Позачергові місцеві вибори: бути чи не бути

IMG_6494-630x420
Фото з архіву.

Для остаточного побудування міцної президентської вертикалі влади потрібен усього один елемент – проведення дочасних місцевих виборів, які, згідно із законом, мали б відбутися 2020 року. Однак розпуск парламенту і його швидке оновлення свідчить, що наступним кроком можуть бути зміни на місцях.

Чи будуть позачергові місцеві вибори та чи може партія президента Зеленського розраховувати на такий же запаморочливий успіх, як і на парламентських, ІА Дивись.info запитала в експертів.

Лілія Брудницька, експертка Центру структурної політології «Вибір»:

Ймовірність проведення дочасних місцевих виборів 50 на 50. 23-24 липня лунали заяви від представників «Слуги народу» про дострокові місцеві вибори, а кулуарно і непублічно про це йшлося ще до парламентських виборів. Але після несхвальних сигналів з ЕС поки що тема дострокових місцевих виборів  відійшла на задній план. Однак є підстави стверджувати, що вона не знята з порядку денного. По-перше, розпочинається бюджетний процес, чималі кошти акумулюються на місцях і від цього залежать настрої у регіонах. Нерозумно, з огляду на архіскладний опалювальний сезон, залишати важелі упливу на людей на місцях у руках інших політичних сил.  Володимир Зеленський вже зіткнувся із «італійським страйком» на місцях, він розуміє, що місцеве самоврядування достатньо фінансово та владно потужне, аби саботувати рішення центральної влади. А в місцевих радах більшість далеко не «зелена». І як будуть реалізовуватися найблагіші наміри Банкової чи «зеленої» Ради, технологам та аналітикам президента спрогнозувати з високою достовірністю майже неможливо. А від цього залежить рейтинг та фактична кількість депутатів у більшості ВР: якщо, грубо кажучи, рейтинг правлячої партії впаде, посиплеться і «зелена» більшість. Тому Банкова намагається швидко вибудувати вертикаль. Прикладів зловживання на місцях буде більш ніж достатньо, так накопичиться критична маса фактів, котрі стануть обґрунтуванням для дострокових виборів.

Боротьба буде запеклою, жорсткою і навіть жорстокою.

По-друге, багато в чому центральна влада гальмуватиме, це викличе незадоволення людей, і єдине, що скаже Офіс Президента – це опір «старих облич», давайте перезавантажимо. Якщо складуться обставини непереборної сили, наприклад, ДБР доведе корупційність Петра Порошенка, то дострокові місцеві вибори будуть видаватися навіть Європі логічними та закономірними.

Однак партія президента навряд чи може розраховувати на такий же успіх на місцевих виборах, як на парламентських. Місцеві вибори більше прив’язані до конкретних проблем округу. За пропорційної системи «Слуга народу» візьме не менше 30% навіть із підупалим на той момент рейтингом президента. Але за мажоритарними округами підуть у контрнаступ, акумулюють шалені ресурси, сили, опозиційні до чинної правлячої партії. У кулуарах глухо обговорюються варіанти створення руху національного опору, руху протидії реваншу. Ці сили розуміють, їхня єдина надія залишитися з перспективами повернутися у владу та банально вижити – утримати «свої» місцеві ради. Боротьба буде запеклою, жорсткою і навіть жорстокою. «Слуги…» до цієї боротьби, м’яко кажучи, не готові ані кадрово, ані технологічно. Але є варіант повтору тріумфу «Слуги народу», якщо президент таким же способом, як змусив розпочати дострокові парламентські вибори, знизить тарифи ЖКГ, проведе переговори як серіальний Голобородько (до слова, у Чорнобилі вже почали захоронювати ядерні відходи), сформує нормальний уряд та посадить ключових українських корупціонерів. Якщо зробив дострокові вибори – зможе й це.

Марина Багрова, членкиня правління Міжнародна спілка «Інститут національної політики»:

Нинішнього року варто очікувати проведення дострокових місцевих виборів. Рішення про це буде прийнято найближчим часом, відразу ж після завершення формування нинішнього скликання Верховної Ради. Дострокові місцеві вибори, це реалізація політичного курсу президента України Володимира Зеленського щодо перезавантаження влади в усіх рівнях і сферах діяльності.

На місцевих виборах президентська партія зможе отримати кредит довіри в межах 30-33%

Президент на президентських виборах, отримав 73% довіри від загального числа виборців. Його партія на парламентських виборах 43%. Отже, на місцевих виборах президентська партія зможе отримати кредит довіри в межах 30-33% від загального числа виборців.

Дмитро Єгоров, директор Аналітичного центру «Стратегія»:

Впевнений, що команда президента зараз знаходиться в «шпагаті». З одного боку, дострокові місцеві вибори можна встигнути повноцінно провести цієї ж осені – наприклад, оголосивши про старт цього процесу на першій же сесії Верховної Ради, так само як про розпуск ради було оголошено під час інавгурації президента. І дострокові місцеві вибори цілком вписуються в логіку дій нової влади: перезавантажити за рік (а по суті – навіть за півроку) всіх і спробувати далі робити реформи на всіх рівнях, не думаючи про вибори. Але є, на мою думку, одна важлива перешкода – кадрове питання. Для місцевих виборів до однієї облради або однієї міськради обласного центру «Слуга народу» має виставити щонайменше по 30-50 кандидатів. А це значить, що в машстабах країни за дуже короткий час треба знайти і відібрати без перебільшення тисячі людей – лише для обласного рівня, обласних та районних центрів, не кажучи вже про нижчі рівні. Команді президента це ледь-ледь вдалося з 200 «списочниками» до Верховної Ради. Тобто є ризик набрати зовсім «не тих» людей на місцях. Компромісним варіантом можуть бути дострокові вибори в окремих регіонах або містах, але тоді доведеться вигадувати прийнятну аргументацію, чому саме ці громади потребують перезавантаження влади.

Команді президента це ледь-ледь вдалося з 200 «списочниками» до Верховної Ради. Тобто є ризик набрати зовсім «не тих» людей на місцях.

Партія президента, безумовно, може розраховувати на повторення успіхів і на місцевих виборах, якщо вони відбудуться восени. Парламентська кампанія, особливо її мажоритарна складова, підтвердила, що рівень довіри до «Слуги народа» (або недовіри до всіх альтернатив) настільки великий, що автоматично розповсюджується не тільки на маловідомих представників партії, але й навіть на кандидатів-«двійників». До того ж, оновлена Верховна Рада і новий Кабмін можуть першими своїми кроками підвищити чи хоча б втримати рейтинг президентської партії до дострокових місцевих виборів.

Дмитро Сінченко, голова ГО «Асоціація політичних наук»:

Для проведення позачергових місцевих виборів немає жодних підстав, це суперечитиме чинному законодавству, однак, як ми вже встигли переконатись, порушення законів нову владу аж ніяк не стримує. Тому так, на моє переконання, скоро ми станемо свідками чергової наруги над законодавством у вигляді спроби проведення позачергових місцевих виборів. І це матиме два значних ризики: по-перше, ризик повної узурпації влади командою президента, а по-друге, згортанням реформи децентралізації – поки що чи не найуспішнішої реформи після Революції Гідності... Хоча у разі узурпації влади «Слугами» варто очікувати згортання або нівелювання всіх реформ, не лише децентралізації.

Скоро ми станемо свідками чергової наруги над законодавством у вигляді спроби проведення позачергових місцевих виборів

Рейтинг нової влади поступово буде падати, проте якщо вибори відбудуться цієї осені, він просто не встигне впасти до критичного рівня, і «Слуга народу» у будь-якому разі матиме високий рівень підтримки. Тобто вони матимуть дещо скромніші результати у порівнянні із парламентською і, тим паче, президентською кампаніями, однак все одно здобудуть перемоги у більшості місцевих рад. І при цьому не варто забувати, що до цього часу вони напевне вже матимуть свій уряд, а отже, і безмежні можливості для використання адмінресурсу, чим з надлишком зможуть компенсувати втрати рейтингів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: