Парламентські вибори: завершується термін зміни місця голосування

jFZlw4lP9X4UghkEyDESMiMLBBECHso2X1yCeyTq-1

У Львівській ОДА нагадують що процедуру зміни місця голосування можна здійснити до 15 липня. Понеділок – останній день, коли можна подати відповідну заяву.

Начальниця відділу адміністрування Державного реєстру виборців апарату Львівської облдержадміністрації Зоряна Павлів каже що відділи реєстру виборців  будуть працювати усі вихідні.

«Прийом здійснюється з 10 до 16 години з перервою на обід з 13:00  до 14:00 години. Традиційно  у вихідні дні мало звернень, немає черг. Прохання не відкладати процедуру на останній день», - каже Зоряна Павлів.

Вона додає, що процедура зміни місця голосування максимально спрощена.

«Виборцю потрібно звернутися у відділ реєстру за місцем своєї виборчої адреси, тобто за місцем реєстрації, або за місцем перебування в день виборів. Потрібно написати заяву з мотивувальною частиною, тобто зазначити причини необхідності зміни місця голосування і пред’явити паспорт громадянина України. Жодних інших підтверджуючих документів для цієї процедури не потрібно», - пояснює Зоряна Павлів.

За її словами, з наближенням дати голосування кількість охочих змінити місце голосування різко зростає.

«Станом на 25 червня до відділів ведення реєстру виборців Львівщини звернулося 818 осіб. На 10 липня таких заяв стало 5747. Сьогодні маємо вже 9627 заяв. Прогнозуємо, що багато заяв буде в останні дні», - каже Зоряна Павлів.

Наразі вже 9 226 виборців з інших областей обрали Львівщині місцем голосування. В межах області змінили місце голосування 4306 осіб. Подали заяви щодо тимчасової зміни  місця голосування 14 членів ОВК та 1605 членів ДВК.

«На Львівщині будуть голосувати 547 виборців, у яких попередня виборча адреса була Донецька область та 663 – місто Київ. 4306 виборців Львівщини обрали місце голосування поза межами області. З них, на закордонному виборчому окрузі будуть голосувати 365 осіб», - каже Зоряна Павлів.

За її словами всі відділи реєстру виборців роздрукували іменні запрошення, та попередні  списки виборців, які видані ДВК. Уточнені списки виборців будуть друкуватися і  передаватися ДВК в четвер і п’ятницю. Останнім днем передачі уточнених списків є п’ятниця. Свої персональні дані виборці можуть перевірити в онлайн-сервісі «кабінет  виборця» на сайті реєстру виборців.

«Закладка розташована у правому верхньому кутку. Якщо зайти в цю закладку, заповнити  облікову форму, а для цього потрібно зазначити своє ПІБ, район, де зареєстрована виборча адреса і електронну адресу для ідентифікації. На цю адресу прийде підтвердження реєстрації, за посиланням на яке повернутися сторінку реєстру виборців і  переглянути свої персональні дані. Там також відображаються дані щодо тимчасової зміни місяця голосування, якщо вона виконувалася і адреса виборчої дільниці, де він буде голосувати. Якщо стоїть позначка про постійну неспроможність самостійно пересуватися, то ця інформація теж висвітлюється», - пояснює Зоряна Павлів.

За її словами, були випадки щодо відмови у зміні місця голосування.

«Процедура тимчасової зміни місця голосування може бути реалізована тільки в тому випадку, коли виборець має зареєстроване місце проживання. Якщо виборець знятий з реєстрації або взагалі немає реєстрації, то він не має виборчої адреси і технічно здійснити процедуру зміни місця голосування неможливо. Якщо немає виборчої адреси, то немає і на що її змінювати. Визначити виборчу адресу можна, якщо виборець має у власності житло. Тоді навіть якщо він ніде не зареєстрований, за адресою власності можна визначити йому виборчу адресу. Тоді можлива процедура зміни місця голосування», - каже Зоряна Павлів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: