав Вербенський.

Відповідно до інформації МВС та МЗС, Клюєв судимості не має, інформація про його виїзд з України відсутня, а також нема відомостей про перебування Клюєва на консульському обліку.

«Згідно з отриманою ДПС інформацією, тривалість перебування Клюєва за кордоном становила 9 днів з 1 до 11 січня 2014 року, іншої інформації у базі даних немає», - повідомив Вербенський.

Разом з цим, за інформацією ГПУ, з 2014 року проводяться досудові розслідування, і Клюєва оголошено в розшук. З кінця 2015 року слідчим суддею надано дозвіл на затримання підозрюваного. ГПУ зазначили, що мають відомості, що Клюєв не перебуває на території України з лютого 2014 року.

Тому ЦВК відповідно до пункту 7 ч. 1 ст. 60 ЗУ "Про вибори народних Депутатів відмовила в реєстрації Клюєву, висунутої "Ліберальною партією України" кандидатом у нардепи в одномандатному окрузі № 46 в Донецькій області на позачергових виборах України.

Натомість «Ліберальна партія» звернулася з позивом до суду і попросила визнати протиправною відмову ЦВК.

Рішенням суду вимоги ЛПУ задоволено, зокрема скасовано постанову ЦВК від 23 червня 2019 року про відмову в реєстрації у кандидати у нардепи Клюєва. Суд зобов'язав зареєструвати кандидатом у нардепи Клюєва.

«Не погодившись із рішенням суду, 26 червня ЦВК звернулась до ВСУ з апеляційною скаргою, у якій просила скасувати зазначене рішення суду першої інстанції. За результатами розгляду апеляційну скаргу ЦВК задоволено частково. Рішення Апеляційного суду у частині зобов'язання ЦВК зареєструвати у нардепи Клюєва скасувати та ухвалити в тій частині нове рішення, яким зобов'язати Комісію повторно розглянути подані ЛПУ документи щодо реєстрації Клюєва», - зазначив член ЦВК.

Так, у постанові ВСУ від 30 червня суд дійшов висновку, що лист ГПУ не може слугувати фактом відсутності Клюєва на території України протягом останніх 5 років. Тому ЦВК зазначає, що нею вжито заходів, спрямованих до встановлення дотримання Клюєвим вимог Конституції України та ЗУ «Про вибори народних депутатів» щодо проживання в України протягом останніх 5 років на день проведення виборів.

«Зважаючи на те, що відомості, викладені в листі ГПУ, визнано ВСУ недостатніми для підтвердження відсутності Клюєва на території України протягом останніх 5 років, а також беручи до уваги, що документи отримані від МВС України, МЗС, СБУ, ДПС не містять інформації щодо його проживання на території України, у тому числі щодо перетинання ним кордону після 11 січня 2014 року, у ЦВК відсутні можливості для виконання постанови ВСУ в інший спосіб, ніж реєстрація Клюєва кандидатом у нардепи», - наголосив Вербенський.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: