Битва за Кульпарківську: працівники психіатричної лікарні готові до акцій непокори

DSC09411

У Львові триває скандал навколо земельної ділянки, яка перебуває у користуванні обласної клінічної психіатричної лікарні.

У Львівській міськраді підготували проект ухвали про припинення права постійного користування земельною ділянкою площею 20,83 на вул. Кульпарківській, 95 у зв’язку з припиненням діяльності установи та віднесення її до земель комунальної власності, які не надані у власність або користування.

Проект ухвали викликав обурення колективу лікарні, який сприйняв це як спробу позбавити медичний заклад усієї землі. Своєю чергою у мерії пояснили, що лікарня, яка раніше була перереєстрована у нову юридичну особу, зможе знову отримати у користування свою землю, якщо звернеться до ЛМР. Але не всю. Невелику частину ділянки, якою лікарня не користується, у мерії хочуть відвести під сквер.

Втім, пояснення міських посадовців колектив лікарні не заспокоїли. Там кажуть, що не проти облаштування скверу і готові вести переговори про його межі, але побоюються за решту землі, яка у процесі виготовлення нових документів може «загубитися».

Генеральний директор Львівської обласної клінічної психіатричної лікарні Богдан Чечотка називає проект ухвали спробою рейдерського захоплення землі.

«Хтось тихенько хоче вкрасти землю. Якщо проаналізувати навіть преамбулу цього проекту ухвали, то виникає багато технічних питань. Наприклад у державному акті на землю, який є у нас і тому, який фігурує у проекті ухвали, не збігаються номери і дати реєстрації. Щодо припинення існування попередньої юридичної особи, то ми скерували листи і Садовому, і у Держгеокадастр, і в облраду. Відповідь міста була наступною — доведіть, що ви правонаступники цієї лікарні. Тепер ми взялися доводити правонаступництво — знайшли копії статутів починаючи від 1997 року, накази управління охорони здоров’я. Земля є на балансі, має вартість і ця балансова вартість з кожним новим статутом передавалася, тобто правонаступництво є очевидним, але не для ЛМР. Все це ми викладемо в обгрунтувальному листі і скеруємо у міську раду», - каже директор лікарні.

Він вважає, що прийняття ухвали про вилучення всієї землі у лікарні може призвести до втрати її значної частини.

«Ми хочемо щоб цей проект був відкликаний. Ми готові говорити про сквер, погоджувати його межі. Сквер можливо там і потрібен, нехай він там буде. Але коли під виглядом уточнення його меж, анульовується державний акт і земля визнається такою, що не є у користуванні, то на мою думку це просто крадіжка», - каже Богдан Чечотка.

Він нагадує, що у 2017 році управління спільним майном ЛОР звернулося про надання їм дозволу на виготовлення проекту відведення для закріплення земельної ділянки площею 18 га для обслуговування будівель лікарні. Тоді ЛМР прийняла відповідну ухвалу.

«Місто визнає що є 18 га за лікарнею. Мабуть треба було б виготовити державний акт на цю землю і тоді припинити дію попереднього акту. Щоб це було за 1 день, тоді корупційні і рейдерські ризики мінімізуються. Вартість землі на Кульпаркові є досить високою, а ділянки які тимчасово незадіяні є великими. Важко уявити краще місце під забудову. Я боюся подумати що тут може залишитися, коли ухвалою ЛМР вся ця земля стане вільною від користування. Поки будуть робити новий акт з 18 гектарів може залишитися 8», - каже Богдан Чечотка.

Наразі, колектив лікарні реєструє петиції на сайті ЛМР та Офісу Президента, а також готує звернення до правоохоронців. Якщо проект ухвали таки буде винесений на сесію, працівники готові прийти на засідання щоб донести до депутатів свою позицію.

Якщо ж скандальна ухвала буде проголосована, працівники готові звертатися до суду та організовувати акції громадської непокори.

Читайте також: Битва за Кульпарківську: місто хоче забрати у психіатричної лікарні частину землі під сквер 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: