«Слуги народу» у Трускавці: що відбувається за лаштунками

71d1b31a51bcec8c90fd3342cb975849
Фото із соцмереж.

У понеділок, 29 липня, в Трускавці розпочався семиденний тренінг Київської школи економіки (KSE) для обраних до Верховної Ради депутатів Слуги народу. За лаштунками курсу молодого депутата народжуються перші союзи і з'являються перші опоненти.

Про це пише LIGA.net.

Більшість депутатів приїхали до Трускавця за корпоративним квитком Укрзалізниці. Партія замовила кілька купейних вагонів поїзда Київ-Трускавець. Всього приїхали 246 депутатів. У партії розраховують, що тренінг відвідають близько 260 депутатів. Маленьке курортне місто вибрали спеціально, розповідає заступник голови партії Олександр Корнієнко, щоб у народних обранців не виникало бажання «змотатися до Києва у справах». Тренінг проходить в п'ятизірковому готелі Ріксос. Всім в готелі місця не вистачило - частина депутатів розмістили в двох готелях по-сусідству.

Скільки грошей витратили на тренінг - в партії замовчують. «Вас знову цікавлять фінанси! Чому вас не цікавить якість тренінгу. Я не займаюся бухгалтерією, тому не зможу відповісти», - відбивався з посмішкою глава партії Дмитро Разумков від грошових питань.

Чи стане тренінг ефективним, можна буде оцінити через кілька місяців після початку роботи Ради, вважає Разумков. Він називає семиденний курс «бойове злагодження», коли команду будують з нуля. «Щоб стати справжньою командою, потрібно пройти, в тому числі, такі заходи. За тиждень у нас вийде. Я говорив хлопцям, що головне, що ми один одного добре дізнаємося», - сказав Разумков.

Одним з перших на тренінг прийшов молодший брат Руслана Стефанчука Микола. Відразу визнається, що у нього чотири вищі освіти і він вважає, що вчитися потрібно постійно. За тиждень можна навчити недосвідчених депутатів лише основам парламентської роботи.

146 номер «Слуги народу» Валентина Короленко ще недавно працювала на Дніпропетровській митниці. Її теж запросили на тренінг, незважаючи на те, що її номер непрохідний. У партії кажуть, що близько 10-15 депутатів-списочників, швидше за все, підуть працювати в уряд, тому у нижніх номерів з'явиться можливість потрапити в парламент. «Партія нас всіх запросила, ось ми і приїхали. Від тренінгу чекаю підвищення особистих навичок, нові знання. В тому числі від спілкування з вами», - кокетує майбутній нардеп.

Депутати розсідаються за столами по вісім чоловік, де кожна вісімка - це комітет Ради (виходячи з побажань), або виходячи з того, хто з ким хоче сидіти (хто з ким знаком). У вступному слові почесний президент Київської школи економіки Тимофій Мілованов напучує: відмовляйтеся від стереотипів, не судіть розумніших, працюйте в команді.

Одне з перших завдань на кмітливість - знайти на зображенні неявне зображення оленя і тигра. Якщо оленя у вигляді дерев побачили всі, то тигра, написаного буквами tiger - лише кілька учасників.

Здавалося, що навчання нелегко дається колишньому актору студії Квартал 95 Юрію Корявченкова (Юзик). Він напружено слухав Мілованова, а в перервах його додатково консультували колеги. Після декількох годин Корявченков виглядав втомлено і не хотів давати коментарі журналістам. Він сказав, що пішов в політику «міняти всю країну», тому «вчитися готовий».

Новий глава митниці Макс Нефьодов приїхав читати лекцію про корупційні зв'язки і підводні камені держслужби. Про новоспечених депутатів говорить з часткою співчуття: «Це дуже круто, що знайшлися люди, які пішли на округ. Це дуже складно. Потрібно бути сміливим, щоб йти у владу. Тому що всі хочуть змін, але мало хто готовий самостійно стати цими змінами» .

Більшість «слуг народу» з побоюванням ставилися до медіа. Деякі викочували очі у відповідь на прості питання, ігнорували або просто тікали, як Анастасія Красносільська. Раніше вона працювала в Центрі протидії корупції з Віталієм Шабуніним. І спокійно спілкувалася з журналістами, давала коментарі. «Вибачте, я дуже зайнята. Але я мушу поспішати», - відрізала вона і втекла. Інші боялися поділиться нешкідливим планом тренінгів на тиждень. «Ні, вибачте, мені партія не давала таких повноважень», - пояснював 78 номер списку СН Арсеній Пушкаренко.

Олександр Дубинський - один з відомих мажоритарників «Слуги народу». Він з 2010 року працює на 1+1, його неодноразово помічали у відстоюванні інтересів власника каналу Ігоря Коломойського. Дубинський більше схожий на туриста, ніж на «студента»: сорочка з коротким рукавом, шорти, яскраві кросівки на високій платформі, що додають пару сантиметрів зросту. Одна з журналісток запитала Дубинського, що він думає про потенційне прем'єрства Олексія Гончарука. «Дівчино, ви мене питаєте те, що я вже розповідав в блозі. Ви підійшли до мене з питанням, але перед цим не подивилися», - дорікнув Дубинський. Олександр Куницький, який стояв поруч, торкнув депутата за рукав: мовляв, не заривайся.

Увечері, 30 липня, Дубинський повідомив, що створює групу мажоритарників, до якої приєдналися п'ятеро осіб: Дубинський, Куницький та Ольга Василевська-Смаглюк. Також до них можуть приєднатися Олег Дунда і Макс Бужанський. Бужанського на навчанні видно не було. Частина депутатів називає групу Дубинського «групою Коломойського». «Потенціал - не більше десяти осіб», вважає списковик «Слуги народу» з першої двадцятки. Але десять депутатів ще до початку роботи Ради - не такий вже поганий результат.

У «Слугу народу» є й інша помітна група депутатів, яка формується навколо четвертого номера списку Давида Арахамії. Чітко сказати, скільки депутатів орієнтуються на Арахамію ніхто не береться: більшість «слуг» не знайома між собою і не розуміє внутрішніх течій. За спостереженням група Арахамії зараз налічує близько десятка людей.

Яка група притягне більше і швидше якісних людей; без згоди кого надалі фракція не зможе приймати рішення - це один з найцікавіших питань найближчого часу. Боротьба за вплив Арахамії і Дубинського вийшла в публічну площину, коли останній звинуватив Арахамію в прямому ефірі в некомпетентності по темі земельної реформи. Обидва депутати однаково прокоментували телевізійну перепалку: мовляв, після цього бачилися, спілкувалися і тепер «все нормально».

На фуршети нікого з журналістів не запрошували, але неформально деякі депутати радили заходити в трапезну «з кам'яним обличчям», мовляв, працівники готелю не знають в обличчя депутатів-учасників і не зупинять впевненого користувача. Кореспондент LIGA.net скористався порадою. Фуршет середнього класу – без надмірностей з акцентом на здорову їжу: зелений борщ, тушкована телятина, варена куряча грудка, котлети на пару, плов, салати, соуси, а на десерт - кілька видів тортів та суфле.

Спільний прийом їжі - кращий маркер згуртованості колективу. За обідом першого дня розмов мало, більшість просто мовчки розглядає один одного. Спілкувалися парами - схоже, що в основному, з «співмешканцями» за номерами готелю. Показово, що окремі один від одного номера отримали глава партії Дмитро Разумков і його заступник Олександр Корнієнко.

Після обіду зал навчань помітно порідшав. Депутати виходили на перекур і не поспішали повертатися, гуляли по готелю. Одні говорили - перерва, інші - що вже виконали завдання тренерів.

Увечері, після вечері, тренінг тривав ще півтори години. Організованого тімбілдінга не було, тому о 21:30 депутати розбрелися по своїх номерах в трьох готелях. Але вже через півгодини деякі «слуги народу» зібралися невеликими групами в лобі і барі готелів - можливо, щоб створити перший політичні союз, а може бути, просто випити келих вина. Попереду у новообраних депутатів ще п'ять днів навчання в Трускавці, від якого до Верховної Ради майже 650 км.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: