10 бюлетенів в одні руки, – у КВУ розповіли про порушення на Львівщині

27_main
Ілюстративне фото.

Виборчий процес на Львівщині станом на 13.00 відбувається, здебільшого, відповідно до норм закону, а наявні правопорушення носять несистемний характер. Єдиним винятком є порушення правил ведення передвиборчої агітації.

Про це повідомили у Комітеті виборців України.

Там зазначили, що, незважаючи на «день тиші» та заборону агітації в день виборів, трапляються випадки, коли у Львові наявна зовнішня агітаційна продукція на підтримку певних кандидатів чи політичних партій. Крім цього масштабним є використання прихованої агітації. Зокрема дуже поширеними є випадки наявності зовнішньої агітаційної продукції, яка прямо не містить закликів голосувати за певного кандидата чи партію, але кольори та текст (форма) реклами містить ознаки агітації, оскільки викликає певні асоціації з кандидатами чи партіями. До згаданих гасел можна віднести такі: «Все буде голосно», «Єднаймося», «Зробимо їх ще раз 21 липня», «За НАТО та ЄС», «Буде Шубка» та інші.

У КВУ також фіксують низку несистемних правопорушень, серед яких поодинокі спроби проголосувати за закордонними паспортами, які були припинені членами виборчих комісій, поодинокі випадки, коли виборці не можуть знайти себе у списках виборців, окремі випадки, коли виборці намагаються проголосувати у кабінках по двоє, однак після зауважень спостерігачів чи членів виборчих комісій такі дії припиняються. На окремих дільницях Львівщини відсутня необхідна інформація про кандидатів та політичні партії. Також на окремих виборчих дільницях Львівщини зафіксовано проблеми з належним матеріально-технічним оснащенням виборчих дільниць, зокрема невідповідність кількості скриньок для голосування типу виборчої дільниці. Крім цього, на одній з дільниць 118-го виборчого округу зафіксовано випадок, коли члени виборчих комісій, які видають бюлетені, частину відкріпних талонів підписують, а відірвані бюлетені складають на окремі купки з незрозумілою метою.

«Вищезгаданий факт у поєднанні з дуже слабким рівнем контролю з боку спостерігачів, який спостерігається на цій дільниці, потенційно створює сприятливі умови для фальсифікацій», - йдеться у повідомленні КВУ.

Так також повідомляють про інцидент з видачею бюлетенів, який у 117-му виборчому окрузі.

«Через неуважність та відсутність досвіду членів ДВК, які видавали виборчі бюлетені, жінка, яка однією з перших прийшла голосувати після відкриття дільниць, отримала на руки 10 бюлетенів для голосування в мажоритарному окрузі (для зручності члени комісій погрупували бюлетені по 10 штук), заповнила їх та вкинула у скриньку. Після цього, як члени комісії спохопилися, було викликано поліцію, яка взяла у виборця пояснення. Виборчу скриньку, куди була вкинута пачка з 10 бюлетенів, було опечатано, хоч і з певним запізненням. Бачення причин інциденту відрізняються: за показами жінки вона отримала 10 бюлетенів від членів ДВК, за показами членів комісії – жінка сама взяла пачку бюлетенів, а вони не одразу помітили цей факт», - йдеться у повідомленні КВУ.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: