Львівщина здалася і проголосувала в загальноукраїнському тренді — ОПОРА

jFZlw4lP9X4UghkEyDESMiMLBBECHso2X1yCeyTq-1-3

На відміну від президентських виборів, під час парламентських, Львівщина проголосувала в загальноукраїнському тренді запиту на нові обличчя.

Так вважає Координатор кампанії спостереження за виборами від Громадянської мережі ОПОРА у Львівській області Тарас Радь

За його словами, тенденція, щодо запиту на нові обличчя,яка розпочалася під час президентської кампанії і активно продовжилася під час парламентської.

«Це технологія, яка була запущена в суспільстві і дала свої позитивні результати. Крім «Слуги народ» цим шляхом пішла партія «Голос». І Львівщина здалася, впала перед цією загальноукраїнською тенденцією. Якщо під час президентських виборів область підтримувала переважно Петра Порошенка, то зараз значна частина виборців голосувала з загальноукраїнському тренді. На Львівщині є специфіка, що частину голосів, які могли піти до «Слуги народу» забрав «Голос». Саме голоси на Львівщині допомоги «Голосу» подолати 5% бар’єр», - каже Тарас Радь.

На його думку на результат виборів на Львівщині могла вплинути низька явка виборців.

«Частина виборців, які перебували за кордоном могли б проголосувати за «Європейську солідарність» і «Голос». Тобто вони могли не добрати голосів, за рахунок цих виборців. Можливо ще «Свобода» могла б щось добрати. При цьому ми не розуміємо, про яку кількість виборців йде мова, враховуючи те, що в нас давно не проводився перепис. Ми не знаємо, скільки виборців Львівщини виїхали на заробітки, а скільки – у відпустках. Але фактор трудової міграції тут не був визначальним. Головним був струс політичного ландшафту, який відбувся після президентських виборів, бо суспільство в один момент за кілька місяців переглянуло структуру підтримки політичних сил, і це стало великим викликом для старих партій, які нічого не зуміли протиставити.тренду нових облич. Ці нові обличчя просто задавили навіть найкращі  напрацювання цих партій, вони були нівельовані цим запитом на нові обличчя.  А частина суспільства була розгублена і не знала, за кого голосувати, тому так і не доходила до дільниць», - каже Тарас Радь.

Тим часом паралельний підрахунок голосів проведений ОПОРОЮ на основі даних протоколів з мокрими печатками по 1500 дільницях в межах всієї Україні, показав, що спроб сфальсифікувати вибори не було, оскільки результати підрахунку ОПОРИ майже повністю співпадають з тими, які є на сайті ЦВК. Відхилення коливається в межах 0,2-0,5%.

Відтак, спостерігачі ОПОРИ не фіксували підстав для перерахунку голосів на Львівщині.

«Якщо говорити про перерахунок, то тут треба розрізняти правові та політичні підстави. Ми зі свого боку не фіксували підстав для перерахунку голосів. Якщо є доказова база, то суб’єкти виборчого процесу можуть йти в суд. Те що я зараз бачу – більшість аргументів щодо недовіри до результатів базувалися радше на політичних мотивах. Хтось керувався результатами екзит-полів, хтось очікуваннями. Єдиним результатом встановлення переможців мають бути протоколи з мокрими печатками. Коли буде опрацювання 100% протоколів і лише після цього можна гіпотетично  ставити під сумнів якісь результати Поки немає цих даних – варто почекати з заявами про фальсифікацію», - каже Тарас Радь.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: