На Львівщині працюють близько 200 нелегальних АЗС

13565342_1625791977736078_13704396_n

У ЛОДА вчергове оголосили війну нелегальним заправкам. Проблему обговорювали під час апаратної наради і прийшли до традиційного висновку, що роботу треба активізувати.

Як повідомив заступник директора департаменту паливно-енергетичного комплексу та енергозбереження Львівської ОДА Михайло Грет, на Львівщині виявлено 187 АЗС, які займаються реалізацією пального та працюють без дозвільної документації.

«Цей перелік є далеко не повним. Тільки минулої неділі мною виявлено в Яворівському районі АЗС, в селі Вербляни. Перевіривши на сайті ДФС щодо ліцензій на реалізацію пального, я побачив, що вони відсутні. Отже, цю АЗС  можна віднести до несанкціонованих. І таких об’єктів є ще досить багато. Органи місцевого самоврядування знають, що в них на території робиться і повинні про це повідомляти», - розповів Михайло Грет.

Він додав, ЛОДА має GPS-координати розташування нелегальних АЗС. Крім цього, доручено створити онлайн-платформу моніторингу АЗС та забезпечити її наповнення.

«Це значить, що перед виїздом ми вже будемо мати інформацію з ДФС про ліцензії, статус земельної ділянки, дозвільні документи на роботу з підвищеною небезпекою, дотримання правил техніки безпеки, підключення до електромережі та інформацію від правоохоронців», – пояснив Михайло Грет.

Він також нагадав, що з 1 липня запроваджена система електронного адміністрування реалізації пального, яка передбачає великі штрафи, зокрема за виробництво пального без наявності ліцензій штраф становить 1 мільйон гривень, за оптову торгівлю пальним та його зберігання – 500 тисяч гривень і за роздрібну торгівлю без ліцензії – 250 тисяч гривень.

Як додав начальник Головного управління ДФС у Львівській області Ігор Кондро, станом на сьогодні проведено огляд 54 автозаправних станцій, з них 24 у Львові, решта у Миколаївському, Мостиському, Сокальському, Пустомитівському та Яворівському районах.

«За результатами впродовж 2019 року задокументовано 31 факт незаконної реалізації пального і відповідно по даних випадках складено протоколи про адміністративні правопорушення. В межах адміністративних матеріалів описано автозаправні комплекси та пальне на загальну суму 18 мільйонів гривень або 642 тони» – розповів Ігор Кондро.

За його словами, всі матеріали скеровано до судів, однак станом на 1 липня 2019 року з 31 протоколу суд виніс рішення про накладання штрафу у розмірі 17 тисяч гривень лише по двох незаконних АЗС.

«Конфіскації пального та автозапровних комплексів не проведено. Найбільша проблема в тому, що суди зволікають з конфіскацією пального та автозаправних комплексів. Комплекси продовжують працювати, бо, по-перше, 17 тисяч гривень – це символічна санкція, а по-друге, вона виноситься через кілька місяців після складення протоколу. Також є порушені кримінальні провадження за фактом незаконного зберігання та реалізації пального. В межах провадження задокументовано 5 нелегальних АЗС. В ході розслідування були призначені експертизи, які не виявили ознак фальсифікації пального. Це теж окрема проблема  - якщо пальне відповідає стандартам, то кримінальне провадження закривається», - пояснив Ігор Кондро.

Він додав, що 8 нелегальних АЗС ліквідувалися добровільно.

«Самі підприємці, які поставили ці комплекси, забрали їх», - розповів керівник ДФС.

«Я пропоную кожній з дотичних структур визначити по відповідальній особі, яка могла б раз на три дні звітувати керівнику по ситуації що відбувається і що вже здійснено для припинення цієї діяльності», – підсумував голова Львівської ОДА Маркіян Мальський.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: