Мертві душі та клони: чому в неділю не всі виборчі дільниці можуть відкритися вчасно

jFZlw4lP9X4UghkEyDESMiMLBBECHso2X1yCeyTq-1

Політичний принцип формування виборчих комісій призвів до проблем з їх наповненням. Про  це розповіли експерти Громадянської мережі «ОПОРА».    

Політичний принцип формування виборчих комісій призвів до проблем з їх наповненням.

Про це розповіли експерти Громадянської мережі «ОПОРА».

Координатор спостереження Громадянської мережі «ОПОРА» за виборами у Львівській області Тарас Радь нагадує, що виборчі комісії формувалися за поданнями політичних партій та кандидатів у депутати по мажоритарних округах. Цей фактор а також те, що вибори припали на літню пору спричинило великі проблеми з пошуком людей для роботи у комісіях.

«У літній період знайти людей – це велике випробування. Були великі проблеми з формуванням  навіть мінімального складу окремих ДВК. Ми жертвуємо якістю виборчих комісій, заради можливості політичних партій здійснювати контроль і захищати свій результат. Практика показує  що це негативно впливає на якість виборчого процесу», - каже Тарас Радь.

За його словами порівняно з президентськими виборами, з формуванням дільничних комісій було значно більше проблем.

«Раніше треба було подати заяву про згоду бути членом ДВК та копію паспорта, що значно ускладнювало можливість фальсифікації документів. Тепер приносили лише заяви і комісії не могли перевіряти відповідність підписів у цих заявах. Тобто, якщо принести щойно написані в коридорі заяви одним почерком і це явно, то їх все одно повинні прийняти. Ця проблема  вилазить  під час перших засідань, бо часто за цими заявами є фіктивні люди, яких реально не існує. І коли голова виборчої комісії починає обдзвонювати людей, він розуміє, що половина цих людей в природі не існує, або ці люди не знають що вони є членами ДВК. Тому ДВК банально не можуть зібрати кворуму , щоб провести засідання», - каже Тарас Радь.

Ще однією проблемою є фальсифікація подань.

«Ми виявили на одній з ОВК, що один із суб’єктів взагалі не робив ніякого подання,  хоча під час жеребкування і формування ДВК від цього суб’єкта брали участь люди, подання на яких були в ОВК. Як потім виявилося, ці подання майже на 100% співпали з поданнями іншого кандидата. Просто хтось взяв це подання, скопіював і двічі зареєстрував. Зараз правоохоронці проводять розслідування. І це не  єдиний, але найбільш показовий приклад»,  - розповідає Тарас Радь.

Крім цього, спостерігачі фіксують велику кількість «двійників». Одні й ті самі люди фігурують у поданнях від різних суб’єктів. На Львівщині таких нарахували близько 500.

«За законом вони б мали бути автоматично відраховані з усіх подань, але враховуючи те, що ОВК мали проблеми з недобором людей, вони робили обдзвін, питаючи від якого суб’єкта подання ці люди хотіли б працювати. ОВК змушені йти на маніпуляції щоб сформувати хоча б мінімальний склад ДВК. Також є велика кількість замін, які почали робити вже наступного після формування дільничних комісій. За браком часу до подань вносилися фіктивні люди, аби просто застовпити місця в ДВК і мати ще кілька днів на пошук реальних людей», - каже Тарас Радь.

За його словами, заміни відбуваються і досі, і їх можна робити до суботи включно. При цьому в ОПОРІ не виключають, що й день голосування, якщо виявиться що ДВК не будуть укомплектовані  навіть мінімальним складом, вони  будуть вносити подання, щоб забезпечити кворум. Крім цього виявилося, багато людей, які були подані на керівні посади у дільничних комісіях не давали на це згоди.

«Вони були готові працювати, але не на керівних посадах, бо не мали досвіду і не хотіли брати на себе відповідальність. Тому є проблема, коли є мінімальний склад комісії але керівництво не хоче виконувати свої обов’язки. Тоді ОВК в ручному режимі починають переглядати квоти політичних партій. Знову ОВК починають обдзвонювати партії, з проханням подати будь-кого щоб ці посади зайняти», - каже Тарас Радь.

З огляду на проблеми з комплектуванням комісій в ОПОРІ очікують, що не всі дільниці в неділю можуть відкритися вчасно.

«Ми прогнозуємо що ранкове підготовче засідання не всі ДВК розпочнуть вчасно. Відповідно початок голосування, а це 8.00  теж може  затягнутися», - каже громадська омбудсменка із захисту виборчих прав у Львівській області Ярина Гаєцька-Колотило.

Проблеми також можуть виникнути через невчасне отримання дільничними комісіями бюлетенів.

«Вчора і сьогодні ОВК мали передати дільничним комісіям бюлетені. Знаємо, що окремі ОВК запланували це робити у суботу, що законом не передбачено. ДВК мають не просто отримати бюлетені, а перерахувати і проставити свої штампи, що потребує часу.  А ще треба облаштувати приміщення та кабінки. Є загроза, що ДВК будуть мати проблеми з підготовкою до голосування», -  каже Тарас Радь.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: